Κυπριακό και ενεργειακό συζήτησαν Χριστόφιας –Σαμαράς

Ευχαριστώντας για την «ολόπλευρη συμπαράσταση της Ελλάδας», ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν άντεξε να μη μιλήσει πάλι για «πολυδιάσπαση του εσωτερικού μετώπου».-

Κυπριακό, ενεργειακό, ευρωπαϊκά και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πρωθυπουργό της Ελάδας, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην 52η επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την ευχή προς τον κυπριακό λαό για «λύτρωση και ευόδωση των εθνικών μας στόχων», τονίζοντας ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια πραγματοποιήθηκε μία χρήσιμη συζήτηση, στο πλαίσιο της συναντίληψης που χαρακτηρίζει την αδελφική σχέση Ελλάδας και Κύπρου, ενώ υπήρξε παράλληλα αναφορά σε όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν και στα κρίσιμα Ευρωπαϊκά Συμβούλια μέχρι το τέλος του χρόνου, με προεδρεύουσα την Κύπρο, καθώς επίσης και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως κοινές αναπτυξιακές δράσεις και για τις δυνατότητες που προκύπτουν σε περιφερειακό επίπεδο.

 Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε την επιτυχία με την οποία η Κύπρος ασκεί τα καθήκοντα της Προεδρίας της ΕΕ «σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και θα έλεγα και απαιτητική περίοδο για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης».

 Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στην επιτυχημένη εκμετάλλευση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, τονίζοντας ότι ανοίγονται έτσι ευκαιρίες ανάπτυξης, και συνεργασιών σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε ότι η εκμετάλλευση της ΑΟΖ, συνιστά απαράγραπτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία παράγοντα σταθερότητας, παράγοντα ειρήνης που έχει αποδείξει και την αντοχή και τη δυναμική της, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και για την εξεύρεση μιας λύσης, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης για το Κυπριακό. Μιας λύσης που ασφαλώς, θα πρέπει να βασίζεται πάνω στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας λύσης που θα είναι, βεβαίως, σύμφωνη και με το κοινοτικό κεκτημένο».

 Ο Πρόεδρος Χριστόφιας από την πλευρά του τόνισε ότι η επέτειος της Ανεξαρτησίας σηματοδοτεί 52 χρόνια αγώνων «για να διατηρήσουμε και να ολοκληρώσουμε την ανεξαρτησία της Κύπρου», η οποία αυτή τη στιγμή υποφέρει από την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε τη μάχη που δίνεται για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών κορυφής μεταξύ των δυο κοινοτήτων για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

 Όπως είπε αυτά είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον προκάτοχο του κ. Έρογλου, τον κ. Ταλάτ, σημειώνοντας ότι «θα είναι λύση ομοσπονδίας, αυτή είναι η παραχώρηση των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε- επαναλαμβάνω- ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ένα ενωμένο κράτος χωρίς το δικαίωμα των οποιωνδήποτε να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κύπρου».

 Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι σύμφωνα και με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν με την Κυπριακή Δημοκρατία ιδιαίτερες και προνομιακές σχέσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις» και πρόσθεσε «μιλώ για προνομιακές σχέσεις στο οικονομικό επίπεδο κυρίως. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα. Χρειάζεται να εγκαταλείψει την απαράδεκτη, την αδιάλλακτη πολιτική, η οποία οδηγεί σε δύο κράτη».

 Ωστόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η φιλοσοφία του κ. Έρογλου για δυο κράτη «δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτή από κανέναν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», λέγοντας ότι «εμείς προσπαθήσαμε με εποικοδομητικές προτάσεις να οδηγήσουμε τον τόπο στην επανένωση και στη δημιουργία κράτους ομοσπονδιακού, στο οποίο να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων», έχοντας σε αυτή την προσπάθεια διαχρονικά την πλήρη, την αμέριστη, ανιδιοτελή συμπαράσταση όλων των κυβερνήσεων, της Ελλάδας.

 Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «το λέω με συγκίνηση αυτό, γιατί την ώρα που στο εσωτερικό μας μέτωπο υπάρχει μια πολυδιάσπαση, η Ελλάδα είναι απόλυτα στο πλευρό μας και μας συμπαραστέκεται και σε ότι αφορά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και σε ότι αφορά στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου».

 Ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι «σε μια επανενωμένη Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Έχουν μόνο να κερδίσουν από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, του θαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου. Σε αυτό είμαστε συνεπέστατοι», τονίζοντας ότι προϋπόθεση είναι μόνο ο τερματισμός της κατοχής, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων και η δημιουργία ενός κράτους Κυπριακού για τους Κύπριους.

 Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε για την εκτίμηση του τρόπου διεξαγωγής της προεδρίας από την Κύπρο, τονίζοντας ότι «η Κύπρος, μικρή χώρα μεν, έχει κινητοποιηθεί με όλες της τις δυνάμεις και ασκεί μια πετυχημένη προεδρία».

 Ικανοποίηση Παπούλια 
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κάρολο Παπούλια είχε το μεσημέρι στη Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την καλή πορεία της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ . Ο Πρόεδρος Χριστόφιας από την πλευρά του τόνισε την θέληση της Λευκωσίας να αποδείξει ότι «δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες Προεδρίες. Υπάρχουν επιτυχημένες, λιγότερο επιτυχημένες και αποτυχημένες Προεδρίες, ανεξαρτήτως των μεγεθών. Το πήραμε και πατριωτικά. Πρέπει βέβαια να πω ότι εργαζόμαστε νυχθημερόν γι’ αυτό. Είναι μια μεγάλη ομάδα που εργάζεται γι’ αυτό, χωρίς να ζητά υπερωρίες. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό στις συνθήκες που ζούμε».

Ο κος Παπούλιας ρώτησε επίσης για την πορεία των οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Πρόεδρο Χριστόφια να απαντά σε σχόλια δημοσιογράφου ότι στην Ελλάδα «τα έχουμε ζήσει αυτά», λέγοντας «εσείς τα έχετε ζήσει πριν, αλλά εμείς δεν θέλουμε να ζήσουμε τα ίδια» ενώ τόνισε ότι «ασφαλώς έχουμε και εμείς προβλήματα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"