Κινεζική επένδυση – το παραμύθι δεν έχει τέλος

Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται απάντηση του Κινέζου, παρόλον ότι διαπιστώθηκε «πρόβλημα σοβαρότητας».- 

Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει η κινεζική εταιρεία Far Eastern Phoenix να δώσει την τελική της απάντηση για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας με χρονικό ορίζοντα τα 19 χρόνια, ενώ την ίδια ώρα διαφαίνεται ότι το ενδεχόμενο επένδυσης για διάστημα 50 χρόνων δεν είναι εφικτό.

Σε έκθεση της ad hoc επιτροπής που συστάθηκε για το θέμα της κινεζικής επένδυσης και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, καταγράφεται ότι η πρόταση του επενδυτή όπως αρχικά κατατέθηκε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, «δεν έχει την αναγκαία σοβαρότητα».

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής συνέχισε χθες τη συζήτηση του θέματος στη βάση της έκθεσης της Γενικής Λογίστριας. Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών.

Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι η πρόταση του επενδυτή είναι προβληματική, προσθέτοντας ότι «η ad hoc επιτροπή κρίνει ότι δημιουργείται πρόβλημα σοβαρότητας».

Βουλευτές έθεσαν θέμα ότι η έκθεση είναι προκατειλημμένη, λέγοντας ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τις αναφορές περί στρέβλωσης της αγοράς λόγω των κινεζικών προϊόντων, περί προϊόντων μαϊμού και περί δημιουργίας γκέτο με την κάθοδο χιλιάδων Κινέζων.

Μίλησαν επίσης για επιλεκτικές διαρροές στο Τύπο με στόχο να σκοτωθεί η επένδυση.
Επί αυτού του σημείου, μέλος της επιτροπής που κατέληξε στην έκθεση, σημείωσε ότι έγινε αναφορά σε  προϊόντα μαϊμού καθώς υπήρξε παρόμοιο περιστατικό σε κινεζική έκθεση στο Ντουμπάϊ, ενώ έθεσε και θέμα για την οικονομική επιφάνεια της εταιρείας, το μετοχικό της κεφάλαιο και το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει τραπεζικές εξασφαλίσεις.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου ανέφερε ότι υπάρχει γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας για το θέμα της σύμβασης παραχώρησης ή ενοικίασης και αυτό θα μελετηθεί όταν υποβληθεί επίσημο αίτημα για επένδυση 19 χρόνων.

Είπε ακόμη ότι θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία του θέματος και ότι προς τούτο θα συνταχθεί και σημείωμα με παραλήπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από πλευράς της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Hermes Airports τονίστηκε ότι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την κινεζική εταιρεία, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Κίνα και διάφορες επαφές και «πειστήκαμε για την εταιρεία και ικανοποιηθήκαμε για τα οικονομικά της».Αναφέρθηκε ακόμη ότι η Hermes δεν έγινε κοινωνός της έκθεσης της ad hoc επιτροπής.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρέμβαση εκπροσώπου του CIPA (Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων), ο οποίος ανέφερε ότι τώρα γίνεται μια νεκροψία, ενώ θα έπρεπε να εξετάσουμε αν ο ασθενής μπορούσε να ζήσει. Είπε ακόμη ότι «αν εγώ ήμουν επενδυτής, δεν θα ξανακόντευα στην Κύπρο με αυτά που ακούω και τις διάφορες αμφισβητήσεις». Είπε ακόμη ότι είναι λυπηρό να δαπανώνται χρήματα για προσέλκυση επενδύσεων και στο τέλος να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Υπουργός Ευθύμιος Φλουρέντζου είπε ότι μετά την εξέταση του θέματος με τη βοήθεια της νομικής υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου ως αρχή δημοσίων προσφορών, «καταλήξαμε ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η επένδυση για τα 50 χρόνια που ζητούσε η εταιρεία γιατί έπασχε η αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία είχε εκδηλωθεί από πλευράς της».

