Ενημερώνει τα κόμματα για το Φυσικό Αέριο ο Συλικιώτης

«Στα θέματα ενέργειας χρειάζεται συλλογικότητα».-

Κύκλο ενημερωτικών επαφών με τα κόμματα για το θέμα του φυσικού αερίου άρχισε χθες ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης.

Όπως δήλωσε ο κ. Συλικιώτης έλαβε σαφείς οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσει λεπτομερώς τα κόμματα για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική του κράτους.

Στις 11 ενημερώθηκε η ηγεσία του ΔΗΚΟ από τη διυπουργική, για την πορεία των επαφών με τη NOBLE αλλά και για της διαδικασίες της κυβέρνησης για το 2ο γύρο αδειοδότησης και τη δημιουργία κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων. Στις 12 η διυπουργική επιτροπή ενημέρωσε  την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Τα υπόλοιπα κόμματα θα ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες.

Με τον Μάριο Καρογιάν
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση στο ΔΗΚΟ, ο Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι στα θέματα ενέργειας χρειάζεται συλλογικότητα, μας ενδιαφέρουν όλους και πρέπει να τα αφήσουμε έξω από οποιανδήποτε πολιτική αντιπαράθεση.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν, είπε ότι υπήρξαν αρκετές συγκλίσεις αλλά και προβληματισμοί που χρήζουν περαιτέρω μελέτης. Ο διάλογος θα συνεχιστεί, ανέφερε ο κ. Κάρογιαν και συμφώνησε με τον υπουργό ότι στα θέματα ενέργειας χρειάζεται συλλογικότητα. Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις τιμές των καυσίμων λέγοντας ότι μελετά τα στοιχειά και αν χρειαστεί θα παρέμβει. Σημείωσε ωστόσο ότι η Κύπρος είναι η τρίτη πιο φθηνή χώρα στην ΕΕ στην αμόλυβδη 95 οκτανίων.

Με τον Νίκο Αναστασιάδη 

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση στον ΔΗΣΥ, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ανάγκη ύπαρξης συλλογικότητας στα ενεργειακά ζητήματα και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να υπάρξουν συναντήσεις με τα κόμματα ''για να ενημερώσουμε γύρω από όλους τους προβληματισμούς και τους σχεδιασμούς''.

''Η ανακάλυψη κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου δημιουργεί ελπίδες για τον λαό και την Κύπρο'', οι οποίες ''πρέπει μέσα από συλλογικές προσπάθειες να τις μετατρέψουμε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα και έργο'', πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε ''το γεγονός ότι ο νέος Υπουργός Εμπορίου θεώρησε ως αναγκαίο και απαραίτητο την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας ανά δίμηνο» και σημείωσε ότι ''ήταν πάγιο αίτημα του ΔΗΣΥ η ενημέρωση όσον αφορά τα τεκταινόμενα, τις διαβουλεύσεις και τα όσα αφορούν τη διαχείριση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου''.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εμπορίου ότι ''στα θέματα υψίστης εθνικής σημασίας, όπως είναι η διαχείριση του φυσικού αερίου και όχι μόνο - όπως υπήρξαμε μέχρι σήμερα απόλυτα υπεύθυνοι και συνεπείς - εφόσον θα έχουμε όπως και σήμερα την ενημέρωση, θα σταθούμε αλληλέγγυοι και απόλυτα υπεύθυνοι απέναντι στις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν έτσι ώστε να έχουμε τη μεγίστη δυνατή ωφέλεια, αλλά και την καλύτερη δυνατή διαχείριση του φυσικού μας πλούτου''.

''Η υπόθεση διαχείρισης του υποθαλάσσιου πλούτου είναι εθνική υπόθεση και δεν αφορά τις παρούσες, αλλά τις μέλλουσες κατά κύριο λόγο, γενιές'', πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ενημέρωσε γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τα ενεργειακά θέματα και ''το πού βρισκόμαστε σήμερα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του φυσικού αερίου'', καθώς επίσης ''για τον διάλογο που διεξάγεται με τη Noble, για τις προσπάθειες έλευσης το συντομότερο φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε να μειώσουμε το κόστος της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης και για όλα τα άλλα που αφορούν την ανάγκη να δημιουργήσουμε δομές και υποδομές στον ενεργειακό τομέα''.

''Εχω διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι αυτή η ενημέρωση και αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί και στο μέλλον'', είπε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι ''πρέπει να διασφαλίζουμε μέσα από τις αποφάσεις και τις ενέργειες μας τη συνέχεια που έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως κράτος ειδικότερα σε τέτοια θέματα που είναι πανεθνικής σημασίας, όπως είναι τα ζητήματα της ενέργειας''.

''Το τί γίνεται σήμερα στα θέματα του φυσικού αερίου αφορά, όχι μόνο τις παρούσες γενιές, αλλά πολύ περισσότερο τις μελλοντικές γενιές'', πρόσθεσε.
Ο κ. Συλικιώτης είπε πως ''είναι ξεκάθαρο ότι με την ανακάλυψη κοιτασμάτων στην ΑΟΖ υπάρχει προοπτική να διαμορφωθεί και μέσω Κύπρου ένας τρίτος διάδρομος για ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης''.

''Είναι ζητήματα που συζητούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύω ότι η βοήθεια και του ΔΗΣΥ, όπως και άλλων κομμάτων, είναι πολύ σημαντική και σε αυτή τη συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο'', κατέληξε ο Υπουργός Εμπορίου.

Noble Energy
 Εν τω μεταξύ,  στις 17 Απριλίου αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία από υψηλόβαθμους τεχνοκράτες της Noble Energy.
Στην τρίτη, κατά σειρά, συνάντηση της εταιρείας με την κυπριακή ομάδα επαφής οι τεχνοκράτες της Noble αναμένεται να παρουσιάσουν τους υπολογισμούς για το χρόνο και τις ποσότητες φυσικού αερίου, που θα διοχετευθούν στο Βασιλικό από το οικόπεδο 12.

Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, αναμένεται να ζητήσει από την Noble να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για όσα θα υποσχεθεί, σε σχέση με τις ποσότητες φυσικού αερίου, με το οποίο θα προμηθεύει την κυπριακή αγορά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"