Η εμπορία προσώπων, από τα βασικά θέματα της Κυπριακής Προεδρίας

Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν, δηλώνει ο Συλικιώτης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι ένα από τα βασικά θέματα και προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα είναι το θέμα της εμπορίας προσώπων. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από τακτική συνεδρία της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων, ο Υπουργός είπε πως ''έχουμε πάρει αρκετά μέτρα που βελτίωσαν την κατάσταση, όμως υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν'' προσθέτοντας ότι ''κυρίως εκεί που μας καταγγέλλουν είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμα αυστηρές ποινές και σημαντικές καταδίκες''.

Ο κ. Συλικιώτης διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια Πολυθεματική Ομάδα με βάση τον νόμο, όπου συμμετέχουν όλες οι Υπηρεσίες και τα Υπουργεία που ασχολούνται με το θέμα μαζί με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Εχουμε ενημερώσει, συνέχισε, τα μέλη της Πολυθεματικής ομάδας για την προεργασία που γίνεται, ώστε αυτό το θέμα να είναι από τα βασικά θέματα και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ο Υπουργός είπε πως στις 18 Οκτωβρίου, 2012, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων, θα διοργανωθεί ειδικό συνέδριο κατά της εμπορίας προσώπων στις Βρυξέλλες και σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα 27 κράτη μέλη, από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ευρωπαϊκές και διεθνείς αλλά και τοπικές.

Σημείωσε ότι αρχές Φεβρουαρίου 2012 έγινε συνάντηση των εθνικών συντονιστών στις Βρυξέλες και συζητήθηκε αυτό το θέμα.

Παρούσα στο Συνέδριο, πρόσθεσε, θα είναι η Συντονίστρια της ΕΕ κατά της εμπορίας προσώπων που είναι Κύπρια, η κ. Μύρια Βασιλειάδου.

Σε αυτό το συνέδριο, είπε, θα συζητηθεί κυρίως η στρατηγική, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - που θα πρέπει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η ΕΕ στην πολιτική της -κατά της εμπορίας προσώπων.

Ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις και στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας, θα γίνει συνάντηση των εθνικών συντονιστών στις Βρυξέλες για συζήτηση όλων αυτών των ζητημάτων.

Στην σημερινή σύσκεψη, είπε ο Υπουργός, συζητήσαμε την πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου δράσης. 

Εξήγησε ότι από το 2010 υπάρχει το τριετές σχέδιο δράσης που ολοκληρώνεται την φετινή χρονιά κατά της εμπορίας προσώπων.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε, ότι υλοποιούνται αρκετές δράσεις και γίνονται σεμινάρια για ενημέρωση των λειτουργών που ασχολούνται με το θέμα κι εκείνων που έρχονται σε επαφή με ενδεχομένως υποψήφια θύματα.

Στο επόμενο διάστημα, ανέφερε, θα διοργανωθεί εκπαίδευση των λειτουργών των προξενικών αρχών με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών ενώ θα γίνει επίσης σεμινάριο που θα αφορά την συμμετοχή των λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας.

''Προσπάθεια μας είναι να συνεργαστούμε με την Νομική Υπηρεσία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ όσον αφορά σεμινάρια, που έχουν να κάνουν με τους δημόσιους κατήγορους, κάτι που έγινε και στο παρελθόν'', πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ''επεκτείνουμε την πολιτική που έχει να κάμει με την ενημέρωση''.

''Εγινε ένας διαγωνισμός, ο οποίος αυτές τις μέρες έληξε, για την έκδοση ειδικής αφίσας που θα έχει ως θέμα την πολιτική κατά της εμπορίας προσώπων και κριτική επιτροπή που ορίστηκε σήμερα, θα επιλέξει μέσα από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ποια θα είναι η αφίσα που θα προβάλουμε σε αυτή την εκστρατεία'', σημείωσε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε πως ''υπάρχει η πρόταση να τυπωθούν διάφορα σλόγκαν, να έχουμε επαφή με μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί ο αγώνας κατά της εμπορίας προσώπων είναι αρκετά σημαντικό να υπάρχει ευαισθησία της κοινής γνώμης''.

Είπε ότι κάλεσε όλες τις ομάδες εργασίας που λειτουργούν στα πλαίσια της Πολυθεματικής Ομάδας να εντείνουν τις προσπάθειες της, γιατί όπως εξήγησε, έχει μεγάλη σημασία όταν η Κύπρος θα προεδρεύει της ΕΕ, να έχουμε βελτιώσει όλη την κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο.

Είναι γνωστό, σημείωσε, ότι η Κύπρος στο παρελθόν ήταν στην μαύρη λίστα στην εμπορία προσώπων.

''Κατορθώσαμε να πάρουμε μέτρα και αποφάσεις τα τελευταία χρόνια και να βελτιώσουμε την θέση μας αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί κι είναι αυτό που κάλεσα όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα να δουλέψουμε ακόμη πιο εντατικά σε αυτή την κατεύθυνση'', συμπλήρωσε.

Αναμένεται επίσης, πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, να δουλέψουμε με πιο εντατικό ρυθμό ώστε να ολοκληρώσουμε το συντομότερο την νομοθετική εργασία που χρειάζεται για να ενσωματώσουμε την σχετική οδηγία της ΕΕ. 

''Ναι μεν έχουμε ένα περιθώριο δύο χρόνια μέχρι να την ενσωματώσουμε στην εθνική νομοθεσία όπως προβλέπεται με τις διαδικασίες της ΕΕ αλλά η προσπάθεια μας, αν είναι δυνατό, αυτή η οδηγία να ενσωματωθεί πριν από την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ'', πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι στο παρελθόν και στην έκθεση που εκδίδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και σε άλλες εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κύπρος κατατάσσεται στην μαύρη λίστα με την έννοια ότι υπήρχαν πάρα πολλά ζητήματα που θα έπρεπε να υλοποιήσει.

Υπενθύμισε ότι ''από το 2009 καταργήσαμε τις καλλιτεχνικές άδειες, επεξεργαστήκαμε το εθνικό σχέδιο δράσης, έχουμε εντείνει την διαφωτιστική εκστρατεία, ενσωματώσαμε την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, λειτουργήσαμε καταφύγιο για τα θύματα τα τελευταία χρόνια, έχουμε πάρει αρκετά μέτρα που βελτίωσαν την κατάσταση''.

Υπενθύμισε επίσης ότι πριν από δύο χρόνια, με την επίσκεψη στην Κύπρο του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Thomas Hammarberg, σημείωσε στην έκθεση του, τα βήματα βελτίωσης που έγιναν στην Κύπρο.

Ο κ. Συλικιώτης είπε τέλος, ότι κατά τη σημερινή συνεδρία της οποίας προήδρευσε, συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα της τεκμηρίωσης αλλά και της προστασίας των θυμάτων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"