Μέρκελ: Χωρίς ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο


Μετά τις προεδρικές εκλογές η απόφαση του Γιούρογκρουπ  γράφουν γερμανικά ΜΜΕ.- «Θα απορριφθεί από το Γερμανικό Κοινοβούλιο.-
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ειδικές συνθήκες διάσωσης για την οικονομία της Κύπρου, που να μην περιλαμβάνουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς «έχει αποκλειστεί από τον απερχόμενο κομμουνιστή Πρόεδρο του νησιού». 
 
«Συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό η Τρόικα να μιλήσει με την Κύπρο και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ειδικές συνθήκες για την Κύπρο, επειδή έχουμε κοινούς κανόνες στην Ευρώπη» ανέφερε η κα. Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Είμαστε μακριά από το τέλος των συνομιλιών», πρόσθεσε.
 
Η κα. Μέρκελ μιλούσε ύστερα από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Lawrence Gonzi ο οποίος είπε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που επέτρεψαν στην Μάλτα να προχωρήσει και να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική.
 
Η δήλωση Μέρκελ έρχεται ύστερα από αναφορές στα γερμανικά ΜΜΕ ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αρνούνται να υπογράψουν μια συμφωνία μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και την αποχώρηση του Δημήτρη Χριστόφια.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt οι Υπουργοί αντιδρούν στην κατηγορηματική άρνηση από τον Πρόεδρο Χριστόφια της πώλησης των ημικρατικών οργανισμών και ανέφερε ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις η χώρα δεν μπορεί να αναμορφωθεί.
 
Mετά τις εκλογές η απόφαση του Eurogroup
Τον ερχόμενο Μάρτιο, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 17 Φεβρουαρίου, θα εξεταστεί από το Eurogroup το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται σε έκδοσή της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».
Η απόφαση αναμενόταν αρχικά να ληφθεί από το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις 21 Ιανουαρίου, ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτιμούν να περιμένουν να ολοκληρωθεί προηγουμένως η εκλογική διαδικασία.
 
Το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο αναδεικνύεται, στο μεταξύ, σε σημείο αιχμής στην προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην «Sueddeutsche Zeitung», απορρίπτει το ενδεχόμενο το κόμμα του να ψηφίσει ένα κυπριακό πακέτο στήριξης, επικαλούμενος τις κατηγορίες περί «ντάμπινγκ» και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» που δέχεται η Λευκωσία.
 
«Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα σώσουν κυπριακές τράπεζες, το επιχειρηματικό μοντέλο των οποίων στηρίζεται στη συμμετοχή σε φορολογική απάτη» δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ και τονίζει ότι «αν η καγκελάριος Μέρκελ θέλει τη συγκατάθεση του SPD, θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ καλά επιχειρήματα» ενώ διευκρινίζει ότι προς το παρόν δεν διακρίνει κάτι τέτοιο.
 
Η ίδια εφημερίδα επικαλείται τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε ότι, προτού εγκριθεί ένα πακέτο στήριξης για την Κύπρο, θα πρέπει να διευκρινιστεί η προέλευση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Σε ακόμη υψηλότερους τόνους, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρκους Φέρμπερ, ζητά εγγυήσεις «ότι θα βοηθήσουμε τους πολίτες της Κύπρου και όχι τους Ρώσους ολιγάρχες».
 
Spiegel: Απόρριψη από το γερμανικό Κοινοβούλιο 
Ο κίνδυνος απόρριψης του κυπριακού σχεδίου διάσωσης της οικονομίας από το γερμανικό κοινοβούλιο, επισημαίνεται σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού “Spiegel”.
 
Το περιοδικό αναφέρει ότι οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες κλίνουν προς την κατεύθυνση της αρνητικής ψήφου απέναντι στο κυπριακό πακέτο διάσωσης σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, την ώρα που η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να στηριχθεί στη δική της κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
«Για την Κύπρο που εισήλθε στην κρίση αργά, τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμα», αναφέρει το άρθρο.
 
 Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αναφέρεται, σκέφτονται τώρα να ψηφίσουν εναντίον ενός απολύτως απαραίτητου σχεδίου διάσωσης για τη χώρα. Αναφέρει ακόμα ότι και οι Γερμανοί Πράσινοι εμφανίζονται σκεπτικιστές, την ώρα που η Καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί να βασίζεται πλέον στη δική της κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προωθήσει πακέτα διάσωσης στην Ευρωζώνη και συμπεραίνει ότι το σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο ενδέχεται να μην προωθηθεί. 
 
 «Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν μπορώ να φανταστώ τους Γερμανούς φορολογούμενους να πληρώνουν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, το επιχειρηματικό μοντέλο των οποίων  είναι συνένοχο στη φοροδιαφυγή» ανέφερε ο επικεφαλής του SPD Sigmar Gabriel στην Süddeutsche Zeitung.
 
"Αν η κα Μέρκελ θέλει την υποστήριξη του SPD για ένα πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο, θα πρέπει να έχει άριστα επιχειρήματα. Προς το παρόν, όμως, δεν βλέπω ποιά θα μπορούσαν να είναι αυτά, " συμπλήρωσε. 
 
Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι το γερμανικό SPD δεν είναι το μόνο που ανησυχεί για τη σχεδιαζόμενη βοήθεια προς την Κύπρο, αφού και άλλες χώρες της Ευρωζώνης και πολλοί στις Βρυξέλλες εμφανίζονται δύσπιστοι όσον αφορά την ενδυνάμωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, τον οποίο θεωρούν ότι έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών.  Η χώρα, αναφέρεται, θεωρείται ευρέως ως φορολογικός παράδεισος.
 
Όπως αναφέρεται, ο Γερμανός Συντηρητικός Ευρωβουλευτής Marcus Ferber,  δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche ότι είναι πάρα πολύ δύσπιστος γύρω από το θέμα και απαιτεί μια εγγύηση ότι «βοηθάμε τους πολίτες της Κύπρου και όχι τους Ρώσους ολιγάρχες».
 
Αναφέρεται ακόμα ότι το τραπεζικό χρέος στην Κύπρο είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξει η Λευκωσία από μόνη της αφού τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών υπολογίζονται στα 150 δις. ευρώ έναντι στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας που ήταν μόλις 18 δις. ευρώ το 2011. Προστίθεται ότι το συζητούμενο ποσό τον 17,5 δις. ευρώ για το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη μέχρι στιγμής.
 
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι ακόμα και αν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο τον Φεβρουάριο, το γερμανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να το προσυπογράψει.
 
Αναφέρεται ωστόσο ότι λόγω των επικείμενο εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες γίνονται όλο και πιο απρόθυμοι να ακολουθήσουν την κα Μέρκελ στην ευρωπαϊκή στρατηγική της και βρίσκουν ως μια καλή δικαιολογία για να αποδεσμευτούν από αυτήν τις κατηγορίες περί καταθέσεων Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο και ότι η χώρα δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
 
Επιπλέον, αναφέρεται, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στον υποψήφιο Καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Peer Steinbrück να αποσπάσει την προσοχή από τις συνεχείς γκάφες του, ύστερα από ένα δύσκολο ξεκίνημα για την υποψηφιότητά του.
 
Αναφέρεται επίσης ότι εκτός από το κόμματα που ψηφίζουν εναντίον των πακέτων βοήθειας ως αρχή όπως το SPD, οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα, η κα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει ένα αριθμό συντηρητικών βουλευτών που διαφωνούν τακτικά όσον αφορά τα πακέτα βοήθειας στην Ευρωζώνη και που αυξήθηκε από το 2012.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"