«Στη βάση αυτών των δεδομένων, κρίνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η επένδυση και ρωτηθήκαμε κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει θεραπεία γι’ αυτή την επένδυση στη βάση των 50 χρόνων, ναι μπορεί να υπάρξει εφόσον μπορούμε και πάλι από κοινού με την Hermes - και εφόσον είναι γνωστοί οι κανόνες του παιχνιδιού - να ζητήσουμε προσφορές για την αξιοποίηση εκείνου του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ένας εξαίρετος χώρος για σκοπούς επενδύσεων», σημείωσε.

Ο Υπουργός είπε ότι παραμένει η πρόταση για τα 19 χρόνια, εξηγώντας ότι απλά εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές επιλογές προσαρμογής του προτεινόμενου έργου στο χρόνο αυτό, λέγοντας ότι το έργο θα είναι φυσικά πιο μικρής κλίμακας έργο.

Εξήγησε ακόμη ότι όταν υποβληθεί για έγκριση η οποιαδήποτε τελική συμφωνία μεταξύ της Hermes και της κινεζικής εταιρείας θα ιδωθεί στη βάση κατά πόσο είναι απλή σύμβαση ενοικίασης ή σύμβαση παραχώρησης, οπόταν θα υπεισέλθει ο νόμος περί προσφορών.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το κράτος θα αποφασίσει στη βάση του τι θα ζητηθεί για να δώσει την έγκρισή του, θα δει δηλαδή τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει ο επενδυτής με την Hermes και θα τοποθετηθεί.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου είπε μέσα από τη συνέχιση της συζήτησης «συνάγεται ως συμπέρασμα ότι το ενδεχόμενο επέκτασης της ενδεχόμενης αυτής επένδυσης των Κινέζων με χρονικό ορίζοντα τα 50 χρόνια, δεν είναι εφικτό».

Εξήγησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να τύχει από κοινού μαζί με την Hermes και το κράτος σχετική εφαρμογή του νόμου περί δημοσίων προσφορών.

Για το θέμα της επένδυσης με χρονικό ορίζοντα τα 19 χρόνια, εξήγησε ότι αυτό θα υλοποιηθεί μόνο εάν η κινεζική εταιρεία επιδείξει ενδιαφέρον για αυτόν το χρονικό ορίζοντα και προς αυτή τη κατεύθυνση θα ενημερώσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου την Hermes με την οποία συνήψε για το σκοπό αυτό προκαταρκτική συμφωνία.

«Σε μια τέτοια περίπτωση και πάλι θα πρέπει να υποβληθεί επίσημο διάβημα πρόταση προς το κράτος ώστε αφού αξιολογηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, σε διαβούλευση με την εταιρεία Hermes να προχωρήσει μια ενδεχόμενη σύναψη εταιρείας του κράτους, της Hermes και της συγκεκριμένης εταιρείας Φοίνιξ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σύντομα ενδεχομένως να υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της επένδυσης με χρονικό ορίζοντα τα 19χρόνια, σημειώνοντας ότι όλοι στην Επιτροπή έχουν συμφωνήσει ότι τέτοιου είδους επενδύσεις θα πρέπει να προσελκύονται λόγω των πολλαπλών και πολυεπίπεδων οφελών που θα έχει το κράτος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται προς την κατεύθυνση των επενδύσεων, είναι αναγκαίες και καλοδεχούμενες.

Είπε ότι το κόμμα του εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι «το αρμόδιο Υπουργείο προβαίνει προς όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να περισωθεί η προοπτική της επένδυσης, αφού γίνουν όλες οι νομότυπες διαδικασίες».

«Την ίδια ώρα είμαστε όμως βέβαιοι ότι ένα αόρατο χέρι δεν ήθελε ποτέ να γίνει αυτή η επένδυση, και είναι λυπηρό την ώρα που το μνημόνιο θα περιλαμβάνει επώδυνες για το λαό ρυθμίσεις και πρόνοιες, κάποιοι για μικροπολιτικούς λόγους να επιδιώκουν η οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία για προσέλκυση επενδύσεων να σκοτώνεται εν τη γενέσει της», σημείωσε ο κ. Δαμιανού και απηύθυνε έκκληση για υπευθυνότητα λέγοντας ότι «καλό θα είναι κάποιοι να περάσουν από την ρητορεία και τα λόγια στα έργα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"