Άλλα €3 δις εγγυήσεις στις τράπεζες από το κράτος


Εν μέσω έντονων επικρίσεων από μικρή μερίδα βουλευτών, η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία και υπό τη μορφή του κατ΄ επείγοντος νομοσχέδιο για επιπλέον κρατική εγγύηση των τραπεζών ύψους €3 δις. 
Σύμφωνα με την έκθεση του νομοσχεδίου τροποποιείται ο νόμος για να αυξηθεί το ποσό που παρέχεται από τον υπουργό Οικονομικών ως κυβερνητική εγγύηση στα €6 δις, για τη σύναψη δανείων ή την έκδοση ομολόγων από πιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. 
 
Ως γνωστό προ δύο εβδομάδων η βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €3 δις. 
 
Υπέρ του νομοσχέδιου ψήφισαν 39 βουλευτές από όλα τα κόμματα ενώ οι βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας το καταψήφισαν. 
 
Δριμύ κατηγορώ κατά των τραπεζών εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος ανέφερε ότι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος δεν σημαίνει το κράτος να παραχωρεί κρατικές εγγυήσεις αλλά να γίνουν εις βάθος έρευνες και να σταματήσουν οι «παχυλοί μισθοί». 
 
Επίσης εξέφρασε τη δυσφορία του για τα ψηλά επιτόκια των τραπεζών προσθέτοντας ότι «είναι αυτοί οι άνθρωποι που μας παραπλανούν για να μην θιγούν τα συμφέροντα τους». 
 
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθήνα Κυριακίδου ανέφερε ότι οι ευθύνες του πρώην διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας είναι μεγάλες γιατί δεν προστάτευσε το τραπεζικό σύστημα. Επίσης μίλησε για golden boys με παχυλούς μισθούς και bonus. 
 
«Είναι μεγάλες οι ευθύνες για ολέθριες αποφάσεις και θεσμική ευθύνη στον κ. Ορφανίδη». 
Ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας εξαπολύοντας επίθεση στις ηγεσίες κυρίως της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, έκανε λόγο για οργανωμένη προσπάθεια των τραπεζών για υφαρπαγή των καταθέσεων των Κυπρίων και διερωτήθηκε γιατί μέχρι σήμερα δεν επενέβησαν οι διωκτικές αρχές. 
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε ότι δεν είναι ώρα για συζήτηση ευθυνών που υπάρχουν τονίζοντας ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό τομέα για το καλό της Κύπρου. 
 
Πρέπει, σημείωσε, να στείλουμε ομόφωνα το μήνυμα ότι στηρίζουμε την κυπριακή οικονομία και παρά τις ευθύνες τα θεμέλια της είναι υγιή. 
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για τραγικά λάθη , τονίζοντας ότι παράλληλα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα το οποίο αποτελεί το 42% της οικονομίας της Κύπρου. 
 
Επίσης συμφώνησε με την εξυγίανση των τραπεζών και απόδοση ευθυνών προσθέτοντας ότι όμως πρέπει να διαφυλαχθεί ο τραπεζικός τομέας. 
 
Την ανάγκη απόδοση ευθυνών για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα ζήτησε και η ΕΔΕΚ δια της βουλευτού της Ρούλας Μαυρονικόλα. 
 
Αιχμές κατά του πρώην διοικητή της ΚΤ, άφησε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, τονίζοντας ότι όταν αποφασίστηκε η απομείωση του ελληνικού χρέος η ΚΤ επέτρεψε τη μεταφορά της Εγνατίας Τράπεζας στην Κύπρο. 
 
«Οι ευθύνες αφορούν όλους και αυτούς που έφεραν τον προβληματικό ελέφαντα στο σπίτι μας». 
 
Ο επίσης βουλευτής του κόμματος Πάμπος Παπαγεωργίου, σημείωσε ότι άλλο θέμα είναι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και άλλο η απόδοση ευθυνών. 
Είπε εξάλλου ότι εάν η βουλή δεν κάνει το αυτονόητο οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"