Σύσκεψη υπό τον Συλικιώτη για τις επεμβάσεις στα πρατήρια

Περιορισμένης έκτασης θεωρεί το φαινόμενο.

Η υπόθεση  της επέμβασης στις αντλίες πετρελαιοειδών με αποτέλεσμα οι πελάτες να παίρνουν λιγότερα καύσιμα από όσα επλήρωναν, έθεσε σε κινητοποίηση  τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου, επιθεωρητές του οποίου άρχισαν ενδελεχείς έρευνες με σκοπό την πάταξη του φαινομένου. 

Σήμερα  θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη για την ανασκόπηση της κατάστασης. 

Οι επιθεωρητές του Υπουργείου Εμπορίου είναι επί ποδός από την πρώτη στιγμή αλλά δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό το πράγμα επεκτείνεται σε πολλά πρατήρια για να μην δημιουργείται και ανησυχία στον κόσμο.

Αυτό ανέφερε από την Πάφο ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης αναφερόμενος στις τελευταίες συλλήψεις διαχειριστών πρατηρίων οι οποίοι έκαναν επεμβάσεις πάνω στα μηχανήματα των πρατηρίων τους με αποτέλεσμα οι πελάτες να παίρνουν λιγότερη ποσότητα καυσίμων από εκείνη που πλήρωναν. 
Έως χθες είχαν επισημανθεί τέσσερα τέτοια πρατήρια, ένα στη Λάρνακα, ένα στην Πάφο και ένα στη Λευκωσία. Οι διαχειρστές στην Λάρνακα και στην Πάφο συνελήφθησαν. Ενώ ο διαχειριστής του πρατηρίου στη Λευκωσία, μέχρις αργά χθες  ανεζητείτο από την Αστυνομία.

«Ας μην το γενικεύουμε το θέμα, με βάση πληροφορίες και καταγγελίες σε τέσσερα συγκεκριμένα πρατήρια, η Αστυνομία με βάση τα τεκμήρια που έχει βρει προχώρησε σε συλλήψεις», ανέφερε ο Νεοκλής Συλικιώτης. 

Όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, η Αστυνομία θα ακολουθήσει τις διαδικασίες για να καταγγείλει εξαπάτηση και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου θα προβούν σε καταγγελίες όπως προνοεί και η νομοθεσία. 

«Οι υπηρεσίες μας είναι από την Παρασκευή επί ποδός, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες πηγαίνουν επί τόπου, όπως πήγαν και στιες περιπτώσεις που επισημάνθηκαν. Τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη όπου θα δούμε συγκεκριμένα πως το αντιμετωπίζουμε, γιατί μιλούμε για ένα καινούργιο φαινόμενο, ευτυχώς με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα είναι περιορισμένο, αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποφασιστικά αλλά από κει και πέρα θα πάρουμε μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί και να πάρει μαζική έκταση αυτό το φαινόμενο της εξαπάτησης. Εξάλλου για το 2012 είναι προγραμματισμένοι δυόμιση χιλιάδες έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων.

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά την προσπάθεια των καταναλωτών να αναζητήσουν φθηνότερες τιμές καυσίμων και αν αυτή η προσπάθεια δέχεται πλήγμα ο κ. Συλικιώτης είπε « όχι, δεν πρέπει να το γενικεύουμε επειδή παρουσιάστηκε σε ένα συγκεκριμένο πρατήριο, είναι εδώ που υπάρχει συνεργασία με το Σύνδεσμο Πρατηριούχων και με τις εταιρίες για να μην επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και φαινόμενα εξαπάτησης του καταναλωτή».

«Μιλούμε για συγκεκριμένα περιστατικά, οι έρευνες ξεκίνησαν με καταγγελία της ίδιας της εταιρίας. .Σε ερώτηση για τον αν θα δημοσιευθούν τα ονόματα των παρανομούντων εταιριών ο κ. Συλικιώτης είπε πως όλα θα πρέπει να μελετηθούν με βάση τη νομοθεσία και τι αυτή προνοεί. 

Όσον αφορά συγκεκριμένα πρατήρια που έκλεισαν μετά από τις τελευταίες εξελίξεις ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε, ότι αυτές είναι ενέργειες που έχουν να κάνουν με την Αστυνομία η οποία διερευνά ποινικά αδικήματα. «Πέραν από τα ποινικά αδικήματα υπάρχουν και τα αδικήματα που αφορούν την εξαπάτηση των καταναλωτών», πρόσθεσε. 

Φυσικό Αέριο

Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου και απαντώντας σε ερώτηση, αν το ενδιαφέρον που υπάρχει από ξένες εταιρίες, που δεν πρόκειται για κολοσσούς, και αν αυτό μπορεί να οφείλεται μετά από πιέσεις της Τουρκίας, ο κ. Συλικιώτης είπε πως όλοι οι μεγάλοι κολοσσοί και δεκάδες εταιρίες σε πολλές χώρες, έχουν αγοράσει τα σεισμογραφικά δεδομένα, «έχουν πολλές φορές συμμετάσχει και στις παρουσιάσεις που κάναμε για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης στη Ρώμη και στο Λονδίνο και μάλιστα αρκετές εταιρίες και μάλιστα κολοσσοί υποβάλλουν ερωτήσεις οι οποίες απαντιούνται από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου και δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου γιατί σε αυτά τα θέματα θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια».

Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης μιλούσε μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Πόλεως Χρυσοχούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;