Ολι Ρεν: Μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο

Διαχρονικά προβλήματα οξύνθηκαν τελευταίως δηλώνει ο Κυβ. Εκπρόσωπος. - Επείγουν οι βαθιές διαρθρωτικές τομές τονίζει ο ΔΗΣΥ.
Η Κυβέρνηση θα προβεί σε ολοκληρωμένες εκτιμήσεις σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διερεύνηση διαφαινόμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών στην Κύπρο και άλλα έντεκα κράτη μέλη, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «Έκθεση του Μηχανισμού Προειδοποίησης» που παρουσίασε την Τρίτη ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, είπε ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν σφαιρικά, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει διαχρονικά η κυπριακή οικονομία.

Μέσα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και τα διάφορα άλλα προβλήματα τα οποία εμφανίστηκαν με ιδιαίτερη οξύτητα τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Επείγουν οι βαθιές διαρθρωτικές τομές

Πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιές διαρθρωτικές τομές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις επειγόντως, χωρίς ιδεολογικά εμπόδια και δογματικά κωλύματα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ και σχολιάζοντας την έκθεση του Μηχανισμού Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη θέση ότι «αναδεικνύει τα σοβαρότατα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας σε όλη τους την έκταση».

Πρόκειται, είπε, «για μια θεσμική διαδικασία ελέγχου, που επιχειρείται για πρώτη φορά μέσα στα πλαίσια των πρόσφατων αποφάσεών της ΕΕ και η οποία αποσκοπεί στην αυστηρότερη προληπτική παρακολούθηση μιας σειράς σημαντικών μακροοικονομικών παραμέτρων, στο σύνολο των κρατών μελών».

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ, «η Κύπρος καταγράφει τη χειρότερη επίδοση σε σχέση με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, απώλεια ανταγωνιστικότητας, το ψηλότερο, μαζί με την Ιρλανδία, ποσοστό ιδιωτικού δανεισμού που αγγίζει το 290% του ΑΕΠ και τη μεγαλύτερη μείωση του μεριδίου εξαγωγών μετά την Ελλάδα».

«Αυτές είναι επισημάνσεις για τις οποίες ο ΔΗΣΥ κατ’ επανάληψη είχε προειδοποιήσει και τις οποίες δεν μπορεί να συνεχίσουμε να τις προσπερνάμε», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «καθίσταται ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα της οικονομίας μας δεν αντιμετωπίζονται με πρόσκαιρες ανάσες των δημοσίων οικονομικών, ούτε με ωραία λόγια ή με επικεφαλίδες μέτρων, όπως αυτές που παρουσίασε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο».

Πρέπει, είπε, «να τρέξουμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, εάν είναι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος». 

Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιές διαρθρωτικές τομές και σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας ότι «πρέπει κυρίως να το πράξουμε επειγόντως, χωρίς ιδεολογικά εμπόδια και δογματικά κωλύματα».

Κληθείς να πει αν σ’ αυτά τα εμπόδια συμπεριλαμβάνεται και η μη συζήτηση του θέματος της δημιουργίας καζίνο χθες στο Υπουργικό, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά.

«Είναι ένα παράδειγμα της ατολμίας της κυβερνητικής πλευράς, που ευθέως όπως και οι ίδιοι ομολογούν οφείλεται στις ιδεολογικές αντιστάσεις του ΑΚΕΛ», είπε.

Εξέφρασε την άποψη ότι «είναι ανεξήγητο και δεν επιτρέπεται να παρουσιάζεται αυτό το μέτρο από το Υπουργείο Οικονομικών προς τα πολιτικά κόμματα και όταν πηγαίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο, να ‘κόβεται’ και να μην συζητείται επειδή το ΑΚΕΛ ακόμη το σκέφτεται και ακόμη θα αποφασίσει αν έχει αλλάξει τελικά την άποψή του γι’ αυτό το ζήτημα, για το οποίο το ίδιο του Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό και ότι θα έπρεπε κανονικά να προχωρήσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"