Χριστόφιας: «φαινόμενα εθνικισμού εμποδίζουν τη λύση»

Καλεί ΟΗΕ και ΕΕ να συνετίσουν Τουρκία και Ερογλου.- 

Για  εθνικισμό-σοβινισμό των ακραίων κύκλων στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, που προάγουν τη διχοτομική λύση, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας  σε ομιλία του χθες το πρωί σε εκδήλωση μνήμης των Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς  Αλί Καβάζογλου, στο Δάλι. Ο εθνικισμός-σοβινισμός, είπε,  λειτούργησαν πάντοτε ως συγκοινωνούντα δοχεία. 

Πίσω από την ακραία, μισάνθρωπη ρητορεία και τις φασιστικές ενέργειες, πρόσθεσε, αυτό που πραγματικά κρυβόταν ήταν η υπόγεια άτυπη σύμπτωση στόχων των ακραίων εθνικιστών σε βάρος της Κύπρου και του Κυπριακού λαού και υπέρ των ιμπεριαλιστικών, διχοτομικών σχεδιασμών.

''Λυπούμαι να παρατηρήσω, πρόσθεσε, ότι τέτοια φαινόμενα συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα''. Οι διχοτομικοί σχεδιασμοί σημαντικής μερίδας της ακραίας, εθνικιστικής τουρκοκυπριακής ελίτ και της Τουρκίας, ανέφερε, βρίσκουν στήριγμα και αρωγή στις εθνικιστικές εξάρσεις και ρητορείες εκείνης της μικρής μερίδας των Ελληνοκυπρίων που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμητέα η διχοτόμηση και η λεγόμενη «εθνική καθαρότητα» της μισής έστω Κύπρου, παρά μια λύση που δεν θα είναι «καθαρή» και «ατόφια» και δεν θα ανταποκρίνεται στους μαξιμαλιστικούς στόχους που θέτουν. 

Αναβιώνουν, είπε, και αναπαράγονται αλυτρωτικοί στόχοι που στο παρελθόν μας οδήγησαν σε περιπέτειες και ανείπωτες τραγωδίες.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι είναι «πανέτοιμος για τη συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών που θα σέβεται τη μέχρι σήμερα συμφωνημένη διαδικασία, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία, διαμεσολάβηση και χωρίς σύγκληση μιας άκαιρης διάσκεψης προτού εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στην εκδήλωση τιμής των ηρώων της συμβίωσης τ/κ και ε/κ, Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, στο Δάλι.

Ενδεχόμενη προσπάθεια μονομερούς αλλοίωσης της διαδικασίας θα αποτελεί ουσιαστικά προσπάθεια τερματισμού των διαπραγματεύσεων, σημείωσε. ''Εχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι εμείς συμφωνούμε πλήρως με τις προϋποθέσεις που το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει θέσει στο ψήφισμα 2026 για τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης.

 Μόνο με την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος και τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών, που προϋποθέτει συμφωνία στον καθορισμό της ατζέντας και της σύνθεσης της, μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη''.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι ο κύριος παράγοντας που όλα αυτά τα χρόνια κράτησε άλυτο το Κυπριακό υπήρξε η τουρκική αδιαλλαξία και η άρνηση της Αγκυρας να συνεργαστεί για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος. Δυστυχώς, είπε, και στην παρούσα φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων ο κ. Ερογλου αρνείται να συνεργαστεί στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να υπάρχει στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις.

Εκτός από το γεγονός ότι ο κ. Ερογλου με θέσεις και προτάσεις του δεν σέβεται την ίδια τη βάση των συνομιλιών, πρόσθεσε, αρνείται στην πράξη να υλοποιήσει τη συμφωνία ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται από το σημείο που σταμάτησαν με τον κ. Ταλάτ. Αρνείται, ανέφερε, να τιμήσει σημαντικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί προτού αναλάβει την αρχηγία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτή η συμπεριφορά αποτελεί βασικό λόγο που οι συνομιλίες βρίσκονται σήμερα σε στασιμότητα.

''Εάν προσθέσει κάποιος σε αυτή την εικόνα τις συνεχείς απειλές και προκλήσεις τόσο από τον κ. Έρογλου όσο και από την Άγκυρα, συμπεριφορά που υπερβαίνει κάθε όριο, τόσο σε σχέση με τις έρευνές μας για υδρογονάνθρακες όσο και για την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχηματίζεται έτσι το παζλ των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στις διαπραγματεύσεις. Θέλω και από αυτό το βήμα να καταγγείλω την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του κ. Έρογλου, η οποία κρατά άλυτο το Κυπριακό και θυματοποιεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους''.

Η τουρκική προκλητικότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει φτάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο αποκορύφωμά της. Εκπέμπει αλαζονεία και έπαρση, είπε, που προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. ''Αυτή η προκλητικότητα είναι αποτέλεσμα λανθασμένης και επιζήμιας χρησιμοποίησης του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και των επιτυχιών της, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. 

Μια τέτοια όμως συμπεριφορά δεν μπορεί να συμβάλει στην ειρήνευση και σταθεροποίηση στην περιοχή''.

Αν η Τουρκία συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο ταραχοποιού της περιοχής, ανέφερε, ένας τέτοιος ταραχοποιός δεν μπορεί να είναι χρήσιμος σύμμαχος για κανένα. Η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η ΕΕ και ο ΟΗΕ, σημείωσε ο Πρόεδρος,οφείλουν να συμβάλουν στο συνετισμό της Τουρκίας και στην αλλαγή της στάσης του κ. Έρογλου στην τράπεζα των συνομιλιών. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού.

