Δίκη Μαρί: «Η έκθεση Γεωργιάδη έφτασε στον Υπουργό μετά την έκρηξη»

Ουδέποτε ανετέθη στην ΕΦ η φύλαξη του φορτίου, λέγει ο μάρτυρας Λ.Λάμπρου, ο οποίος αναφέρθηκε σε «συνωμοσίες και δολοπλοκίες».-

Με την κατάθεση του Συνταγματάρχη Λάμπρου Λάμπρου, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία για την τραγική έκρηξη στο Μαρί. Ο Λάμπρου αντικατέστησε τον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, τον Ιούνιο του 2010.

 Ο Συνταγματάρχης κατέθεσε ότι δεν έτυχε εξειδικευμένης εκπαίδευσης για πυρομαχικά, ενώ ο ρόλος που είχε αναλάβει προτού αντικαταστήσει τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη στη ΔΥΠ, ήταν η μεταφορά του φορτίου που είχε κατασχεθεί από το πλοίο Μόντσιερσκοκ στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Κατέθεσε επίσης ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ΔΥΠ, συμμετείχε στην ομάδα που επιθεώρησε τα εμπορευματοκιβώτια στις 6 Ιουλίου, πέντε μέρες δηλαδή, πριν την τραγική έκρηξη.

Ο μάρτυρας αναφερόμενος στην έκθεση που συνέταξε ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης στις 6 Ιουλίου, μετά την επιθεώρηση των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση, είπε ότι δεν έφτασε ποτέ στον Υπουργό Άμυνας παρά μόνο μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα ο Συνταγματάρχης Λάμπρου, διαβάζοντας την κατάθεση του στην Αστυνομία ημερομηνίας 15 Ιουλίου, ανέφερε ότι δύο επιτελείς του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, προσπάθησαν να επιρρίψουν την ευθύνη της μη μεταβίβασης της έκθεσης ασφάλειας που συνέταξε ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης στις 6 Ιουλίου στον ίδιο, και σύμφωνα με τον ισχυρισμό του αυτή δεν προωθήθηκε στον ΥΠΑΜ παρά μόνο την 11η Ιουλίου μετά από την έκρηξη σε μία προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στον ίδιο.

Στην κατάθεση του ανέφερε επίσης ότι συζητώντας το με άλλο αξιωματικό, του ανέφερε ότι δεν μπορούσε να συνηδητοποιήσει μια τέτοια συνωμοσία εναντίον συναδέλφου και ότι υπό τις συνθήκες δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να ασκεί τα καθήκοντα του Διευθυντή της ΔΥΠ.

Ο Μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι το φορτίο ουδέποτε χρεώθηκε στην Εθνική Φρουρά για αυτό δεν έγινε ποτέ η προβλεπόμενη διαδικασία για να μπει στο σύστημα συντήρησης της εθνικής φρουράς και ως εκ τούτου δεν παρακολουθείτο από την ΕΦ και δεν ήταν στην αρμοδιότητα της διεύθυνσης υλικού πολέμου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"