Βουλευτική ασυλία: Τροποποιήσεις μετά το Πάσχα

Συμφωνούν Ομήρου και Αναστασιάδης.-

Με δηλώσεις τους από αφορμή το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τη βουλευτική ασυλία, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, τάσσονται υπέρ τροποποίησης της  σχετικής πρόνοιας του Συντάγματος κατά τρόπον που η ασυλία να μη προσλαμβάνει τη μορφή ασυδοσίας.

Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε κατάχρηση ούτε υπέρβαση της νομιμότητας σε ό,τι αφορά συμπεριφορές μελών του Κοινοβουλίου και θα μπορούσαν να συζητηθούν τροποποιήσεις που αφορούν στο εύρος της βουλευτικής ασυλίας, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ανέφερε ότι το θέμα της επανεξέτασης μπορεί να συζητηθεί σε επίπεδο σύσκεψης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ο ίδιος θα το θέσει στη συνεδρία της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων αμέσως μετά τις πασχαλινές διακοπές, αλλά τόνισε ότι πρέπει να είναι αντιληπτό και κατανοητό ότι οι όποιες αποφάσεις εναπόκεινται στη βούληση των πολιτικών κομμάτων και των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «ασφαλώς οι Βουλευτές δεν πρέπει να οχυρώνονται πίσω από τη βουλευτική ασυλία για να προβαίνουν σε οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες είτε μείζονος είτε ήσσονος ποινικής βαρύτητας».

 «Η βουλευτική ασυλία», ανέφερε, «έχει καθιερωθεί για να προστατεύονται οι βουλευτές από κυβερνητικές αυθαιρεσίες ή από ενδεχόμενες πολιτικές διώξεις. 

Διώξεις ποινικές, αλλά πολιτικού χαρακτήρα, με πολιτικά ελατήρια. Γι’ αυτό δεν πρωτοτυπούμε εμείς εδώ στην Κύπρο. Αυτό που ισχύει στην Κύπρο ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου. Άρα, επαναλαμβάνω ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν τροποποιήσεις που αφορούν στο εύρος αυτής της πρόνοιας του Συντάγματος».

Ο Νίκος Αναστασιάδης
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένη την επανεξέταση των όρων της βουλευτικής ασυλίας, ούτως ώστε αυτοί να συνάδουν με τα όσα σήμερα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε γραπτή του δήλωση με αφορμή τη συζήτηση που έχει προκύψει σχετικά με το ευρύτερο θέμα της βουλευτικής ασυλίας, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι η βουλευτική ασυλία είναι ένας θεσμός που τυγχάνει εφαρμογής σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες και σκοπό έχει την προστασία των βουλευτών από την κρατική αυθαιρεσία ή τις εξωτερικές πιέσεις και τη διασφάλιση του ανεξάρτητου χαρακτήρα της άσκησης των καθηκόντων τους.

''Παρά ταύτα, και με βάση τα όσα ισχύουν σε σύγχρονες δημοκρατίες, θεωρώ επιβεβλημένη την επανεξέταση των όρων της βουλευτικής ασυλίας, ούτως ώστε αυτοί να συνάδουν με τα όσα σήμερα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη'', αναφέρει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Καταλήγοντας, εκφράζει την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει αλλαγή του Συντάγματος, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"