Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία Κινέζων-Hermes Airports

Ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, για την επένδυση μαμούθ στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις  της Hermes Airports με τους Κινέζους ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά  εμπόδια για την επένδυση-μαμούθ στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας. 

Υπάρχει συμφωνία στη διάρκεια του ενοικίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η Hermes Airports δίδει σκληρή μάχη προκειμένου να διασφαλίσει, μεταξύ άλλων, δύο σημαντικά σημεία:

Πρώτον, η επένδυση-μαμούθ στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας να μην περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο, ώστε να μην πληγούν οι κυπριακές εταιρείες.
Και δεύτερον, οι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να αφορούν κυρίως τους Κυπρίους.

Σε ότι αφορά τη διάρκεια του ενοικίου, η κινεζική εταιρεία, Far Eastern Phoenix, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιανγκ Κι, φέρεται να αποδέχθηκε να αναλάβει τη διαχείριση του χώρου για τα επόμενα 19 χρόνια που απομένουν στην Hermes Airports, βάσει της συμφωνίας παραχώρησης των αεροδρομίων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι μπαίνει και πρόνοια για επέκταση του ενοικίου στα 50 έτη, με τη διαδικασία της δημόσιας πρόσκλησης για να συνάδει και με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Η ενδιάμεση αυτή λύση προέκυψε, μετά από τη φόρμουλα που επεξεργάστηκε, η διαπραγματευτική ομάδα της Hermes Airports, προκειμένου να αποφύγει την γραφειοκρατία. 
Όπως μας έχει λεχθεί χαρακτηριστικά, αν δεν γινόταν αυτό, ο Γιανγκ Κι θα ήταν ακόμη ένας μεγάλος επιχειρηματίας που θα ερχόταν στην Κύπρο και θα έφευγε εξ’ αιτίας της γραφειοκρατίας.
 
Ο στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη και να υπογραφεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. 
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι αργά απόψε αλλά και αύριο πρωί πρωί, αν χρειαστεί. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, ο Γιάνγκ Κι θα έφευγε απόψε από την Κύπρο, αλλά έχει μεταθέσει την αναχώρηση του για αύριο.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Hermes Airports με τους Κινέζους, άρχισαν πριν από περίπου ενάμισι χρόνο. Εφόσον υπογραφεί η συμφωνία από τις δύο εταιρείες, θα κατατεθεί στο Υπουργικό για να μελετηθεί και να δοθεί η τελική έγκριση. 
Τεράστια επένδυση

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση, καθώς υπολογίζεται ότι η πρώτη φάση της αξιολογείται γύρω στα 600 εκατομμύρια Ευρώ. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes, Αδάμος Ασπρής, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Far Eastern Phoenix αφορά στη δημιουργία μεγάλου εκθεσιακού κέντρου για κινεζικά προϊόντα.
Θα αποτελεί τη γέφυρα που θα ενώνει την Κίνα με την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα, η Hermes ξεκαθαρίζει ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή συζητούν για επένδυση στην Κύπρο, είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας υποβολής προσφορών που ακολούθησε η ίδια και η οποία έχει οδηγήσει στην υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης πριν από δύο εβδομάδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"