Νομική ευθύνη για την έκρηξη στο Μαρί αποδέχεται το κράτος


Και όμως οι πολιτικές ευθύνες εξακολουθούν να μένουν ορφανές, επισημαίνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος- Εξώδικος διακανονισμός με τις αντασφαλιστικές εταιρείες.-  Το κράτος θα πληρώσει 99 εκ. ευρώ.-
 Σε εξωδικαστικό διακανονισμό κατέληξε το κράτος με την ΑΗΚ, για τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους αντασφαλιστές για την κάλυψη των ζημιών που προέκυψαν στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού συνεπεία της έκρηξης στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.
 
Σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα προς τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών η κυβέρνηση θα καταβάλει 99 εκατομμύρια ευρώ για διευθέτηση των απαιτήσεων των αντασφαλιστών με την καταβολή 15 εκατομμυρίων στις 28 Ιανουαρίου το 13 και 6 εξαμηνιαίες δόσεις των 14 εκατομμυρίων ευρώ, από 28 Ιουλίου το 13 μέχρι 28 Ιανουαρίου το 2016.
 
Επιπλέον πιθανόν να χρειαστούν 37 εκατομμύρια ως αποζημίωση σε δεύτερη ασφαλιστική εταιρεία για τη μονάδα 5. 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή, η ανοικοδόμηση του σταθμού της ΑΗΚ, θα στοιχίσει 170 εκατομμύρια και το 80% θα το επωμιστεί το κράτος για την ευθύνη που φέρει.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης υπογράμμισε στην επιτροπή  ότι ήταν η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι ήταν χαριστική η συμπεριφορά των αντασφαλιστών.
 
Στο ποσό των 100 περίπου εκατομμυρίων ευρώ δεν περιλαμβάνεται ούτε η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, ούτε το κόστος ενοικίασης ηλεκτρογεννητριών, αλλά ούτε και το τεράστιο κόστος στην οικονομία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας παραδέχεται με αυτό τον τρόπο τις αστικές της ευθύνες που προκύπτουν από την τραγωδία στο Μαρί.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι ο κ. Κληρίδης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια εξώδικη διευθέτηση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΑΗΚ και των αντασφαλιστών τους για τις ζημιές που προκλήθηκαν για την έκρηξη στο Μαρί», προσθέτοντας ότι «άποψη του Γενικού Εισαγγελέα είναι πως δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε μια δικαστική διαμάχη ευθύνες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή θα μπορούσαν με επιτυχία οι αντασφαλιστές να στραφούν εναντίον της Δημοκρατίας και θα κόστιζε πάρα πολύ να υπερασπιστεί το κράτος» .
 
Οι πολιτικές ευθύνες σημείωσε είναι εξίσου σημαντικές και δεν έχουν αναληφθεί ακόμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση νομικώς αποδέχθηκε την ευθύνη για την τραγωδία στο Μαρί και καλείται να πληρώσει αρχικά 100 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο κύριος Περδίκης  διερωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη, αφού υπάρχει και το ηθικό κόστος και μόνο έτσι θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα.
 
Η κυβέρνηση κατέληξε, ενημέρωσε γραπτώς τα κόμματα για την εξώδικη ρύθμιση του κράτους και της ΑΗΚ, γεγονός όπως είπε που αφήνει ερωτηματικά για την έλλειψη διαφάνειας στο θέμα της τραγωδίας.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"