Δ/τής ΚΤ: Μηχανισμός στήριξης μόνο για τις τράπεζες

Συνάντηση Δημητριάδη- Καρογιάν.-

Η χρηματοοικονομική σταθερότητα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, προς την κυπριακή οικονομία ''είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους και κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες για να το πετύχουμε'', δηλώνει ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. 

Προσθέτει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ένταξης σε Μηχανισμό Στήριξης μόνο για το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Δημητριάδης είχεχθες συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, με τον οποίο είχαν πολύ ουσιαστική και ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ευχήθηκε κατ' αρχήν στον κ. Δημητριάδη καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο και τη σημαντική αποστολή του και τον διαβεβαίωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι στο πλευρό του, με διάθεση ειλικρινούς και δημιουργικής συνεργασίας.

''Ακούσαμε από τον κ. Δημητριάδη τις διαπιστώσεις, τις εκτιμήσεις, τις σκέψεις, αλλά και τους προσανατολισμούς της Κεντρικής Τράπεζας τόσο σε ό,τι αφορά τα γενικότερα θέματα της κυπριακής οικονομίας όσο και σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο θέμα των ημερών, την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και γενικότερα την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά το πρόσφατο ''κούρεμα'' των ελληνικών ομολόγων'', πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι εξέφρασαν την ανάγκη για λήψη μέτρων που να στοχεύουν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας. 

''Αναφερθήκαμε σε προτάσεις του ΔΗΚΟ για δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, για διαρθρωτικές αλλαγές και για μέτρα που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Παρόλο που τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι ιδιαίτερα σοβαρά, το ΔΗΚΟ έχει την άποψη ότι είναι διαχειρίσιμα, φτάνει να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν έγκαιρα τα απαιτούμενα δραστικά μέτρα. Επειδή, ο κίνδυνος για ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης είναι ορατός, τονίσαμε την ανάγκη για λήψη το συντομότερο δυνατό των αποφάσεων που θα αποτρέψουν μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη'', συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΔΗΚΟ που στοχεύουν στη μείωση, τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα των δημοσίων δαπανών και παράλληλα στη δημιουργία συνθηκών επανεκκίνησης της οικονομίας με μια καλά σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης που να στοχεύει στη μεγέθυνση του εθνικού πλούτου.

''Το ΔΗΚΟ τονίζει παράλληλα ότι οι σχεδιασμοί για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να πλήττουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, να διασφαλίζουν τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής, να ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και να στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προωθούν νέα ενεργειακά προγράμματα, να στηρίζουν την έρευνα και την καινοτομία και γενικά να δημιουργούν συνθήκες ευημερίας και προόδου για τον κυπριακό λαό'', πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν διαβεβαίωσε τον κ. Δημητριάδη ότι το ΔΗΚΟ, «όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα προσπαθήσει να είναι συμβλητικό στις ευρύτερες προσπάθειες για την από κοινού δράση, για τις από κοινού πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν έτσι που να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις να αντιστραφεί το κλίμα και να ξανά πούμε σε τροχαία ανάπτυξης, αλλά και περαιτέρω σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος''.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι οι στόχοι είναι κοινοί με όλα τα πολιτικά κόμματα, με όλη την πολιτική ηγεσία. 

''Οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν θα γίνουν, με βάση αυτούς τους στόχους και από τη δική μας την πλευρά πρέπει να διαβεβαιώσω ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα, η επάνοδος της εμπιστοσύνης των επενδυτών, εγχώριων και ξένων προς την κυπριακή οικονομία είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους και κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες για να το πετύχουμε'', πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας της Ελλάδας με την Τρόικα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αυτό το θέμα είναι θέμα του ελληνικού λαού, είναι θέμα της ελληνικής Κυβέρνησης. 

''Εκείνο το οποίο θέλω να ευχηθώ είναι να υπάρξει μια Κυβέρνηση στην Ελλάδα, στις 18 Ιουνίου, ούτως ώστε να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα'', σημείωσε.

Σε παρατήρηση αν μπορεί να καθησυχάσει τους πολίτες και κυρίως τους επιχειρηματίες ότι εφόσον θα προσφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης θα διαφυλαχτεί το θέμα του εταιρικού φόρου και του φορολογικού συστήματος της Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι εάν χρειαστεί να προσφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα επιδιώξουμε. 

''Σίγουρα θα το πολεμήσουμε. Είναι ένας στόχος, ο οποίος μπορεί κάποιος να τον θεωρήσει κόκκινη γραμμή για μας'', πρόσθεσε.

Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία η ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό και σε ό,τι αφορά την οικονομία, αλλά και σε ό,τι αφορά και τις τράπεζες. 

''Εδώ είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται και πρέπει να καταβάλλεται. Η θέση μας είναι ότι δεν αλλάζει το φορολογικό σύστημα, δεν αλλάζει ο εταιρικός φόρος. Σε αυτό εμείς είμαστε κάθετοι εδώ και χρόνια πολλά. Εδώ και πολλά χρόνια και επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου πολλοί επιχείρησαν να αυξήσουν τον εταιρικό φόρο και υπήρξε σθεναρή αντίδραση και της Κυβέρνησης και όλων των αξιωματούχων του κράτους σε όλα τα φόρα. Και σε αυτή τη φάση, παρόλο που είναι και πιο δύσκολη περίοδος τώρα, εμείς δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα αφήσουμε να επιβληθεί αύξηση του εταιρικού φόρου που θα είναι η καταστροφή των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και θα είναι η απαρχή νέων δεινών'', ανέφερε. 

Γι’ αυτό το λόγο, είπε ο κ. Καρογιάν, καθαρή θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι πάση θυσία πρέπει να αποτραπεί η αύξηση του εταιρικού φόρου. 

Ερωτηθείς για τις χθεσινές συστάσεις της Κομισιόν και αν υπάρχουν πιέσεις προς τη Λευκωσία για ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης πριν την έναρξη της κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν έχει υπόψη του να υπάρχουν έτσι συστάσεις. 

''Σίγουρα το να έχουμε υγιή δημόσια οικονομικά μειώνει το κίνδυνο να έχουμε περιπέτειες της μορφής που ανέφερε ο κ. Καρογιάν, δηλαδή όχι μόνο ένταξη σε Μηχανισμό, αλλά Μνημόνιο. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε. Υπάρχει το ενδεχόμενο ένταξης σε Μηχανισμό Στήριξης μόνο για το τραπεζικό σύστημα. Και είναι αυτό που πρέπει να πω, σε όλες μου τις δηλώσεις δεν έχω αποκλείσει'', πρόσθεσε. 

Το Μνημόνιο, συνέχισε, δεν είναι κάτι το οποίο επιδιώκει κανένας.

''Υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο Μηχανισμό Στήριξης, απλά να πάει κάποιο κράτος το οποίο έχει ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό σύστημα και λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης που διέρχεται σήμερα η Ευρώπη μπορεί να έχει προβλήματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι μια μικρή χώρα με ένα πολύ μεγάλο χρηματοοικονομικό σύστημα. Εάν υπάρχει στήριξη τότε πιθανό να υπάρχουν κάποιοι όροι, οι οποίοι, όμως, πρέπει να έχουν να κάνουν μόνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πιστεύω ότι αυτοί οι όροι, δεν θα είναι όροι που θα μας επηρεάσουν αρνητικά. Την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος την φέρνει πρώτη η Κεντρική Τράπεζα'', κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"