ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΓΔ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ορατό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών


Το κράτος θα κηρύξει στάση πληρωμών τις επόμενες μέρες αν δεν εξασφαλιστούν οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες του μέχρι το τέλος του έτους με δανεισμό από τους ημικρατικούς οργανισμούς, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης ενώπιον την Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Είπε επίσης ότι η ίδια η Τρόικα τους είχε προτείνει να πάρουν αυτά τα λεφτά από του ημικρατικούς οργανισμούς μέχρι να υπάρξει καταβολή δόσεων.
«Αν δεν εξασφαλιστούν αυτές οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες θα μιλάμε για στάση πληρωμών του κράτους τις επόμενες μέρες», είπε αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει και τους ημικρατικούς οργανισμούς, αφού θα υποβαθμιστεί το κράτος σε επίπεδο επιλεκτικής χρεοκοπίας και οι εγγυήσεις του κράτους προς του ημικρατικούς καταργούνται.
Ζήτησε από όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να προβούν στη χρηματοδότηση του κράτους.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε επίσης ότι οι όποιες εναλλακτικές επιλογές που υπήρχαν για χρηματοδότηση είτε εξαντλήθηκαν είτε δεν μπορούν πλέον να υλοποιηθούν.
Ερωτηθείς για τις επιπλέον ανάγκες του κράτους με το νέο έτος και μέχρι την καταβολή της πρώτης δόσης από την Τρόικα, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι από 21 Ιανουαρίου και εφόσον εγκριθεί το μνημόνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να δέχεται κρατικά ομόλογα για άντληση χρημάτων.
Αναφερόμενος στο ύψος των αναγκών του κράτους είπε ότι ήταν 420 εκ. και η διαφορά των 180 εκ έχει εξασφαλιστεί από άλλες εσωτερικές πηγές. Το ύψος των αναγκών αυτή τη στιγμή ανέχεται περίπου στα 250 -300 εκ.
Εν μέσω έντασης και αντεγκλήσεων στην Επιτροπή, στην οποία προηγουμένως συμμετείχαν εκπρόσωποι των συντεχνιών του ημικρατικού τομέα, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι είναι υψίστης σημασίας να ληφθεί απόφαση εντός των επομένων 24 ωρών για την εξασφάλιση των επιπρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήδη οίκος αξιολόγησης ζήτησε να έχει τηλεφωνική συνδιάσκεψη με το Υπουργείο Οικονομικών μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, αφού θεωρούν ως χρηματοπιστωτικό γεγονός την μη επίτευξη συμφωνίας. Ο κ. Πατσαλίδης προειδοποίησε για τις δύσκολες συνθήκες που θα επακολουθήσουν σε μια τέτοια περίπτωση και είπε ότι αναμένει όλοι να το αντιληφθούν και να προβούν στην χρηματοδότηση του κράτους. Αναφέρθηκε επίσης σε αυξημένη ασφάλεια των κρατικών χρεογράφων.
Εκ μέρους των ημικρατικών οργανισμών μέχρι στιγμή το Δ.Σ. της cyta έχει συγκατανεύσει στην καταβολή 100 εκ. ευρώ από το ταμείο συντάξεων των εργαζομένων. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Στάθης Κιττής, η cyta προχώρησε σε αυτή τη δανειοδότηση χωρίς κάτι τέτοιο να της είναι εύκολο, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για το κράτος. Είπε επίσης ότι πήραν την απόφαση με την ίδια λογική που αποφασίστηκαν περικοπές σε μανάδες και αναπήρους.
Αναφέρθηκε επίσης σε δύο εγγυήσεις που έχουν για την παραχώρηση αυτού του δανείου. Πρώτον ότι από την πρώτη εκταμίευση χρημάτων από το μνημόνιο θα εξοφληθεί τα δάνειο με επιτόκιο 5,5% το οποίο θα κατατεθεί στο ΧΑΚ ώστε με τη λήξη του να θεωρείται  πληρωτέο. Είπε επίσης ότι εξασφαλίστηκε τραπεζική εγγύηση για το ποσό των 100 εκ. σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφληση του δανείου, μετά τις 91 μέρες και τη λήξη του γραμματίου.
