Υπό σύσταση μηχανισμός προώθησης μεγάλων επενδύσεων

Σκοπός η διευκόλυνση των επενδυτών, δηλώνει ο Συλικιώτης.-

Η σύσταση ενός μηχανισμού για την καλύτερο συντονισμό και τη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων στην Κύπρο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης της διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη και σε αυτή συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής, η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου, στην παρουσία του Προέδρου και του ΓΔ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι σκοπός της υπό σύστασης υπουργικής επιτροπής είναι η προώθηση των ξένων και ντόπιων επενδύσεων στην Κύπρο, σε όλα τα στάδια μιας επένδυσης, κατά τα οποία εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα, από την εγγραφή στον Εφορο Εταιρειών μέχρι τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες.

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα συσταθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα εξετάζει μεγάλες επενδύσεις, πέραν των 50 ή 100 εκ. ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι θα συνέρχεται σε ανώτατο επίπεδο σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ θα δημιουργηθεί και τεχνική επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τα θέματα που θα έρχονται ενώπιον της επιτροπής ολοκληρωμένα και με διαφάνεια.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στην επόμενη συνάντηση θα αποφασιστεί ολοκληρωτικά η δομή, οι αρμοδιότητες και τρόπος λειτουργίας της υπουργικής επιτροπής και του μηχανισμού που θα δημιουργηθεί.
«Μέσα από τη δημιουργία αυτής της υπουργικής επιτροπής και τη συμμετοχή και του CIPA θα μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση στις μεγάλες επενδύσεις στον τόπο μας», είπε ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι ο ρόλος του CIPA θα είναι βοηθητικός ως προς τη διερεύνηση των διαφόρων επενδυτικών προθέσεων, ώστε να καθορίζονται ακολούθως και οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Ερωτηθείς αν η πρωτοβουλία για σύσταση της επιτροπής αυτής δίνει ένα «χαστούκι» στη γραφειοκρατία, ο Υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα για την υλοποίηση έργων έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι δεν έγκειται στην καθυστέρηση της αδειοδότησης, αλλά στην έλλειψη χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν συνέχεια της επίσκεψης του CIPA στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από μερικές εβδομάδες, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ταχείας αδειοδότησης και υλοποίησης των μεγάλων επενδύσεων στην Κύπρο, ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να γίνει η χώρα πιο ελκυστική σε Κύπριους και ξένους επενδυτές.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε η βάση, πάνω στην οποία θα λειτουργεί η υπουργική επιτροπή και πρόσθεσε ότι σύντομα θα κατατεθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε το εγχείρημα να λάβει νομική υπόσταση.

Παράλληλα ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι δεν θα μεταφερθούν εξουσίες στον CIPA μέσα από τη σύσταση της υπουργικής επιτροπής, οι οποίες ανήκουν στα αρμόδια Υπουργεία, καθώς ο CIPA δεν μπορεί να υποκαταστήσει αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, όπως το Τμήμα Πολεοδομίας ή το Κτηματολόγιο. Ο τελικός λόγος, είπε, ανήκει στην υπουργική επιτροπή, ενώ ο CIPA θα συντονίζει τις διαδικασίες, θα ενημερώνει την επιτροπή και θα κάνει εισηγήσεις για την γρήγορη διεκπεραίωση των απαιτούμενων ενεργειών.
Προχωράμε ταχύτατα για να δημιουργηθεί αυτή η επιτροπή, ώστε να μην χάνουμε επενδύσεις, κατέληξε ο κ. Αγκαστινιώτης. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"