Η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι μονόδρομος για τη διασφάλιση του μέλλοντός μας στη γη που μας γέννησε, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
 
''Η γη, η δική μας γη δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν και να φύγουν οι ξένοι κατακτητές. Και αν μικρός είναι ο τόπος και το θέλει και μπορεί, τον ασήκωτο βράχο να το φάει με το νύχι. Θα συνεχίσουμε λοιπόν την προσπάθεια για τη λύση'', πρόσθεσε.

Η ηρωική θυσία των Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Αλί Καβάζογλου αποτελεί φάρο που φωτίζει το δρόμο της ελπίδας και ατσαλώνει τη θέλησή μας για ασταμάτητο αγώνα μέχρι τη δικαίωση, ανέφερε λέγοντας ότι η θυσία τους στέλνει το μήνυμα ότι η κατοχή, η διχοτόμηση, ο συνεχιζόμενος εποικισμός, ο εθνικισμός- σοβινισμός και η μισαλλοδοξία δεν μπορούν να είναι το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας.

Υπάρχει και ο άλλος δρόμος, ανέφερε, ο δρόμος της ειρηνικής συμβίωσης, της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ευημερίας και της δημιουργίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που είναι δύσκολος, γεμάτος σκοπέλους.

''Είναι όμως ο μονόδρομος που οδηγεί στη λύτρωση, την ειρήνη, την ενότητα και τη δημιουργία, που οδηγεί σε ένα λαμπρό μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Είναι ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή από τη ‘δαμόκλειο σπάθη’ της κατοχής, της διχοτόμησης και του εποικισμού, που απειλούν σήμερα αυτή τούτη την ύπαρξη του κυπριακού λαού στη γη που τον γέννησε''.

Ο εθνικισμός-σοβινισμός, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπήρξε στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βασικός συνεργάτης και αποτελεσματικό εργαλείο για να προωθηθούν τα ξένα επεκτατικά και διχοτομικά σχέδια κατά της Κύπρου. Πίσω από τις μεγαλόστομες αλλά κενές περιεχομένου διακηρύξεις, πίσω από τον ιδεολογικό ρατσισμό και τον εθνικιστικό φανατισμό των ακροδεξιών και στις δύο κοινότητες, κρυβόταν πάντοτε η συνέργια με τα σχέδια των εχθρών της Κύπρου, πρόσθεσε.

Ο εθνικισμός-σοβινισμός των ακραίων κύκλων στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, λειτούργησαν πάντοτε ως συγκοινωνούντα δοχεία, είπε. Πίσω από την ακραία, μισάνθρωπη ρητορεία και τις φασιστικές ενέργειες, πρόσθεσε, αυτό που πραγματικά κρυβόταν ήταν η υπόγεια άτυπη σύμπτωση στόχων των ακραίων εθνικιστών σε βάρος της Κύπρου και του Κυπριακού λαού και υπέρ των ιμπεριαλιστικών, διχοτομικών σχεδιασμών.

''Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι τέτοια φαινόμενα συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα''. Οι διχοτομικοί σχεδιασμοί σημαντικής μερίδας της ακραίας, εθνικιστικής τουρκοκυπριακής ελίτ και της Τουρκίας, ανέφερε, βρίσκουν στήριγμα και αρωγή στις εθνικιστικές εξάρσεις και ρητορείες εκείνης της μικρής μερίδας των Ελληνοκυπρίων που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμητέα η διχοτόμηση και η λεγόμενη «εθνική καθαρότητα» της μισής έστω Κύπρου, παρά μια λύση που δεν θα είναι «καθαρή» και «ατόφια» και δεν θα ανταποκρίνεται στους μαξιμαλιστικούς στόχους που θέτουν. 

Αναβιώνουν, είπε, και αναπαράγονται αλυτρωτικοί στόχοι που στο παρελθόν μας οδήγησαν σε περιπέτειες και ανείπωτες τραγωδίες.

''Οι εκάστοτε Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και μαζί τους η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ποτέ δεν συμμερίστηκαν τις διχοτομικές θέσεις των εθνικιστών- σοβινιστών και στις δύο κοινότητες''.

Ουδέποτε, ανέφερε, συμβιβάστηκαν με την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τη διχοτόμηση. Από το 1977 που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συνομολόγησε την πρώτη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο στόχος της δικής μας πλευράς είναι η επίτευξη μιας εφικτής συμβιβαστικής λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτή την ξεκάθαρη γραμμή, σημείωσε, σε ό,τι αφορά τουλάχιστο στο στόχο, ακολούθησαν όλοι ανεξαίρετα οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον κυπριακό λαό, συνέχισε, ότι η ομοσπονδιακή λύση προϋποθέτει, πάντοτε προϋπόθετε, συγκεκριμένους συμβιβασμούς σε σχέση με τη δομή του κράτους και το διαμοιρασμό της εξουσίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι συμβιβασμοί αυτοί, ανέφερε, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζουν τις βασικές αρχές της ενότητας του κράτους, των θεσμών, της οικονομίας και του λαού, είναι το αναγκαίο τίμημα που υποχρεωθήκαμε να καταβάλουμε ώστε να ανατρέψουμε τα διχοτομικά, κατοχικά τετελεσμένα και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας.

Ταυτόχρονα, είπε, πρέπει να υπολογίσουμε σωστά τις δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές που θα δημιουργήσει για την Κύπρο και το λαό μας η επίλυση του Κυπριακού στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα. Με μια σωστή λύση του Κυπριακού, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε χώρο ευημερίας, ασφάλειας, οικονομικής άνθισης, διαπολιτισμικής δημιουργίας, χώρος σύμβολο ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή και όλο τον κόσμο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"