Παράλληλα ο κ. Κιττής ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση του δανείου από την ΣΥΤΑ είναι να καταβάλουν χρήματα και οι άλλοι δύο ημικρατικοί οργανισμού, δηλαδή η ΑΗΚ και η Αρχή Λιμένων.
Ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του ταμείου συντάξεων της ΑΗΚ, Γιώργος Πιστέντης ανέφερε ότι σε αντίθεση με την ΣΥΤΑ η ΑΗΚ έλαβε το αίτημα της Κυβέρνησης για δανειοδότηση μόλις πριν από 6 μέρες και μίλησε για διαφορετικά δεδομένα μεταξύ των ταμείων συντάξεων των δύο οργανισμών.
Στο σημείο στο οποίο ο κ. Πιστέντης έκανε λόγο για ανάγκη εγγυήσεων από το κράτος παρενέβη ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ο οποίος συμμετείχε στην συνεδρία και είπε χαρακτηριστικά «ενώ από τον Ανδρονίκου πήρατε εγγύηση», παραπέμποντας στο γνωστό σκάνδαλο με το ταμείο συντάξεως της ΑΗΚ.
Ο κ. Πιστένης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να κάνει τη διαχειριστική επιτροπή διπλά προσεχτική.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΛΚ, Χρύσης Πρέντζας ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από την Αρχή καταβολή μερίσματος 34 εκατομμυρίων, ενώ απηύθυνε πρόσκληση για αγορά ομολόγων ύψους 70 εκ. ευρώ. Η ΑΛΚ, είπε αποφάσισε την αγορά ομολόγων 38 εκ. ευρώ και απέρριψε το αίτημα για καταβολή μερίσματος.
Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να δοθούν πρόσθετες εγγυήσεις από το κράτος στους ημικρατικούς οργανισμούς όπως η υποθήκευση του οικοπέδου απέναντι από το Hilton που εκτιμάται στα 150 εκ. ευρώ.
 Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών χαιρέτισαν οποιαδήποτε επιπλέον κάλυψη μπορεί να δοθεί, ωστόσο έντονα αντέδρασαν βουλευτές και ο Γενικός Εισαγγελέας.
Ο κ. Κληρίδης διερωτήθηκε αν θέλουμε «από μόνοι μας να εξευτελίσουμε το κράτος μας» και πώς περιμένουμε να μας δανειοδοτήσουν οι ξένοι όταν οι εμείς οι ίδιοι δεν εμπιστευόμαστε το κράτος μας. 
Ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «όταν θα πωλούσαμε στο Κατάρ δεν ήταν εξευτελισμός;» και ζήτησε να γίνει πωλητήριο έγγραφο.
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των συντεχνιών των ημικρατικών οργανισμών δήλωσαν την διαφωνία και την αγανάκτησή τους με τη δανειοδότηση του κράτους από τα ταμεία συντάξεως, διερωτήθηκαν μέχρι πότε αυτά τα χρήματα θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους και τι θα γίνει μέχρι την καταβολή της πρώτης δόσης από την Τρόικα. Διατύπωσαν επίσης την αγανάκτησή τους με παλαιότερη χρησιμοποίηση κονδυλίων των ημικρατικών οργανισμών από το κράτος.
Διατυπώθηκε επίσης το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση κουρέματος του κυπριακού χρέους, ενώ έθεσαν και το θέμα νομιμότητας μιας τέτοιας δανειοδότησης.
Εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ αιτιολογήθηκε η νομιμότητα μιας τέτοιας δανειοδότησης.
Ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ είπε ότι είναι πρωτοφανές γεγονός κρατικά ομόλογα να έχουν πρόσθετε υποθήκες κάτι που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας. Διαβεβαίωσε επίσης του ημικρατικούς οργανισμούς ότι δεν έγινε ποτέ κούρεμα σε βραχυπρόθεσμούς τίτλους του δημοσίου.
Είπε επίσης ότι τα 250-300 εκ επαρκούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αφού τα ελλείμματα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου είναι πολύ μικρά.
Εξάλλου σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, έγινε προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα της άμεσης ανάγκης δανειοδότησης του κράτους εντός 24 ωρών. Αναμένεται σήμερα η απόφαση της διαχειριστική επιτροπής του ταμείου της ΑΗΚ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νέα σύλληψη για την κλοπή κερματοδέκτη