Οι Αγελαδοτρόφοι θα πάνε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Αν περάσει η ποσόστωση για το χαλούμι.-

Η Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη εάν η Βουλή ψηφίσει σε Νόμο πρόταση που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Γεωργίας αναφορικά με την ποσόστωση του γάλακτος στην παραγωγή του χαλουμιού, στο πλαίσιο της κατάθεσης νέου φακέλου για κατοχύρωση από την ΕΕ του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων Σάββας Ευαγγέλου δήλωσε ότι «αν περάσει από την Βουλή το πρότυπο που θέλει η Κυβέρνηση εμείς θα πάμε και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί πιστεύουμε ότι είναι παράνομο».

Ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι «θα ενημερώσουμε τα κόμματα ότι και βάσει του Νόμου αυτό δεν μπορεί να γίνει και αν η Βουλή ψηφίσει σε Νόμο την ποσόστωση του χαλουμιού, ως θέλει η Κυβέρνηση, εμείς θα πάμε δικαστικώς γιατί το πρότυπο δεν γίνεται από την μία στιγμή στην άλλη, αλλά γίνεται βάσει της παρέλευσης του χρόνου παραγωγής χαλουμιού με το συγκεκριμένο πρότυπο που εδώ και 27 χρόνια γίνεται με τον ίδιο τρόπο».

«Η Κυβέρνηση θέλει να κάνει ένα Νομοσχέδιο που θα πάει στην Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση για να μπουν ποσοστά αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», είπε ο κ. Ευαγγέλου.

Ο Πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων, δήλωσε, επίσης, ότι το πρότυπο του χαλουμιού, «αλλοιώθηκε» για αυτό και ο Σύνδεσμος Τυροκόμων ζήτησε όπως ο φάκελος για την κατοχύρωση του χαλουμιού αποσυρθεί λόγω της αλλοίωσης που έκανε η Κυβέρνηση και η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Γεωργίας πάνω στο θέμα του προτύπου.

Ο κ. Ευαγγέλου είπε πως «όταν το πρότυπο για το χαλούμι δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας περιλάμβανε γάλα πρόβειο και αιγινό ή μίγμα αυτού αλλά στην συνέχεια η επιτροπή του Υπουργείου Γεωργίας αλλοίωσε το πρότυπο και έδωσε στο χαλούμι και την ονομασία χελίμ».

«Εμείς θεωρούμε ότι το Υπουργείο Γεωργίας πώλησε στους Τούρκους το χαλούμι για αυτό και ο Σύνδεσμος Τυροκόμων ζήτησε όπως αποσυρθούν αυτά τα δυο, δηλαδή τα ποσοστά του γάλακτος και η ονομασία χελίμ και δεν αποδέχθηκε η Κυβέρνηση για αυτό και ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, και σωστά έπραξε κατά την άποψή μας, απέσυρε τον φάκελο».

Ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι «αν περάσει από την Βουλή το πρότυπο που θέλει η Κυβέρνηση εμείς θα πάμε και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί πιστεύουμε ότι είναι παράνομο».

Πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε συνάντηση από όλα τα κόμματα για να ενημερώσουμε για τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η αγελαδοτροφία στην Κύπρο τα οποία δεν είναι λίγα αλλά τεράστια».

Η Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων, όπως είπε ο Πρόεδρος της, ήγειρε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και το ζήτημα της κρατικής ενίσχυσης του κλάδου, αναφέροντας ότι δεν την έχουν πάρει εδώ και δύο χρόνια. 

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου, «ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδειξε κάποια κατανόηση, θα δει και τους άλλους ενδιαφερομένους, θα σχηματίσει την δική του άποψη και πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να λύσουμε ότι προβλήματα μπορούμε να λύσουμε».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"