Καταγγέλλεται διεθνώς η Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

ΥΠΕΞ: «Πυροτέχνημα οι τουρκικές έρευνες υδρογονανθράκων στα κατεχόμενα» - Παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλουν τα Κόμματα. 

Κενή περιεχομένου χαρακτήρισε η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, την κίνηση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να προχωρήσουν σε έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων σε περιοχές των κατεχομένων.

Η κυρία Μαρκουλλή ανέφερε ότι η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις στα κατεχόμενα, δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία, ούτε τα μέσα για να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στη θάλασσα. 

Για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, πρόσθεσε η υπουργός εξωτερικών, θα πρέπει να έλθουν σε συμφωνία με ξένες εταιρείες, ωστόσο, πρόσθεσε, καμία ξένη χώρα ή εταιρεία δεν θα προχωρούσε σε ερευνητική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Άρα, κατέληξε η υπουργός εξωτερικών, η μόνη κίνηση στην οποία μπορεί να προχωρήσει η Τουρκία είναι μια γεώτρηση στο έδαφος, με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ικανοποιήσει τα αισθήματα της κοινής γνώμης στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος.

Η κυρία Μαρκουλλή ανέφερε ότι το υπουργείο εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ποικίλες παραστάσεις διεθνώς καταγγέλλοντας τη στάση της Τουρκίας, η οποία αποτελεί παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.. «Όλα τα διαβήματα έχουν γίνει, τρόπος για να παρέμβει η διεθνής κοινότητα για να αποτρέψει τις τουρκικές ενέργειες στα κατεχόμενα δεν υπάρχει, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε τα διαβήματα», τόνισε η Υπουργός.  
Ομήρου: Κραυγαλέα παρανομία 

Ακόμη μια κραυγαλέα παρανομία των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, η οποία πρέπει να καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή σώματα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου την κίνηση των Τούρκων να αρχίσουν γεωτρήσεις στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου είπε ότι «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους. Πρόκειται για παραβίαση Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποφάσεων ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων. Νομίζω ότι για ακόμη μια φορά αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο. Αυτό που είπε η Τουρκία το 1974, ότι δήθεν διενήργησε ειρηνευτική επιχείρηση για να σώσει τους Τουρκοκύπριους, καταρρίπτεται χρόνο με το χρόνο, μήνα με τον μήνα, μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα από τις πράξεις του τουρκικού επεκτατικού κράτους».

Διερωτήθηκε τι «είναι αυτή η ενέργεια εάν δεν είναι ενέργεια σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας;» και κατέληξε, «πρόκειται για μια επιδρομική ενέργεια. Περί αυτού πρόκειται».
ΔΗΚΟ: Ενέργεια εντυπωσιασμού 

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση του αναφέρει, ότι ''η ενέργεια της τουρκικής πλευράς να προχωρήσει σε έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί προφανή κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και εσωτερικής κατανάλωσης''. 

Πρόκειται δηλαδή, σημειώνει, για μια ενέργεια εντυπωσιασμού, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και ουσία.

Το ΔΗΚΟ καλεί ωστόσο την Κυβέρνηση, όπως καταγγείλει τις παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς καταδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τις πραγματικές της στοχεύσεις και σχεδιασμούς.

Κρίνει επίσης, πως η δική μας πλευρά θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον εθνικό μας στόχο για άμεση αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση, χωρίς χρονοτριβή, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, να λάβει και να υλοποιήσει όλες εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν το συντομότερο δυνατό την έλευση του φυσικού αερίου στην κυπριακή αγορά.

Η δήλωση Ρωσικού ΥΠΕΞ

Το ΔΗΚΟ, με αφορμή την τελευταία δήλωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καλεί τους Ρώσους υπηκόους να μην αγοράζουν γη στα κατεχόμενα, χαιρετίζει την σταθερή και διαχρονική στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό.

''Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική, ουσιαστική και καθοριστική παρέμβαση, την οποία η δική μας πλευρά θα πρέπει να αξιοποιήσει κατάλληλα. Οι πολυσήμαντες αυτές δηλώσεις δεν είναι μόνο καλοδεχούμενες αλλά θα πρέπει με στοχευμένες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επιδιώκονται'', σημειώνει.

Προσθέτει ότι η συγκεκριμένη δήλωση φέρνει για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο την αναγκαιότητα χάραξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και τακτικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τέτοιου είδους κορυφαίες παρεμβάσεις, οι οποίες θωρακίζουν τα κυριαρχικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στις νέες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αλλαγές στην περιοχή μας.
Οι Οικολόγοι από την πλευρά τους, όπως δήλωσε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, έχουν ήδη ετοιμάσει καταγγελία για την προκλητική επέμβαση της Τουρκίας στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενημερώνοντας σχετικώς τα κόμματα των Πρασίνων στην Ευρώπη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"