Ο Αναστασιάδης συζήτησε με Μπαρόζο Κυπριακό και οικονομία

Σήμερα συνάντηση με Βαν Ρομπάι.-

Το Κυπριακό και η εξεύρεση τρόπων στήριξης της κυπριακής οικονομίας ήταν τα βασικά θέματα χθεσινής  συνάντησης στις Βρυξέλλες του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μπαρόζο συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπου εξόδου από το αδιέξοδο όπου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας έτσι ώστε η Αγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνεισφέρει εποικοδομητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Τόνισε επίσης την ανάγκη ανάμιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενεργό τρόπο στην όλη προσπάθεια για να μπορέσει να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Μπαρόζο συμφώνησε στην ανάγκη συμφωνίας λύσης το συντομότερο και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεισφέρει εποικοδομητικά.

Συζήτησαν ακολούθως την εξεύρεση τρόπων στήριξης της κυπριακής οικονομίας εντός του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, ούτως ώστε να εξέλθει της κρίσης και να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης. 

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει ετοιμότητα να παρουσιάσει σαφείς πολιτικές διαχείρισης της κρίσης και προτάσεις στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος των χωρών μελών της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε επίσης το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το EFSF και υποστήριξε ότι πολιτικά θα πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος απομόνωσης των ενεργητικών στοιχείων των κυπριακών τραπεζών για τον κύκλο των τραπεζικών εργασιών τους στην Ελλάδα. Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε επίσης ότι η διατήρηση του φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία. 

Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την εφαρμογή των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Κομισιόν ότι λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη οι συστάσεις της Επιτροπής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προς αντιμετώπιση τους, τονίζοντας την αποφασιστικότητα του ιδίου αλλά και του Δημοκρατικού Συναγερμού για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι επαφές του κ. Αναστασιάδη συνεχίστηκαν με συνάντηση αργά το βράδυ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, και θα συνεχιστούν σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"