Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος απέκλεισε το οδόφραγμα

Διαμαρτυρία στον Άγιο Δομέτιο κατά του κατοχικού καθεστώτος – Στήριξη από Κόμματα και την ΥΠΕΞ.-

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας προέβη στις 7 χθες το πρωί ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, συνοδευόμενος από αριθμό ιερέων, προχωρώντας στον αποκλεισμό του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

Ο Επίσκοπος Χριστοφόρος και οι 4 ιερείς που τον συνόδευαν διαμαρτύρονταν επειδή το κατοχικό καθεστώς δεν επιτρέπει στον Επίσκοπο να μεταβεί στα κατεχόμενα για να λειτουργήσει σε Ναούς της Μητροπολιτικής του περιφέρειας.
Σε δηλώσεις του ο Επίσκοπος Χριστοφόρος είπε: «Απλά διεκδικώ το ιερό μου καθήκον να λειτουργήσω με το ποίμνιο μου τις άγιες μέρες του Πάσχα.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος εξήγησε τη συμβολική εκδήλωση στην οποία προέβη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα χθες.

Η διαμαρτυρία «αποσκοπούσε στο να διαδηλωθεί η ελεύθερη διακίνηση Ε/κ και Τ/κ στον τόπο τους και η χωρίς προσκόμματα άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών. Προβήκαμε σε αυτή την εκδήλωση για διαμαρτυρία, παραμονές του Πάσχα, επειδή αισθάνομαι μεγάλο πόνο στην καρδιά που δεν μου επιτρέπεται να μεταβώ στην εκκλησιαστική μου περιφέρεια για να είμαι κοντά στο ποίμνιο μου αυτές τις σημαντικότατες θρησκευτικές εορτές», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Αρχιεπισκοπή. 

Χαρακτήρισε προσωπική και αυθόρμητη την ενέργεια του, αναφέροντας ότι δεν βρίσκει την αναμενόμενη συμπαράσταση από αυτούς που ανέμενε ότι θα έδειχναν.

«Απευθύνω έκκληση σε αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί λύση», είπε. 
Απηύθυνε μάλιστα έκκληση και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να του απαντήσει με ποιο πρακτικό τρόπο μπορεί να επιτελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

«Κύριε Πρόεδρε τα παιδιά μου είναι εγκλωβισμένα και θέλω να πάω να τα δω, πείτε τον τρόπο», κατέληξε ο Επίσκοπος Χριστοφόρος. 

Διαβήματα ΔΗΣΥ 

Ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει τα διαβήματά του στον ευρωπαϊκό χώρο 
σε μια προσπάθεια να αρθούν όλες οι απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει οι τουρκικές κατοχικές αρχές στη διακίνηση του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος.

Ο κ. Μητσόπουλος υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή που οι κατοχικές αρχές αποφάσισαν αναίτια και παράνομα να απαγορεύσουν την είσοδο του Επισκόπου Καρπασίας στα κατεχόμενα και την ελεύθερη επικοινωνία του με το ποίμνιό του, ο ΔΗΣΥ προχώρησε σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας, ενημερώνοντας μεταξύ άλλων και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 

Υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς προέβη τον Μάρτιο σε έντονη δήλωση ''καταδικάζοντας την αυθαιρεσία των τουρκικών κατοχικών αρχών και ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της απαγόρευσης εισόδου''.

Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρει ότι ''αφού εξάντλησε όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες και προέβη στα επιβαλλόμενα υπό τις περιστάσεις διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες διπλωματικές αποστολές στη Λευκωσία, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, προέβη σήμερα, μαζί με άλλους ιερείς, σε μια συμβολική ενέργεια διαμαρτυρίας, αποκλείοντας το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου''. 

''Η κίνηση αυτή εκφράζει την απόγνωση του Κύπριου ποιμενάρχη, ο οποίος στερείται, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο του βασικού και θεμελιώδους δικαιώματός του της ελεύθερης επικοινωνίας με το ποίμνιό του'', αναφέρει.

Ο κ. Μητσόπουλος σημειώνει εξάλλου ότι ο ΔΗΣΥ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον Επίσκοπο Καρπασίας ''που σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, διεκδικεί το σεβασμό βασικών ελευθεριών και αυτονόητων δικαιωμάτων που οι τουρκικές κατοχικές αρχές αποφάσισαν κατά τρόπο βάρβαρο και κυνικό να στερήσουν τις άγιες μέρες του Πάσχα''.

''Αλληλεγγύη εκφράζουμε και προς τους εγκλωβισμένους αδελφούς μας, που βιώνουν κατά τρόπο ηρωικό την κατοχή και τις τραγικές της συνέπειες, στερούμενοι ακόμη και του θεμελιώδους δικαιώματος της άσκησης των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων στη διάρκεια μάλιστα της κορυφαίας γιορτής της Ορθοδοξίας'', καταλήγει ο κ. Μητσόπουλος.
Το ΔΗΚΟ 

Το Δημοκρατικό Κόμμα με ανακοίνωσή του «καταδικάζει την τουρκική βαρβαρότητα, με την οποία ακόμα και αυτές τις άγιες μέρες οι εδώ εγκάθετοι της Τουρκίας αποστερούν από τους εγκλωβισμένους ήρωες μας το θεμελιώδες δικαίωμα της άσκησης των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων». 

Η συμβολική ενέργεια διαμαρτυρίας του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου μαζί με άλλους ιερείς, οι οποίοι απέκλεισαν το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, «είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι οργής και αγανάκτησης κατά της βάρβαρης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από το κατοχικό καθεστώς», αναφέρει το ΔΗΚΟ. 

Καλεί παράλληλα τη διεθνή κοινότητα και τους διάφορους παράγοντες που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, «να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια σε τέτοιου είδους ενέργειες και να καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/κ συμπατριωτών μας».

Ανακοίνωση ΕΔΕΚ
Με ανακοίνωσή του το Κ.Σ ΕΔΕΚ, καταγγέλλει τη βάρβαρη συμπεριφορά των κατοχικών αρχών που απαγορεύουν στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο να μεταβαίνει στην εκκλησιαστική περιφέρεια στα κατεχόμενα, για την εκπλήρωση της αποστολής του.

«Η Τουρκία παραβιάζει με τον πιο απάνθρωπο και κυνικό τρόπο το δικαίωμα της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας και εκπλήρωσης των θρησκευτικών λατρευτικών του καθηκόντων», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ, καταλήγει η ανακοίνωση, απέστειλε γραπτή καταγγελία προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Οι Οικολόγοι 

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει την αποτρόπαια πράξη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων να απαγορεύσουν την είσοδο στα κατεχόμενα του Μητροπολίτη Καρπασίας Χριστοφόρου για να τελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα τις ημέρες του Πάσχα, και καλεί την Κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία στην ΕΕ.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος των Οικολόγων, αυτή η πράξη του κατοχικού καθεστώτος παραβιάζει για ακόμα μια φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θρησκευτικά δικαιώματα του κυπριακού λαού. Υποδεικνύουν παράλληλα ότι οι εγκλωβισμένοι έχουν κάθε δικαίωμα να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα στις κατεχόμενες περιοχές, όπως επιτρέπεται και στους Τουρκοκύπριους να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. 

«Καλούμε την κυπριακή Κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία στην ΕΕ και να αναδείξει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας από μια χώρα που ζητά την ένταξη της στην ΕΕ», καταλήγουν οι Οικολόγοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"