Νέος Γολγοθάς για την Ελλάδα - αύριο στο Γιούρογκροπ

Καψής: «έρχονται διαβολοβδομάδες» - Τι πρέπει να γίνει μέχρι την Πέμπτη – Οι εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια - Η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους – Και αν όλα πάνε καλά, εκλογές μέσα Απριλίου.

Αθήνα: Μετά την έγκριση από την Βουλή της δανειακής σύμβασης την Κυριακή από την Ελληνική Βουλή, ακολουθεί νέος Γολγοθάς για την Ελλάδα. Στην αυριανή συνεδρία του Γιούρογκρουπ ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει, εκτός από την απόφαση της Βουλής να παρουσιάσει και σχέδιο για την κάλυψη των 325 εκ. που έμειναν σε εκκρεμότητα. Επίσης πρέπει να παρουσιαστεί έχοντας στο χέρι του τις έγγραφες δεσμεύσεις Παπανδρέου και Σαμαρά ότι εγγυώνται την εφαρμογή του Μνημονίου. 
Ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός  Εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, αναφερόμενος στις αναμενόμενες εξελίξεις, είπε χαρακτηριστικά: ΄»Ερχονται διαβολοβδομάδες»
 Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών αναμένονται τα εξής:
1. Στις 13-14 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα προχωρεί στην τήρηση των δύο άλλων όρων ώστε να συγκληθεί το Eurogroup.

α. γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση 
β. επιλογή των δαπανών για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ 
γ. λύση του γρίφου των επικουρικών συντάξεων, καθώς στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει πρόβλεψη επιχορήγησης των Ταμείων.
2. Στις 15 Φεβρουαρίου, το Eurogroup εγκρίνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης και το PSI. Παράλληλα το ΔΝΤ παρουσιάζει την έκθεση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και οι υπουργοί οικονομικών αποφασίζουν για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Οι όροι ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ιδιώτες θα υποστούν απώλειες 70% με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,5%, ενώ αυτό θα είναι συνδεδεμένο και με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Η νέα δανειακή σύμβαση θέτει πάντως το πλαίσιο για την συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 

Η επονομαζόμενη «Σύμβαση Διευκόλυνσης της Πιστωτικής Ενίσχυσης ΕΚΤ» ύψους 35 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την προσφορά επαναγοράς μέρους των ελληνικών ομολόγων που δόθηκαν στις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος ως εξασφάλιση για δανεισμό. 

Το EFSF θα παράσχει χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτρέψει στη Ελλάδα να χρηματοδοτήσει εν μέρει την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων της. 
3. Στις 15-16 Φεβρουαρίου (Τετάρτη-Πέμπτη), το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει την εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού νόμου καί άλλες ρυθμίσεις που χρειάζονται.
4. Στις 16 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υποβάλλει την επίσημη πρότασή της προς τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ομολόγων ( PSI) και οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα έχουν περίπου τρεις εβδομάδες για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι.
5. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, με το γερμανικό κοινοβούλιο να εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο στις 27 Φεβρουαρίου. Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει τα απαραίτητα εκείνα νομοσχέδια προς ψήφιση στην Βουλή.
6. Στις 5 Μαρτίου, έχουμε την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους στα πλαίσια του PSI.
7. Στα μέσα Απριλίου, θα μπορούσαν να γίνουν οι πρόωρες εκλογές αλλά αφού προηγουμένως συναινέσει η ΕΚΤ να συμμετάσχει στο PSI και η Ελλάδα να αποφασίσει στην ενεργοποίηση ή όχι των ρητρών συλλογικής δράσης ώστε να υποχρεωθούν η μειοψηφία των απρόθυμων ιδιωτών ομολογιούχων να δεχθούν τους όρους που αποδέχεται η πλειοψηφία. 

Το υποχρεωτικό τελικά «κούρεμα» θα οδηγήσει, σύμφωνα με την αγορά, και στην ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνων (CDS).
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν πει πάντως ότι αφού υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία και τα ομόλογά της σε D, υποδηλώνοντας χρεοκοπία, μόλις ολοκληρωθεί το PSI θα την αναβαθμίσουν, αν και θα ληφθούν υπόψη και οι προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες, προς το παρόν τουλάχιστον, υποδηλώνουν στενωπό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νέα σύλληψη για την κλοπή κερματοδέκτη