Ο Ντράγκι κεραυνοβόλησε τον Σόιμπλε για την Κύπρο


Αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών σημειώθηκε για την Κύπρο. Ο πρώτος φέρεται να προέβη σε επίθεση και σε «οικονομική διάλεξη» προς τον δεύτερο, επιχειρηματολογώντας υπέρ της βοήθειας της Κύπρου, αφήνοντας τον Γερμανό υπουργό, έκπληκτο, ο οποίος θεωρεί την περίπτωση της Κύπρου ως μη συστημική για την Ευρωζώνη. Σημειώνεται πως οι δύο αυτές διαφορετικές προσεγγίσεις των Σόιμπλε – Ντράγκι για την Κύπρο, εκφράζονται συχνά μέσα από τις δηλώσεις  τους το τελευταίο διάστημα.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό SPIEGEL στην διαδικτυακή του έκδοση, στη συζήτηση για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα ενίσχυσης της Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρήκε απέναντι του τον Μάριο Ντράγκι.
 
Στην πρόσφατη συνεδρία του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αντέκρουσε την επιχειρηματολογία Σόιμπλε, ότι η Κύπρος δεν είναι συστημική για την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου πτώχευση της Κύπρου δεν περικλείει κανένα κίνδυνο για την Ευρωζώνη.
 
Κάτι τέτοιο ακούγεται από τους νομικούς παντού, φέρεται να είπε ο Ντράγκι στον Σόιμπλε, προσθέτοντας απευθυνόμενος προς τον Γερμανό υπουργό πως, «την ερώτηση όμως κατά πόσο η Κύπρος είναι ή όχι συστημική, δεν μπορεί να απαντηθεί από νομικούς. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να απαντήσουν οι Οικονομολόγοι».
Στήριξη στον Μάριο Ντράγκι έδωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν αλλά και ο Επικεφαλής του μηχανισμού ESM, Κλάους Ρέκλινγκ.
 
Το τρίο επιχειρηματολόγησε υπέρ της βοήθειας για την Κύπρο λέγοντας πως:
 
Α. Οι δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου διατηρούν ένα αξιοσημείωτο δίκτυο στην Ελλάδα. Αν η κατάσταση τους παραμείνει και γίνει περισσότερο αβέβαιη, τότε θα ήταν πολύ πιθανό να δημιουργηθεί και πάλι πολύ γρήγορα αβεβαιότητα σε καταθέτες στην Ελλάδα και αυτή η αβεβαιότητα να μεταφερθεί και στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα για την Ελλάδα.
 
Β. Όπως είπε ο Ντράγκι και οι συνάδελφοι του, «πτώχευση της Κύπρου δεν θα συνέβαλλε στο θετικό κλίμα για την ευρωζώνη, το οποίο αναζητούσαμε τον τελευταίο καιρό. Όλα τα σημάδια των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν βελτίωση. Ο βαθμός ρίσκου στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και Ιταλίας έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ η εμπιστοσύνη προς τις εθνικές τράπεζες επανακτίζεται».
 
Γ. «Αυτή η ανάκαμψη θα μπορούσε και πάλι να αντιστραφεί, εάν η Κύπρος καταρρεύσει. Η επιστροφή της Ιρλανδίας και Ισπανίας στις αγορές ίσως να μην ήταν δυνατή μετά από μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε η «Ομάδα Ντράγκι».
 
Δ. Ως τελευταίο επιχείρημα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και οι άλλοι έφεραν στον Β. Σόιμπλε και ένα νομικό θέμα: «Η Κύπρος στο κάτω-κάτω συμβάλλει με το δικό της μερίδιο στο Μηχανισμό Στήριξης, συνεπώς η Κύπρος έχει δικαίωμα για να λάβει οικονομική στήριξη».
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"