Η δίκη των οκτώ για το Μαρί αναβλήθηκε για τις 18 Μαΐου

23/04/2012
Ένταλμα σύλληψης για τον Πέτρο Τσαλικίδη -  Ελεύθεροι με προσωπικές εγγυήσεις €150.000  οι άλλοι επτά κατηγορούμενοι–- Κλίμα έντασης και επίθεση κατά κατηγορούμενου.-
Στις 18 Μαΐου θα εμφανιστούν και πάλι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για σκοπούς παραπομπής σε δίκη στο Κακουργιοδικείο, οι κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Το δικαστήριο τους άφησε χθες ελεύθερους με  προσωπικές τους εγγυήσεις, 150 χιλιάδων ευρώ, καθώς ανέβαλε τη διαδικασία λόγω της απουσίας του τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Πέτρου Τσαλικίδη.

Λίγο μετά τις εννέα το πρωί παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας οι επτά από τους οκτώ κατηγορούμενους για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, ενώ απών ήταν ο όγδοος κατηγορούμενος, ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης.

Εναντίον του τέως Αρχηγού, στον οποίο επιδόθηκε το κατηγορητήριο στη Θεσσαλονίκη όπου διαμένει, το δικαστήριο εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, και διέταξε να συλληφθεί και να παραμείνει υπό κράτηση, προκειμένου να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Η δικηγόρος της Δημοκρατίας, Πωλίνα Ευθυβούλου, παρουσίασε έγγραφα που αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι η επίδοση του κατηγορητηρίου έγινε με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Από νωρίς το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας λήφθηκαν πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, με δεκάδες αστυνομικούς εντός και εκτός του κτιρίου, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, καθώς ήταν δυναμικά παρόντες συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί.

Παρά τα μέτρα ασφαλείας, κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν, όταν αντιλήφθηκαν κάποιον από τους κατηγορούμενους να εισέρχεται στο προαύλιο του δικαστηρίου, και του επιτέθηκαν φραστικά.
Οι επτά κατηγορούμενοι αρχικά παρέμειναν στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Δικαστηρίου, που είχε διαμορφωθεί ειδικά.

Ακολούθως εισήλθαν εντός της αίθουσας και κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, με τους δύο τέως Υπουργούς στην πρώτη σειρά.
Τη διαδικασία εντός της αίθουσας παρακολούθησε μικρός αριθμός των συγγενών των θυμάτων, καθώς και συγγενείς των κατηγορουμένων.

Για τους επτά κατηγορούμενους που ήταν παρόντες, η δικηγόρος της Δημοκρατίας ζήτησε εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην επόμενη δικάσιμο.

Η υπεράσπιση, για την οποία εμφανίστηκαν οι δικηγόροι Γιώργος Γεωργίου, Ευστάθιος Ευσταθίου, Ανδρέας Πελεκάνος, Γιώργος Παπαϊωάννου, Θανάσης Κορφιώτης, και Χριστοφή εκ μέρους του δικηγόρου Χρίστου Πουργουρίδη, αντέδρασε για το ποσό, ενώ μετά από διάλειμμα ο Επαρχιακός Δικαστής Ηλίας Γεωργίου ανακοίνωσε την αναβολή της διαδικασίας για τις 18 Μαΐου, ώστε να δοθεί χρόνος εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Πέτρου Τσαλικίδη.

Ταυτόχρονα διέταξε όπως κάθε ένας από τους άλλους επτά κατηγορούμενους υπογράψει προσωπική εγγύηση 150 χιλιάδων ευρώ, για να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τις 18 Μαΐου.

Συνολικά 208 κατηγορίες περιλαμβάνονται στα κατηγορητήρια εναντίον των τέως Υπουργών Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και Άμυνας Κώστα Παπακώστα, των τέως Αρχηγού και Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη και Σάββα Αργυρού, του συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, των διευθυντή και υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και Πάμπου Χαραλάμπους, καθώς και του διοικητή της ΕΜΑΚ Αντρέα Λοϊζίδη.

Οι κατηγορίες αφορούν ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες, ωστόσο οι λεπτομέρειες και τα γεγονότα των αδικημάτων διαφέρουν ανάλογα με την ιδιότητα του καθενός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"