Σε νέα, βιώσιμη εποχή η Ελλάδα


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές..

Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266. Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο χρηματιστήριο του Τόκιο. 
Γιούνκερ: Άνευ προηγουμένου συμφωνία
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επιβεβαίωσε επισήμως την επίτευξη συμφωνίας για ένα ''άνευ προηγουμένου'' σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
''Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία'' περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία ''άνευ προηγουμένου'' απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ''ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη'', δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Ντράγκι: Είναι μία πολύ καλή συμφωνία
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο ''για μία πολύ καλή συμφωνία''.
''Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας'', είπε.
Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για ''τη δέσμευση των άλλων χωρών της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας''.
Μόντι: Καλό αποτέλεσμα και για Ελλάδα και για Ευρωζώνη
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα ''καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την Ευρωζώνη''.
Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας το συνολικό ύψος του οποίου κυμαίνεται στα 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία επετεύχθη τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που διήρκεσαν περισσότερες από 12 ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων που δεν κατονομάζονται.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δάνειο ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση από τους ιδιώτες πιστωτές του ελληνικού χρέους που κατέχουν κατά 53,5%, επιτρέποντας τη μείωση κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης θα επιτρέψει τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120,5% μέχρι το 2020.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"