Κοινή άσκηση Κύπρου, Γερμανίας, Ισραήλ, Ελλάδας, σύντομα

Μετά την πρόσφατη επιτυχή άσκηση Κύπρου-γαλλίας

Με επιτυχία στέφθηκε η πρόσφατη άσκηση έρευνας και διάσωσης των κυπριακών δυνάμεων με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, προσθέτοντας πως σύντομα θα ακολουθήσουν ασκήσεις με δυνάμεις άλλων φιλικών χωρών. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, μεταξύ των χωρών στις οποίες αναφέρθηκε ο Υπουργός, είναι η Γερμανία, το Ισραήλ και η Ελλάδα.

Η Κύπρος στο χώρο της ΑΟΖ και του ΦΙΡ Λευκωσίας δεν έχει μόνο κυριαρχικά δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις έρευνας και διάσωσης που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο κ. Ηλιάδης σε δηλώσεις του ύστερα από χαιρετισμό του σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο: ''Το Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης'' που διοργανώνεται από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.
Για να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία του κράτους πρέπει αυτά τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις να ασκηθούν με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, τόνισε ο Υπουργός.

«Πρόσφατα είχαμε μια μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης των κυπριακών δυνάμεων με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες ασκήσεις με δυνάμεις φιλικών χωρών» είπε. 

Πρόκειται, ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, για μια άσκηση που προσφέρει δυνατότητες να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας με ένα αξιόπιστο τρόπο».
Το ΦΙΡ Λευκωσίας στο οποίο οφείλει η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει έρευνα και διάσωση είναι 20 φορές όσο το εμβαδόν της Κύπρου,
Είκοσι φορές όσο το εμβαδόν της Κύπρου, αποτελεί ο χώρος ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο Υπουργός, σημειώνοντας πως «η Προεδρία είναι ακόμα ένας λόγος να έχουμε αυξημένη ετοιμότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά οποιοδήποτε περιστατικό στη ξηρά ή τη θάλασσα».

Αυξημένη και πλήρης είναι και η ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αντιμετωπίσει οποιανδήποτε πρόκληση ή ενδεχόμενο στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής της ζώνης, ανέφερε ο Υπουργός, τονίζοντας πως «ότι υπάρχει στην ΑΟΖ ως δυνατότητα περιστατικού βρίσκεται διαρκώς υπό μελέτη και υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου».
΄Ηδη γίνονται προετοιμασίες για διεξαγωγή σύντομα κοινής άσκησης έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου - Γερμανίας, Ισραήλ και Ελλάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"