Ολοένα και νέες απαιτήσεις προβάλλει η Τρόικα στην Αθήνα

Με Λερναία Ύδρα παρομοίασε την κατάσταση ο Βενιζέλος – Σήμερα τελικά η σύσκεψη Παπαδήμου- Αρχηγών 
 
Αθήνα: Με φόντο τις γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις, συνεχίστηκαν και χθες, χωρίς διακοπή και χωρίς τέλος μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις  της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα,  από το πρωί μέχρι αργά τη νύκτα. 

Σήμερα το πρωί -εκτός νέου απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για την εξέταση και έγκριση του κειμένου του προμνημονίου, το οποίο ΕΕ και ΔΝΤ έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν απαραίτητο για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.
 
Οι συνεχείς αναβολές της συνάντησης που αρχικά προγραμματιζόταν για το απόγευμα της Τρίτης αποτελεί άλλη μία ένδειξη της δυσκολίας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που συνεχώς ανοίγει μέτωπα. 

Οι δανειστές «διανυκτέρευσαν» και ψες στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είχε προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο, ο οποίος νωρίτερα συζητούσε , από τις 20.30, για το PSI με τον επικεφαλής του IIF, Τσ. Νταλάρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τη νέα σοβαρή εμπλοκή για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προκαλούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τη μείωση στις επικουρικές συντάξεις. 
Χαρακτηριστικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρομοίασε την Τρόικα με Λερναία ΄Υδρα. Κλείνουμε, ένα κεφάλαιο, είπε ο κ. Βενιζέλος και ανοίγουν άλλο.

Στα επιτελεία των κομμάτων αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το πρωί το προσύμφωνο του νέου μνημονίου με τους ασφυκτικούς -όπως όλα δείχνουν όρους- για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε σύσκεψη στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος Χρήστο Πρωτόπαπα, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη.

Το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος να προβεί στους περαιτέρω χειρισμούς, εν όψει των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Ο κ. Καρατζαφέρης ενημέρωσε τους βουλευτές για τις τρέχουσες εξελίξεις και για την στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα έναντι του νέου οικονομικού προγράμματος.

Συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη έλεγαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «τον πρόεδρο τον ενδιαφέρει πέρα από την ουσία των απαιτήσεων της τρόικας, και η νομιμότητα αυτών των απαιτήσεων».

Το τελικό κείμενο


Την οριστικοποίηση των αυστηρών όρων και υποχρεώσεων που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τα νέα μέτρα (ύψους 3,2 δισ. ευρώ), επιχείρησαν σε ακόμη μία πολύωρη σύσκεψη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας οι υπουργοί Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης και Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. 

Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Φιλ.Σαχινίδης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00, ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), που θα περιληφθούν στο προμνημόνιο, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα και, κατ' επέκταση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου-προμνημονίου για τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως διαμορφώθηκε μετά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις, θα έχει διαμορφωθεί εντός της ημέρας και θα συζητηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη.

Το κείμενο στο οποίο καλούνται να συναινέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεσμεύσεις για περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τις επικουρικές συντάξεις και απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Απ' ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. 

Επίσης, διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.

Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.

Επίσης, καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί, τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες. 

Η πρόταση της τρόικας για περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (ένστολοι, γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί), φαίνεται πως τελικά απορρίφθηκε. 

Απεργιακές κινητοποιήσεις 
Μαζική ήταν η συμμετοχή των διαδηλωτών στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, ενάντια στα νέα μέτρα, παρά τη βροχή. Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, την οποία ακολούθησε πορεία στη Βουλή και ήταν η μαζικότερη. Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «τώρα πια η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού. Ή θα τους σαρώσει ως το τέλος ή θα σπαταλάει άσκοπα και άδικα τα δάκρυα και την αγανάκτησή του στους παλιούς και νέους ψευτοσωτήρες». 

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν στις 11πμ η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 

Μετά την ολοκλήρωση των απεργιακών συγκεντρώσεων της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ σημειώθηκε ένταση στον προαύλιο χώρο της Βουλής, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι διαδηλωτές που είχαν αποσπαστεί από τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"