Οι πλουσιότερες ομάδες για το 2012


Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλούν τα ποσά που αναφέρονται στην αξία των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης, αφού σε αυτά υπολογίζεται η αξία των παικτών που αγωνίζονται σε αυτές και όχι η ακίνητη περιουσία τους όπως τα γήπεδα, τα προπονητικά κέντρα ή τα καταστήματά τους. Μάλιστα άξιο αναφορά είναι το γεγονός ότι την ώρα που η οικονομική κρίση κτυπά ανελέητα κράτη και επιχειρήσεις οι μεγάλοι, ποδοσφαιρικοί σύλλογοι φαίνεται να τα καταφέρνουν περίφημα από πλευράς "κεφαλαιοποίησης".

Πρώτη στη σχετική λίστα που ετοίμασε η εταιρεία ερευνών Pluri Consultoria βρίσκεται η Μπαρτσελόνα η οποία «ηγείται» στον κατάλογο με τις 100 πλουσιότερες ομάδες του πλανήτη. Τονίζεται πως η εταιρεία υπολόγισε σε αυτή τη λίστα μόνο τη συνολική αξία στην αγορά των ποδοσφαιριστών κάθε ομάδας και όχι τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, ενώ για να υπολογίσει την αξία των ποδοσφαιριστών, έλαβε υπόψη της 72 διαφορετικά κριτήρια που καλύπτουν κάθε πιθανή παράμετρο, εφαρμόζοντας μια μεθοδολογία που στηρίζεται στις επιστήμες της στατιστικής και της οικονομετρίας.
Το συνολικό κόστος των 100 πλουσιότερων συλλόγων, αγγίζει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε σχέση με τη λίστα που δημοσιεύτηκε το προηγούμενο έτος, παρουσιάζεται μια μικρή αύξηση της τάξης του 2%. Από τους 100 συλλόγους, μόλις οι εφτά δεν προέρχονται από την Ευρώπη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος αξίας κάθε παίκτη, ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ.
Από τις 100 ομάδες, 23 «εκπροσώπους» έχει η Αγγλία, 14 η Ιταλία και από 11 η Ισπανία και η Γερμανία. Να σημειωθεί, ότι για να βγει το τελικό ποσό, η Pluri υπολόγισε την αξία όλων των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στη διάρκεια του 2012 σε κάθε μία από τις 100 ομάδες. Ενδιαφέρον στοιχείο της λίστας, είναι οι αυξομειώσεις που υπάρχουν σε σχέση με το 2011, τόσο στην αξία της κάθε ομάδας, όσο και στη συνολική αξία που αντιπροσωπεύει κάθε κράτος, ανάλογα με τις ομάδες που εκπροσωπεί. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Ρωσία (+24.6%) και το Βέλγιο (+23.1%). Η Αγγλία έχει θετικό πρόσημο (+5.6%), η Ισπανία βρίσκεται ακριβώς στα ίδια (+0.1%), αλλά η Ιταλία παρουσιάζει μεγάλη πτώση, της τάξης του -11.9%. Σε ότι αφορά τους συλλόγους μεμονωμένα, τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία  παρουσιάζουν η  Παρί Σεν Ζερμέν (+61.4%), η Ζενίτ (+57.1%) και η επίσης Μονπελιέ (+57%). Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν οι Ρέιντζερς (-76.7%),  Βιγιαρεάλ (-67.4%) και Κολονία (-54.4%), οι οποίες και υποβιβάστηκαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"