Ουσιαστικά μέτρα κατά της Τουρκίας ζητούν τα Κόμματα

Και συντονισμένες ενέργειες Λευκωσίας-Αθήνας στην ΕΕ.-

Η απροκάλυπτη προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει πρόβλημα στον β’ γύρο των Κυπριακών αδειοδοτήσεων,  με την προκήρυξη ερευνών πετρελαίου σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ,  προκάλεσε συναγερμό στα κυπριακά πολιτικά κόμματα, μη εξαιρουμένου και του ΑΚΕΛ, τα οποία ζητούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα από την Κυβέρνηση καλώντας την να μη περιοριστεί σε λεκτικές καταδίκες και καταγγελίες.

Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αναδεικνύει την ενταξιακή πορεία της τουρκίας ως την αρένα την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Κύπρος για αποφασιστική απάντηση.

Τις πληροφορίες για συντονισμένη προσπάθεια της Αγκυρας να ακυρώσει στην πράξη τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Ο οποίος αποκάλυψε  ότι κατά το ταξίδι του στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκε με την Κινεζική κρατική εταιρεία πετρελαίων, την οποία οι πληροφορίες παρουσιάζουν ως διστακτική για επίδειξη ενδιαφέροντος για τα κυπριακά θαλάσσια τεμάχια.

Ευρύτερο σχεδιασμό βλέπει πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και στέλνει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. Το ίδιο  και ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου.
Επίσης η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου και ο πρώην Υπουργός Εμπορίου και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές,Γιώργος Λιλλήκας συμφωνούν με τη θέση Αναστασιάδη για απάντηση στην Τουρκία μέσω της ενταξιακής της πορείας.

Αναστασιάδης: Να μη γίνουν ανεκτές οι τουρκικές προκλήσεις
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε ότι δε μπορεί να γίνεται ανεκτό, μια υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ να παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, και κάλεσε Ελλάδα και Κύπρο να εντείνουν τις αντιδράσεις τους προς την ΕΕ.

Σε δηλώσεις του από την Επισκοπή Λεμεσού, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι μέσα στους σχεδιασμούς της Άγκυρας η όξυνση και των σχέσεων αλλά και των προκλήσεων γενικότερα και γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και λόγω των αντιδράσεων από την Προεδρία.

"Αυτό που σε εμάς και στην Ελλάδα εναπόκειται" συμπλήρωσε, "είναι μέσα από τη στενή συνεργασία, να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στην ΕΕ, να εντείνουμε τις ενστάσεις μας αλλά και να μην δεχθούμε ποτέ να υποχωρήσουμε σε αναφαίρετα δικαιώματα".
Ερωτηθείς κατά πόσο οι τουρκικές προκλήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο για την ενταξιακή πορεία της χώρας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι ''δεν μπορεί μια υποψήφια για ένταξη χώρα να παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο και να γίνεται ανεκτό''.

Διερωτήθηκε εξάλλου ποια είναι η προσαρμογή της Τουρκίας ως προς τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και πως γίνεται μια χώρα να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ και την ίδια στιγμή ''να ενθαρρύνεται η αποθράσυνση ή οι επιθετικές ενέργειες της".

Το ΑΚΕΛ 

Σε γραπτή δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι οι νέες τυχοδιωκτίκες ενέργειες της Αγκυρας, "εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της αλαζόνικης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας όπως αυτές καταγράφονται με τις απειλές για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις απειλές και εκβιασμούς για την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και την προώθηση σχεδίου Β' με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους".

Η κλιμάκωση της αλαζονείας και της επιθετικότητας της Τουρκίας, προσθέτει ο κ. Λουκαϊδης, "θα πρέπει να συναντήσει την αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και των εταίρων μας στην ΕΕ. Η όποια ανοχή απέναντι στις τούρκικες προκλήσεις θα συνιστά και ανοχή σε νέα τετελεσμένα που θα παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο αλλά και ανοχή σε ενέργειες που θα θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στη λεκάνη της νοτιανατολικής Μεσογείου".

