Η Κύπρος τίμησε τους υπερασπιστές της Δημοκρατίας

Αλλά, οι αντιπαραθέσεις στο προσκήνιο – Ο Χριστόφιας βλέπει «αναβίωση φαινομένων φασιστικής νοοτροπίας»  και ο Αρχιεπίσκοπος παρατηρεί ότι «κάποιοι, που νομίζουν ότι εκπροσωπούν τον λαό, δεν εννοούν να αφήσουν την διχόνοια».-

Τριάντα oκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ο κυπριακός λαός τίμησε όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις, με τον Πρόεδρο Χριστόφια να αναφέρεται σε «αναβίωση των φασιστικών φαινομένων πριν από το πραξικόπημα  και στην ανάγκη όπως φαινόμενα φασιστικής νοοτροπίας που αναβιώνουν και σήμερα, αποκρουστούν και απομονωθούν από το λαό». 

Σε έμμεση αλλά σαφή αναφορά του στη δήλωση Χριστόφια ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος  είπε ότι  «φαίνεται ότι κάποιοι, που νομίζουν ότι εκπροσωπούν τον λαό, δεν εννοούν να αφήσουν την διχόνοια», στέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα 

«να μην δίδουν μαθήματα πατριωτισμού εκείνοι οι οποίοι «δεν τους πέφτει λόγος».

Με πάνδημα μνημόσυνα τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, που άνοιξε τις πόρτες στον Αττίλα και οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου, της οποίας τις συνέπειες βιώνει ακόμα ο λαός της.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος, στις 8.20 το πρωί, ώρα που διενεργήθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες, σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος θα τελείται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και των επισήμων.

Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων. 

Με ειδική συνεδρία της στις 12.00, στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε το διπλό έγκλημα.

Εξ άλλου, κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα επισημαίνοντας τα τραγικά αποτελέσματα που προκαλούν ο φανατισμός και η διχόνοια. 

Τονίζουν ότι η δεκάτη- πέμπτη Ιουλίου αποτελεί ημέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής και αποτίουν φόρο τιμής στον Εθνάρχη Μακάριο, στους μάρτυρες της δημοκρατίας και στους μαχητές της αντίστασης που, χωρίς να λογαριάσουν τη ζωή τους, υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"