Τέλος του χρόνου αφαιρείται το πρόσθετο 6.96% από το ρεύμα

Τον Mάρτιο 2013 σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός Βασιλικού 

Με την απομάκρυνση προς το τέλος του χρόνου των κινητών γεννητριών, θα αφαιρεθεί και το τέλος του 6.96% που έχει επιβληθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Χάρης Θράσου, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2013, ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Βασιλικού θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την καταστροφή του στις 11 Ιουλίου 2011. 

Με δηλώσεις του, ο κ. Θράσου είπε ότι «εργαζόμαστε πυρετωδώς ούτως ώστε να έχουμε επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι, να ικανοποιήσουμε τη μεγίστη ζήτηση της περιόδου. Εχουμε εκατοντάδες κόσμου που εργάζονται τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και στις μονάδες και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε το στόχο μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «υπάρχουν κινητές μονάδες σε χρήση και φέρνουμε και άλλες ισχύος 120 Μεγαβάτ οι οποίες θα εγκατασταθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου, προκειμένου να έχουμε περισσότερη εφεδρεία σε περίπτωση που θα χρειαστούν πέραν από τη μεγίστη ζήτηση που αναμένουμε σε περίπτωση που υπάρξουν αντίξοες καιρικές συνθήκες».
Ερωτηθείς από πού προέρχονται οι γεννήτριες, ο κ. Θράσου απάντησε πως «είναι αμερικανικής προέλευσης. Ωστόσο οι γεννήτριες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον Αραβικό Κόλπο και σύντομα θα μεταφερθούν στην Κύπρο για να εγκατασταθούν στα μέσα Ιουνίου και να τεθούν σε λειτουργία».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ενοικιάσουμε τις συγκεκριμένες γεννήτριες απάντησε ότι «τις ενοικιάζουμε διότι αναμένουμε ότι με την δραστηριοποίηση των δικών μας μονάδων δεν θα τις χρειαζόμαστε. Ετσι σιγά - σιγά θα απομακρυνθούν τόσο αυτές όσο και οι υπόλοιπες κινητές μονάδες ούτως ώστε να φύγει και το επιπρόσθετο τέλος που έχει επιβληθεί στους καταναλωτές για την ενοικίαση αυτών των μονάδων».

Αναφορικά με τις εργασίες για επανέναρξη της λειτουργίας του Ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, ο Χάρης Θράσου είπε ότι «αναμένουμε πως από τον Ιούνιο θα αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία μέρος της μονάδας 5, τον Ιούλιο άλλο μέρος και τον Αύγουστο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ταυτόχρονα θα αρχίσει να λειτουργεί και η 4η Μονάδα παραγωγής ρεύματος και έτσι εκτός από τα 220 μεγαβάτ από τη Μονάδα 5 θα υπάρχουν και άλλα 70 μεγαβάτ από την ταυτόχρονη λειτουργία της 4ης Μονάδας. Αυτή η παραγωγή θα χρησιμοποιηθεί για την περίοδο του καλοκαιρού».

Πρόσθεσε ότι «οι επιδιορθώσεις στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού θα συνεχίσουν και αναμένεται ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα έχουμε πλήρη λειτουργία του Σταθμού στη κατάσταση που βρισκόταν πριν από την καταστροφή της 11ης Ιουλίου 2011».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ απάντησε πως «το 6.96% που έχει επιβληθεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών για την ενοικίαση των γεννητριών, αναμένεται ότι προς το τέλος του χρόνου, με την απομάκρυνση των γεννητριών θα πρέπει αφαιρεθεί. Ταυτόχρονα ελπίζουμε να υπάρχει και μία μείωση στην τιμή των καυσίμων διότι η μεγάλη διαφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι μόνο το 6,96% αλλά είναι λόγω της τιμής που υπάρχει διεθνώς».

Σημείωσε ότι «τώρα υπάρχει μια μείωση στην τιμή των καυσίμων, τον περασμένο μήνα βρισκόταν στα 118 δολάρια το βαρέλι ενώ τώρα βρίσκεται γύρω στα 108 δολάρια. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί τότε θα υπάρξει και η ανάλογη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές» κατέληξε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"