ΔΗΚΟ
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου κάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, να προβούν άμεσα σε όλες τις διπλωματικές και νομικές ενέργειες, ώστε οι τουρκικές μεθοδεύσεις και προκλήσεις να συναντήσουν διεθνή καταδίκη και αυστηρή αντιμετώπιση.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και σχολιάζοντας τις τελευταίες τουρκικές μεθοδεύσεις, ο κ. Φωτίου είπε ότι "οι σχεδιασμοί και οι εξαγγελίες της Άγκυρας για ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων για εντοπισμό υδρογονανθράκων σε περιοχές που εμπίπτουν στην κυπριακή ΑΟΖ και θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, συνιστούν μια σαφή παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και μια προκλητική ενέργεια σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας".

Πρόσθεσε ότι "το ΔΗΚΟ καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει άμεσα και αποφασιστικά τις τουρκικές προκλήσεις και να υποδείξει στην Άγκυρα ότι καμιά χώρα δεν μπορεί καταστρατηγεί και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να παραμένει ατιμώρητη. Ιδιαίτερα καλούμε την ΕΕ να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις και ως απειλές που στρέφονται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της από ένα υπό ένταξη κράτος".

Η κυπριακή Κυβέρνηση, συνέχισε ο Φώτης Φωτίου, "σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, πρέπει να προβούν άμεσα και αποφασιστικά σε όλες τις διπλωματικές και νομικές ενέργειες, ώστε οι τουρκικές μεθοδεύσεις και προκλήσεις να συναντήσουν διεθνή καταδίκη και αυστηρή αντιμετώπιση".

Γ. Ομήρου: Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι είναι φανερό ότι η Τουρκία, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της να συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας, διεθνής πειρατής, επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ο κ. Ομήρου, μιλώντας κατά την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου, δήλωσε ότι είναι προφανές ότι η Τουρκία στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που περιλαμβάνει και προκλήσεις μετά την 1η Ιουλίου, δηλαδή μια προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων, υπό τουρκική διοίκηση, επιχείρηση δρομολόγησης απευθείας εμπορίου των κατεχομένων με τις χώρες μέλη της ΕΕ, αποσκοπεί συνολικά να δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Ο κ. Ομήρου, ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας και σημείωσε ότι η ΕΕ η οποία έχει αίτηση της Τουρκίας για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια ασφαλώς δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται σε μια παθητική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων που αφορούν και την ίδια την ΕΕ, αφού όπως ανέφερε, η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι μια πρόκληση και ένα ράπισμα για την ΕΕ.

Οικολόγοι: Να παγώσει η ατζέντα 
Τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας κατήγγειλε και το Κίνημα Οικολόγων. Η Γ.Γ του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική απάντηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η κα. Παναγιώτου σημείωσε ότι πρόκειται για μια πειρατική συμπεριφορά, η οποία πρέπει να τύχει καθολικής καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα και υπέδειξε ότι πρέπει να παγώσει άμεσα η διαδικασία της ατζέντας που αποφάσισε πρόσφατα η Ε.Ε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Γ. Λιλλήκας: Επηρεάζονται οι εταιρείες 
Από την πλευρά του ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2013, Γιώργος Λιλλήκας, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αντιδράσει έγκαιρα, αποφασιστικά και προληπτικά στη νέα πρόκληση των Τούρκων.
"Εάν", σημείωσε, "η κυπριακή κυβέρνηση αρκεστεί σε λεκτικές αντιδράσεις τότε θα φέρει ίση ευθύνη με την παράνομη δράση της Τουρκίας". Τόνισε ακόμα, ότι οι εταιρείες επηρεάζονται περισσότερο από το εάν έχουν μεγάλα συμφέροντα και μεγάλες επενδύσεις στην ίδια την Τουρκία και από τις πιθανές κυρώσεις που η Τουρκία θα πάρει εναντίον τους εάν συμμετάσχουν στον δικό μας διαγωνισμό".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"