ΗΠΑ: Μετά τη συμφωνία για τον «δημοσιονομικό γκρεμό», τι;


Ρυθμίζονται τα φορολογικά αλλά παραμένουν μετέωρα ακανθώδη ζητήματα.-
 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Ο δημοσιονομικός γκρεμός μετατρέπεται σε… δημοσιονομικά βουνά ύστερα από τη συμφωνία που πέτυχε ο Λευκός Οίκος με τη Γερουσία τη Δευτέρα. Η συμφωνία αυτή ρυθμίζει τα φορολογικά αλλά αφήνει για αργότερα τα πιο ακανθώδη ζητήματα δημιουργώντας μια σειρά από «επικίνδυνες» ημερομηνίες τους πρώτους μήνες του 2013.
 
Η συμφωνία ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τους επικεφαλής των κομμάτων στη Γερουσία, η οποία στη συνέχεια εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει ότι θα παραταθούν οι φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 400.000 δολάρια (303.000 ευρώ) τον χρόνο και για τα ζευγάρια μέχρι 450.000 δολάρια (341.000 ευρώ). Εκτός από την παράταση των φοροαπαλλαγών αυτών που είχαν υιοθετηθεί επί Τζορτζ Μπους υιού, η συμφωνία αναβάλλει για δυο μήνες τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που επρόκειτο να τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή την Τετάρτη.
 
Οσο και αν ο πρόεδρος Ομπάμα θα προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή του Κογκρέσου με ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και ο έλεγχος της οπλοφορίας, η επόμενη σημαντική προθεσμία έρχεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο πλαφόν των 16,4 τρισ. δολαρίων και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της αν δεν ψηφίσει το Κογκρέσο την αύξηση του πλαφόν αυτού προκειμένου να μπορεί να δανειστεί.
 
Η διαμάχη αναμένεται σφοδρή καθώς οι Ρεπουμπλικανοί περιμένουν αυτή την ευκαιρία για να αναγκάσουν τον πρόεδρο Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς να συμφωνήσουν σε μεγάλες περικοπές των κρατικών δαπανών με αντάλλαγμα τη συμφωνία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην αύξηση του πλαφόν του χρέους.
 
Στις αρχές Μαρτίου καταφθάνει άλλη σημαντική ημερομηνία. Τότε εκπνέει το δίμηνο της αναβολής των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που συμφωνήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου. Οι περικοπές φθάνουν τα 110 δισ. δολάρια και οι μισές αφορούν αμυντικές δαπάνες ενώ οι υπόλοιπες θα «τσεκουρώσουν» τις κοινωνικές παροχές.
 
Στις 27 Μαρτίου, εκπνέει ένα βραχυχρόνιο μέτρο που αφορά την χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών. Αν δεν συμφωνηθεί η παράτασή του, η κυβέρνηση θα κατεβάσει ρολά.  
 
«Ερχεται ο δεύτερος γύρος», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμαπό τη Νότια Καρολίνα. «Και αναμένεται μεγάλη διαμάχη για την κατεύθυνση και το όραμα της χώρας» συμπλήρωσε.
 
Οι Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουν περισσότερη ισχύ για να επιβάλουν τις απόψεις τους απ' όση είχαν μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων λύθηκε τη Δευτέρα και οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούν πλέον να υποστηρίξουν ότι συμφώνησαν να αυξηθούν οι φόροι των πολύ πλούσιων (όσων έχουν εισόδημα άνω των 400.000 δολαρίων τον χρόνο) και θα ζητήσουν ως αντάλλαγμα περικοπές στις κοινωνικές παροχές, όπως να αυξηθεί το όριο ηλικίας για την υπαγωγή στην περίθαλψη Medicare και να μειωθούν τα κοινωνικά επιδόματα χάρη σε μια νέα μέθοδο για τον υπολογισμό του πληθωρισμού.
 
Ο Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι όλες οι μελλοντικές συμφωνίες, τουλάχιστον όσο ο ίδιος παραμένει στον Λευκό Οίκο, θα αυξάνουν την φορολογία των πλουσίων παράλληλα με τις περικοπές των δαπανών.
 
(Στη φωτογραφία, ο  πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμφωνία για τον δημοσιονομικό γκρεμό στο Κογκρέσο). 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"