Κίνδυνος ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης

Απώλειες των Τραπεζών σε ποσοστό 10,87% χθες στο Χρηματιστήριο - Ανησυχούν έντονα τα κόμματα για τους κινδύνους  που απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο.- Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική βεβαιώνουν  ότι διατηρούν υπό έλεγχο την κατάσταση. Δυσχερέστερη η θέση της Μαρφίν Λαϊκής.

Σεισμικές δονήσεις υψηλής έντασης προκαλεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο,  η απομείωση των Ελληνικών ομολόγων με τη συμφωνία του Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. 

Ενδεικτική η κατάσταση χθες στο Χρηματιστήριο της Κύπρου  με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,34%, κλείνοντας στις 295,94 μονάδες.

Πτώση σημείωσαν οι πλείστοι από τους επιμέρους των χρηματιστηριακών δεικτών, με τις Τράπεζες να καταγράφουν απώλειες σε ποσοστό 10,87%. Ζημιές σε ποσοστό 10,74% κατέγραψε και ο Δείκτης της Κύριας Αγοράς, ενώ ο δείκτης των Ξενοδοχείων και της Εναλλακτικής Αγοράς κατέγραψαν μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,43% και 0,37% αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με 1.210.271 ευρώ (πτώση 9,06% - τιμή κλεισίματος 0,572 ευρώ). Ακολούθησαν οι τίτλοι της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας με 673.876 ευρώ (πτώση 16,47% - τιμή κλεισίματος 0,284 ευρώ), της Πετρολίνα με 28.348 ευρώ (πτώση 2,34% - τιμή κλεισίματος 0,541 ευρώ), της Ελληνικής Τράπεζας με 28.060 ευρώ (πτώση 6,12% - τιμή κλεισίματος 0,322 ευρώ) και της CYPRUS CEMENT PUBLIC COMPANY LTD με 14.631 ευρώ (πτώση 8,93% - τιμή κλεισίματος 0,163 ευρώ). 

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι κυπριακές τράπεζες καλούνται να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ που παραχώρησαν στο ελληνικό δημόσιο και να διαχειριστούν τις ζημιές από τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των 27 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησής τους, οι Τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες, θα είναι δύσκολο να αντλήσουν τα κεφάλαια, που χρειάζονται από τους υφιστάμενους μετόχους τους.

Ως εκ τούτου, οι Κυπριακές τράπεζες πιθανόν να επιδιώξουν τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, με κίνδυνο να φύγουν από τα ελληνοκυπριακά χέρια, είτε να καταφύγουν στο κράτος, το οποίο με τη σειρά του θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης. Τότε θα μιλούμε για Μηχανισμό Στήριξης και για καταστάσεις που θα πλησιάζουν αυτές της Ελλάδας, προειδοποιούν οικονομολόγοι. 

ΔΗΚΟ: Ενιαίο σχέδιο δράσης
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Φώτης Φωτίου εξέδωσε την ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Είναι γεγονός ότι η απόφαση του Eurogroup για μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που έχει φτάσει στο 73.2%, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετη επιβάρυνση στις κυπριακές τράπεζες.

Η κινδυνολογία και ο πανικός είναι αυτή την ώρα καταστροφική συνταγή.

Αυτή τη στιγμή απαιτείται ψυχραιμία και όχι ενέργειες πανικού.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, μαζί με τις υπηρεσίες αποτελούν τους βασικούς τομείς που υποστηρίζουν την κυπριακή οικονομία και προσελκύουν ξένες επενδύσεις και κεφάλαια.

Πρέπει αυτές τις δύσκολες ώρες, πολιτεία, επιχειρηματικός κόσμος και οι ίδιες οι τράπεζες να επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο δράσης με το οποίο να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα και να αρθούν οι όποιες ανησυχίες.

Πρέπει οπωσδήποτε να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι υγιές και εύρωστο».

ΕΔΕΚ: Να εξευρεθούν κεφάλαια

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι είναι άμεση η ανάγκη ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων ώστε να εξευρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια που θα ενισχύσουν την κεφαλαιουχική βάση των τραπεζών μας, δήλωσε ο Βουλευτής του κόμματος, Νίκος Νικολαΐδης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε πως πρωτίστως, θα πρέπει να αναζητηθούν αυτά τα ποσά από τον ιδιωτικό τομέα. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εναλλακτικές λύσεις όπως η αναζήτηση κρατικής και ευρωπαϊκής βοήθειας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες προσπάθειες που θα απέτρεπαν την εξωγενή βοήθεια». 

Ο κ. Νικολαϊδης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης, έκανε λόγο για πολλά και αλυσιδωτά προβλήματα που θα προκύψουν. «Αυτό θα οδηγήσει σε σκληρούς όρους για τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων των 
κυπριακών τραπεζών, και θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα αφού πολλά Ταμεία Προνοίας, Ασφαλιστικές Εταιρείες και άλλοι οργανισμοί έχουν επενδύσει σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα κυπριακών τραπεζών και σε κυπριακά ομόλογα».

ΕΥΡΩΚΟ: Αναζωογόνηση της ανάπτυξης
Την έντονη ανησυχία του ΕΥΡΩΚΟ, για την κυπριακή οικονομία και ειδικότερα τα κλονισμένα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος του τόπου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σε συνέντευξη Τύπου. 

«Οι κυπριακές τράπεζες είναι επικίνδυνα εκτεθειμένες και αν δεν πετύχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουν την κεφαλαιουχική τους βάση, θα αποταθούν στο κράτος για στήριξη. Μετά τα απανωτά πλήγματα, λόγω της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές. Και η κατάληξη θα είναι τραγική: θα πρέπει να αποταθούμε στον μηχανισμό στήριξης», προειδοποίησε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"