Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων εισηγείται η ΡΑΕΚ

Και Εθνικό Ταμείο Διαχείρισης των εσόδων – 47σέλιδο έγγραφο εισηγήσεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.-

Η ΡΑΕΚ έχει στείλει στον Πρόεδρο Χριστόφια έγγραφο 47 σελίδων, στο οποίο καταγράφονται οι εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα στρατηγικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο κεφάλαιο φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕΚ εισηγείται την άμεση δημιουργία κρατικής εταιρίας υδρογονανθράκων. 

Στο έγγραφο, δεν καταγράφονται συγκεκριμένες εισηγήσεις, αλλά γίνονται σκέψεις να ακολουθηθεί το μοντέλο της Νορβηγίας ή του Αμπου Ντάπι, ή και τα δύο μαζί. Η ΡΑΕΚ εισηγείται επίσης τη δημιουργία εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων, το οποίο να έχει χαρακτήρα ταμείου αλληλεγγύης γενεών. Δηλαδή, να ρυθμιστεί δια νόμου ότι μέχρι το 5% από τα έσοδα του φυσικού αερίου να χρησιμοποιούνται άμεσα και το υπόλοιπο 95% να διατίθεται για σκοπούς ανάπτυξης και επενδύσεων για τις μελλοντικές γενιές. Η ΡΑΕΚ προτείνει όπως η Κύπρος γίνει περιφερειακό κέντρο, με την δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 10 δις ευρώ, με εισήγηση να συμβάλει οικονομικά σε αυτό και η ΕΕ.

Η λειτουργία του τερματικού δεν μπορεί να γίνει πριν το 2020, διότι, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΡΑΕΚ, (χρειάζονται 4 χρόνια μελετών και 4 χρόνια για την κατασκευή του).

 Όσον αφορά το οικόπεδο 12, η Νόμπλ θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 25 χρόνια και ταυτόχρονα να εξάγει και 5 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου ετησίως. Οι ετήσιες ανάγκες της Κύπρου είναι 1 δις κυβικά μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρουσιάσει έλλειμμα ενέργειας μέχρι το 2030 και έτσι οι ποσότητες της Κύπρου θα μπορούσαν να διοχετεύονταν σε αυτή την αγορά. Η ΡΑΕΚ προτείνει την άμεση έναρξη διαβουλεύσεων με τη ΝΟΜΠΛ ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία με σκοπό την κατασκευή αγωγού από το οικόπεδο 12 για μεταφορά φυσικού αερίου, το οποίο χρονικά τοποθετεί μεταξύ 2016-17. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"