Συλικιώτης: «Προτεραιότητα η έλευση δικού μας Αερίου

Για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. – Την Τρίτη ολοκληρωμένη πρόταση της Noble.-

Ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς παραγωγής ενέργειας από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και όχι οποιαδήποτε άλλη ενδιάμεση λύση. 

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης με αντιπροσωπεία του Συνεργατισμού και ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα αναφορικά με τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Νεοκλής Συλικιώτης υπενθύμισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένας δομημένος εντατικός διάλογος με τη Noble από μια εντεταλμένη ομάδα επαφής η οποία αποτελείται από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών, Εσωτερικών και Γεωργίας και τους τέσσερεις εμπειρογνώμονες και τη ΡΑΕΚ.

Οπως είπε έχουν γίνει δυο συναντήσεις την περασμένη βδομάδα, στη συνάντηση της Πέμπτης παρουσιάστηκε μάλιστα από τη Noble ένα πρόγραμμα ανάπτυξης.

Ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι στις 17 Απριλίου θα παρουσιαστεί όλος ο προγραμματισμός ανάπτυξης της Noble, δηλαδή πώς θα γίνει η εξόρυξη του φυσικού αερίου και η μεταφορά του στη στεριά.

«Θα έχουμε να πούμε περισσότερα όταν ολοκληρωθεί αυτός ο εντατικός διάλογος» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει σε περίπου ένα μήνα, έτσι ώστε, «να μπορούμε στη βάση των στοιχείων που θα έχουμε, να ξέρουμε πότε θα έρθει το φυσικό αέριο ή αν δεν γίνει αυτό να συζητήσουμε μετά για ενδιάμεση λύση».
«Αυτό που συζητούμε τώρα είναι να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε το συντομότερο να έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο, πρώτιστα για την παραγωγή ενέργειας» ξεκαθάρισε.

«Προτεραιότητα μας είναι η έλευση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ» υπογράμμισε.
Υπενθύμισε ότι η Noble έχει ήδη δηλώσει ότι από το 2016 θα είναι σε θέση να φέρει φυσικό αέριο στην Κύπρο, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί μέσα από συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης και μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Ισραήλ προκρίνει τη δημιουργία τερματικού στο Ισραήλ, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι και μόνο τα κοιτάσματα που υπάρχουν στο οικόπεδο 12 αρκούν για να είναι βιώσιμο ένα τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως από εκεί και πέρα βρίσκεται σε εξέλιξη ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων και άρα το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχουν κοιτάσματα, προσθέτει στη βιωσιμότητα του τερματικού, ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς άλλων κρατών.

«Βεβαίως δεν είναι έξω από τη σφαίρα του ενδιαφέροντος μας η συνεργασία και οι συνέργειες και με άλλα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ» συμπλήρωσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"