Ντάουνερ και Πάσκο ετοιμάζουν την έκθεση Μπαν


Εμμονή στο χρονοδιάγραμμα Ιουλίου και «πολυμερή»

Νέα Υόρκη: Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται η έκθεση την οποία θα υποβάλει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, με τις εκτιμήσεις του για την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στο Κυπριακό. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι η έκθεση θα υποβληθεί στις αρχές Μαρτίου, δηλαδή μετά και τις δύο προγραμματισμένες   συναντήσεις των ηγετών με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ώστε οι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού να έχουν καθαρότερη εικόνα για τις προοπτικές που υπάρχουν.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο γενικός γραμματέας αναμένεται να επιχειρήσει να δώσει με την έκθεση μία συνολική εικόνα προς το Σ.Α. για τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στις πέντε συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα και τις συνομιλίες που μεσολάβησαν στη Λευκωσία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα στοιχεία που ζήτησε από τις δύο πλευρές να ανταλλάξουν, τις συγκλήσεις που σημειώθηκαν και τις αποκλίσεις που παραμένουν στα βασικά κεφάλαια, ενώ θα επαναλαμβάνει τα όσα ανέφερε στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στο Greentree τον Ιανουάριο για τα επόμενα βήματα.

Διπλωματικοί κύκλοι φοβούνται ότι το ύφος της έκθεσης θα είναι αυστηρό, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτήν που κυκλοφόρησε μετά την πρώτη κοινή συνάντηση ηγετών και του γενικού γραμματέα στη Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο του 2010. Εκτιμούν ότι στην έκθεση θα υπάρχει το στοιχείο της επιτακτικότητας από μέρους του διεθνούς οργανισμού για να βρεθούν οι συγκλίσεις που ο κ. Μπαν ζήτησε από τους ηγέτες, εντός των συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων που έθεσε με τη δήλωσή του. Αποδέκτες των μηνυμάτων θα είναι εξ ίσου οι δύο πλευρές και τα μέλη του Σ.Α.

Αναμένεται ότι μετά και την ενημέρωση των μελών του Σ.Α. θα ακολουθήσει ανακοίνωση του Προέδρου του Σ.Α. Σημειώνεται ότι Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάρτιο θα είναι ο Βρετανός αντιπρόσωπος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"