Σημαντική για Κύπρο και Ισραήλ η σημερινή επίσκεψη Νετανιάχου

Στο Ισραήλ προσβλέπουν σε ευρύτερη περιφερειακή συμμαχία, αντίβαρο για την Τουρκία

Υψίστης πολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας θεωρείται η σημερινή  επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο, η οποία θα επιστεγάσει τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Κύπρου –Ισραήλ. 

Ισραηλινοί διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται η Τζιερούσαλεμ Ποστ χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως σημαντικό σύμμαχο. 

Συγκεκριμένα, η Τζερούσαλεμ Ποστ αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί βλέπουν την Κύπρο ως ένα σημαντικό σύμμαχο μαζί με την Ελλάδα και άλλες χώρες οι οποίες λειτουργούν ως μέρος μιας ευρύτερης περιφερειακής συμμαχίας που είναι αντίβαρο για την Τουρκία. 

Επίσης, τις δύο χώρες, όπως αναφέρεται, ενώνει και το κεφάλαιο της Ενέργειας, αφού η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα μεταφοράς φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη. Αναφορά γίνεται επίσης και στο ενδιαφέρον της εταιρείας Delek, για δημιουργία τερματικού σταθμού στην Κύπρο.
Σ' ότι αφορά το τελευταίο εικάζεται ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός φέρνει συγκεκριμένες προτάσεις. 

Ταυτόχρονα, πολύ σημαντική κρίνεται επίσης η συμφωνία για έρευνα και διάσωση,  που θα υπογραφεί μεταξύ Νετανιάχου και Χριστόφια, καθώς θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η συμφωνία αφορά τη συνεργασία Κύπρου Ισραήλ σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, καθώς και σε περιπτώσεις θεομηνιών.

Στεφάνου: «Ενίσχυση σχέσεων Κύπρου–Ισραήλ» 
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο θα συνδράμει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, τόνισε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

 «Αυτές οι επισκέψεις αποτελούν τεκμήριο του υψηλού επιπέδου των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν δυναμική παραπέρα ενίσχυσης και ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφορικά με την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
 
«Καλωσορίζουμε τον κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνδράμει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε ο Εκπρόσωπος. 

Το πρόγραμμα Νετανιάχου
Κατά την άφιξή του, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός στο αεροδρόμιο από την Υπουργός Εξωτερικών. Στη συνέχεια, ο Βενιαμίν Νετανιάχου και η σύζυγός του θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τους υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Έλση Χριστόφια. Θα ακολουθήσουν κατ' ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες. 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα προβούν σε δηλώσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει στη συνέχεια γεύμα.
Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ ακολουθεί την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Κύπρο και την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"