«Οι καμπάνες της Κομισιόν δεν ξυπνούν την κυβέρνηση από το λήθαργο»

«Ο Χριστόφιας πυροβολεί τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας».- ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επικρίνουν την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στα μέτρα ενώ κυβέρνηση και ΑΚΕΛ διαφωνούν  με συστάσεις της Κομισιόν.-  Απαγόρευσαν στον Σιαρλή να κάνει ανακοίνωση.- 

Άναψε φωτιές η έκθεση της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία με τα κόμματα να ανταλλάζουν βολές σε σχέση με τις συστάσεις της ΕΕ προς την Κύπρο. Ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγω για τέσσερα χρόνια παλινδρομήσεων λέγοντας ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος και πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Η πλευρά το ΑΚΕΛ, διαφωνεί με μια σειρά συστάσεων της έκθεσης όπως η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Από πλευράς Προεδρικού εκδηλώθηκε προφανής παραγκωνισμός του Υπουργού Οικονομικών   Βάσου Σιαρλή, ο οποίος  χθες το πρωί είχε δηλώσει ότι εντός της ημέρας θα γινόταν ανακοίνωση για το νέο πακέτο μέτρων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση για τα μέτρα «ούτε σήμερα ούτε αύριο». Δεν υπάρχει δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, διευκρίνισε.

Ο Αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι οι συστάσεις της Κομισιόν αποτελούν καμπανάκι για την οικονομία σημειώνοντας ότι μπορούμε να θωρακίσουμε και να κάνουμε ξανά τα θεμέλια της οικονομίας, δυνατά.

Εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης ο κύριος Νεοφύτου υπογράμμισε ότι μετά από τέσσερα χρόνια παλινδρομήσεων δεν έχει χρόνο, ούτε περιθώρια τακτικισμού, καθώς πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

Απευχήθηκε να χρειαστεί να χτυπήσουμε την πόρτα του μηχανισμού, με όλες τις εκκρεμότητες ανοικτές. Οι ευθύνες είπε, θα βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση Χριστόφια.
Δεν άκουσα ποτέ σημείωσε Πρόεδρο κράτους να πυροβολεί από μόνος του τα θεμέλια της εθνικής οικονομίας και δε μπορεί καθημερινά να στέλνει μηνύματα χρεοκοπίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

«Τα προβλήματα μας», υπογράμμισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «είναι πολυδιάστατα και χρειάζεται η επίδειξη της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας».

ΔΗΚΟ
Θα ανέμενε κάποιος ότι οι νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα λειτουργούσαν σαν καμπανάκι κινδύνου και θα έβγαζαν την Κυβέρνηση από το λήθαργο στον οποίο φαίνεται σήμερα να βρίσκεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι σύντομα ενδεχομένως να προσφύγουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας για να τους ζητήσουμε οικονομική βοήθεια, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αντί τούτου, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα αγνοηθούν οι συστάσεις της επιτροπής για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.
Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ΑΤΑ παραπαίουν, καθώς αντιδρά σε αυτή τη μεταρρύθμιση «η κυβερνώσα συντεχνία της ΠΕΟ» και οι υπόλοιπες συντεχνίες.

Συμπλήρωσε ότι το ΓΕΣΥ παραμένει στις ελληνικές καλένδες και στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας το οποίο εξαντλεί το ζήλο του στη διεκδίκηση νέων προσλήψεων.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι τα μέτρα εξυγίανσης που ήδη ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών «σκοντάφτουν» στις αντιδράσεις του κυβερνώντος κόμματος.

«Αυτή είναι η εικόνα της Κυβέρνησης ενόψει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη πιο κρίσιμη στιγμή της πρόσφατης οικονομικής ιστορίας μας. Και κατά τα άλλα προσπαθούμε να πείσουμε ότι είμαστε μια αξιόπιστη χώρα με μια αξιόπιστη κυβέρνηση και μια αξιόπιστη οικονομία», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. 

AKEΛ
To ΑΚΕΛ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικών στόχων, όπως αναφέρεται στις συστάσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, εκφράζει την αντίθεσή του σε σειρά συστάσεων που προτείνει η Κομισιόν.

Οπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, ανάμεσα σ’ άλλα οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2012 και συστήνουν προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους όπως αυτοί καθορίζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι επαναλαμβάνονται στην έκθεση η υλοποίηση του ΓεΣΥ, η ολοκλήρωση του διαλόγου για την ΑΤΑ, η ευθυγράμμιση του ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο όριο ζωής, η ανάγκη δημιουργίας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής στον πιστωτικό τομέα, η ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Ευαγόρου, η έκθεση αναγνωρίζει ότι τον περασμένο Δεκέμβριο λήφθηκε μια σειρά από μέτρα τα οποία ήταν προς την σωστή κατεύθυνση με θετικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

''Η σημαντικότερη όμως επισήμανση της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στις σοβαρές ανισορροπίες λόγω των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα αλλά και τις ανισορροπίες και στρεβλώσεις από την υπερχρέωση των επιχειρήσεων'', είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και η πολιτεία ευρύτερα έχουν προβεί σε ενέργειες και έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανισορροπιών και των στρεβλώσεων στον τραπεζικό τομέα.

''Ως ΑΚΕΛ παρόλο που αναγνωρίζουμε την ανάγκη προσήλωσης της Κύπρου στην επίτευξη διαρθρωτικών αλλαγών και την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, εντούτοις νοιώθουμε την ανάγκη να υπογραμμίσουμε ότι τα όποια μέτρα προταθούν πρέπει να είναι κοινωνικά ισορροπημένα και να προάγουν το περί δικαίου αίσθημα μετά στον κόσμο'', σημείωσε ο κ. Ευαγόρου.

Οπως είπε, το ΓεΣΥ αποτελεί μια κοινωνική αναγκαιότητα και γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το ΑΚΕΛ στηρίζει το θεσμό της ΑΤΑ, γι’ αυτό η όποια διαφοροποίηση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου με το συνδικαλιστικό κίνημα.

''Διαφωνούμε με τη σύσταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εποπτική, ανεξαρτησία του Συνεργατισμού. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν αποκλείει την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο εποπτικών αρχών'', συνέχισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι ''ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι εκ των ων ουκ άνευ είναι η επανένταξη της Κύπρου σε αναπτυξιακή πορεία δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη. Σ’ αυτή την προσπάθεια της χώρας μας χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία από όλους''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"