Σαμαράς: Ελλάδα και Κύπρος να γίνουν ομπρέλα της Ευρώπης

Η Ελλάδα να παραδειγματιστεί από την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ

Αθήνα: Στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές είναι μία αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, δήλωσε ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ενεργειακά, προτάσσοντας το παράδειγμα της Κύπρου. 

Ο κ. Σαμαράς, για να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «είναι γεωπολιτική επιταγή», είπε: «Δείτε την Κύπρο. Μόλις μπήκε στην Ευρώπη ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και σήμερα μοιράζει συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, έχει γίνει το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σπεύδουν να την προσεγγίσουν πολύ ισχυρά κράτη».

Διερωτήθηκε «αν θα κατάφερνε η Κύπρος να ανακηρύξει την ΑΟΖ, αν δεν είχε μπει στην Ευρώπη» και αν η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στις δικές της έρευνες και να ανακηρύξει την ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, αν απομονωνόταν από την Ευρώπη, ή αν την έβγαζαν από την Ευρώπη. 

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα αποθέματα που είναι γνωστό πια ότι υπάρχουν μέσα στην ελληνική ΑΟΖ και πολύ κοντά σε ελληνικό έδαφος, είναι πολύ σημαντικά. Σε αξία παρά πολύ σημαντικά», σημειώνοντας ωστόσο ότι «χωρίς την κάλυψη της ευρωπαϊκής ομπρέλας ούτε εμείς ούτε η Κύπρος θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους».

Όπως είπε «με την κάλυψη της ευρωπαϊκής ομπρέλας, όχι μόνο θα μας λύσουν το πρόβλημα, αλλά μπορούν να μας φέρουν σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι ήμασταν πριν». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε λέγοντας ότι η «Ελλάδα κινδύνεψε κάποια στιγμή – και ακόμα ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει τελείως – να γίνει ο αδύνατος κρίκος της Ευρώπης. Ενώ μπορεί να γίνει το προπύργιο της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή. Και μαζί με την Κύπρο, ο Ελληνισμός να αποκτήσει τεράστιο βάρος και επιρροή στην περιοχή του», προσθέτοντας ότι «αυτό το έχουμε ανάγκη. Και θα το επιτύχουμε. Και εδώ η ευρωπαϊκή ομπρέλα μας είναι απολύτως απαραίτητη».

Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο και τις εκλογές, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «κάποιοι προσπαθούν να μας χτυπήσουν με ανοησίες περί συγκυβέρνησης, ότι τάχα έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα συγκυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ».

«Δεν θέλω να συγκυβερνήσουμε. Δεν είναι από ματαιοδοξία, αλλά από αίσθηση καθήκοντος», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «δεν θέλω να κυβερνήσω με τα χέρια δεμένα».

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης με όλους όπως είπε, διαχωρίζοντας την ωστόσο από τη συγκυβέρνηση. Συνέχισε λέγοντας ότι «με τη συμφωνία κερδίσαμε χρόνο, με την αυτοδυναμία θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο για το καλό της χώρας. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη μόνο από καλή διαχείριση, αλλά από μεγάλες αλλαγές. Οι όποιες μεγάλες αλλαγές στηρίχθηκαν πάντα σε ισχυρές κυβερνήσεις διαχρονικά στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ ενός ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος, λέγοντας ότι η συνεργασία περισσότερων κομμάτων εμποδίζει ένα μικρό επιτελικό σχήμα. Άσκησε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, για την κατάσταση στην οποία έφερε τη χώρα, λέγοντας ότι τα στελέχη του είναι συνυπεύθυνα και για αυτό είναι δύσκολο να υπάρξει την επομένη των εκλογών συνεργασία. Συμπλήρωσε δε αναφερόμενος στη ΝΔ ότι «ψηφίσαμε και πράγματα με τα οποία διαφωνούμε, αλλά ποτέ δεν βγήκαμε να πούμε στο λαό ότι αυτά είναι σωστά».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς εναντίον της Αριστεράς, την οποία κατηγόρησε ότι δεν προτείνει κάτι διαφορετικό, αντίθετα όπως είπε είναι ο μόνιμος προφήτης της συμφοράς, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την απελπισία του κόσμου και λέει όχι σε όλα. 

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις προτεραιότητες που θέτει ο ίδιος και το κόμμα του, σημείωσε την ανάκαμψη, την αποκατάσταση των αδικιών και έπειτα την ασφάλεια των πολιτών. 

Όπως είπε «η ανάκαμψη πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο, αυτό είναι η σημαία της ΝΔ», ενώ όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών, είπε ότι «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, αρκεί να δούμε τι δουλεύει σε άλλες δημοκρατικές χώρες» φέρνοντας ως πρώτο παράδειγμα «να ανακτήσουμε το κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ως δύναμη της ΝΔ τη σταθερότητα που προσφέρει, την αλήθεια που λέει και την ελπίδα που δίνει και ζητώντας πανστρατιά είπε: «Ξέρετε ποιος είμαι, ξέρετε από πού έρχομαι, δώστε μου τη δύναμη να προχωρήσουμε».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"