Αεροναυτική άσκηση στην ΑΟΖ και F-16 πάνω από την Κύπρο

Τουρκικές προκλήσεις την ώρα της επίσκεψης Νετανιάχου – Ισραηλινά και Ελληνικά μαχητικά, σε επιφυλακή, αναχαίτισαν τους Τούρκους. – Καταγγελία των προκλήσεων σε ΟΗΕ και ΕΕ.

Την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου χθες το μεσημέρι, η Άγκυρα  ενέτεινε τις προκλήσεις της έναντι της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Πέραν  από την διήμερη αεροναυτική άσκηση, με πραγματικά πυρά, που από χθες το πρωί οι Τούρκοι διεξάγουν στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, το μεσημέρι παραβίασαν και τον εναέριο χώρο της Κύπρου καθώς και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας  με μαχητικά F-16. 

Στις 11 το πρωί  τουρκικά F16, που μετείχαν στην άσκηση νοτίως της Κύπρου, κατευθύνθηκαν μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και εισήλθαν εντός του ελληνικού FIR. Αμέσως απογειώθηκαν 3 ελληνικά Mirage-2000 τα οποία καταδίωξαν τα τουρκικά F16. Ακολούθησε εμπλοκή και αερομαχία με κλείδωμα στόχων.

Στη συνέχεια τα τουρκικά μαχητικά επέστρεψαν εντός του κυπριακού FIR. Τότε τα ελληνικά μαχητικά εισήλθαν και αυτά εντός του κυπριακού FIR και  συνέχισαν την καταδίωξη αναγκάζοντας τα τουρκικά μαχητικά να επιστρέψουν στην Τουρκία. Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι οι ασκήσεις των Τούρκων στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ τελούν  υπό το άγρυπνο μάτι των Ισραηλινών. 

Να σημειωθεί ότι η τουρκική άσκηση στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ πραγματοποιείται  δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση  κοινής άσκησης της Ελληνικής και της Ισραηλινής Αεροπορίας στην ίδια περιοχή.
Απειλές με αφορμή τις αδειοδοτήσεις

Εν τω μεταξύ, με άκρως προκλητική ανακοίνωση, που εξέδωσε την Τετάρτη το βράδυ, η Τουρκία απειλεί με ένταση στην περιοχή εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στον β’ γύρο αδειοδότησης για έρευνες και σε άλλα τεμάχια εντός της ΑΟΖ της.

Στην προκλητική ανακοίνωση προέβη το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο χαρακτηρίζει ανεύθυνο και προκλητικό το μονομερές, όπως αναφέρει, βήμα των Ε/κ. Υποστηρίζει ότι ένα μέρος των οικοπέδων, στα οποία προκήρυξε διαγωνισμό η Κυπριακή Δημοκρατία συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας αλλά και με τις περιοχές της άδειας που έδωσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 το ψευδοκράτος στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας.

«Η Τουρκία», ως μητέρα πατρίδα, «θα υπερασπιστεί και τα δικαιώματα των Τ/κ», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Άγκυρα προτείνει είτε να αναβληθούν οι έρευνες για μετά τη λύση του κυπριακού, είτε οι δύο πλευρές να συνέλθουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να αποφασίσουν για το μέλλον των υδρογονανθράκων.

Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι τα μέτρα των Ε/κ και τα αντίστοιχα μέτρα των Τ/κ θα προκαλέσουν ένταση στην περιοχή. 
Στα κατεχόμενα, εξάλλου, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ιρσέν Κιουτσιούκ, απηύθυνε έκκληση σε διεθνείς εταιρείες να μην συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα υποθαλάσσια τεμάχια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Κιουτσιούκ ανέφερε ότι οι Τ/κ έχουν ίσα δικαιώματα στην έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου, ενώ συμπλήρωσε ότι η τ/κ πλευρά είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της, με τη στήριξη της Τουρκίας.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι όποια εξορυκτική δραστηριότητα εκ μέρους χωρών και εταιρειών, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των Τ/κ, θα είναι παράνομη και αμφισβητήσιμη.

Απάντηση Μαρκουλλή
 Άμεση ήταν η απάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλή. «Η τουρκία», τονίζει η ΥΠΕΞ « ακολουθεί την συνηθισμένη μέθοδο των απειλών και της πρόκλησης», προσθέτοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός ότι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ συνέπεσε με την επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο. 

Οι Τούρκοι ακολουθούν την πεπατημένη σχολίασε η ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, κάνοντας λόγο για συμπεριφορές, που ανήκουν σε άλλους αιώνες.

Η Τουρκία, είπε η κα Μαρκουλλή, μας έχει συνηθίσει από την έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων σε απειλές και εκφοβισμούς, που έχουν , όπως είπε, στόχο και την Κύπρο, αλλά και το Ισραήλ και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, καθώς και τις χώρες από τις οποίες αυτές προέρχονται. Πρόκειται για συμπεριφορά, η οποία δε συνάδει με το διεθνές δίκαιο, αλλά ούτε και με μία χώρα, η οποία δηλώνει ότι επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ. 

«Προσπάθεια της Τουρκίας είναι η επίδειξη ισχύος στην περιοχή», τόνισε η υπουργός.
Η ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δεν είναι καθόλου άσχετη με την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο. 

Αναφέρθηκε επίσης στην διήμερη  μεγάλη ναυτική και στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ . Όπως είπε η κ. Μαρκουλλή για τη στρατιωτική άσκηση η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη κάθετη λωρίδα, στην οποία περιλαμβάνονται μέρος του τεμαχίου 12 και άλλα τεμάχια. Πρόκειται, είπε, για προκλητική και παράνομη ενέργεια.

Μία παράνομη ενέργεια, η οποία γίνεται για να δείξει η Τουρκία τη στρατιωτική ισχύ της στην περιοχή και συνιστά, όπως είπε, πρόκληση και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και εναντίον του Ισραήλ, κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του Βενιαμίν Νετανιάχου. 
Η  διεθνής κοινότητα, είπε, θα λάβουν τα μηνύματα και θα αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, θα προβεί σε διαβήματα στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη τόσο για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όσο και για την τουρκική άσκηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!