Π. Μπόφινγκερ: Απέτυχε η συνταγή Μέρκελ για την Ελλάδα


Αποτυχία της «συνταγής Μέρκελ» για την ελληνική κρίση, με μονόπλευρη λιτότητα χωρίς στήριξη της ανάπτυξης, διαπιστώνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους Γερμανούς οικονολομολόγους που απαρτίζουν τη λεγόμενη «ομάδα των σοφών», ασκώντας σφοδρή κριτική στο ελληνικό πακέτο σκληρής λιτότητας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

«Η καγκελάριος δεν ξέρει προφανώς ότι το άλφα και το ωμέγα στην καταπολέμηση μίας κρίσης είναι η ανάπτυξη» λέει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, συμπληρώνοντας πως η «πολιτική της για την Ελλάδα ήταν εξίσου μονόπλευρα προσανατολισμένη στη λιτότητα, και δεν προέβλεπε επαρκή χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όπως η αποκρατικοποίηση».
Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Μπόφινκγκερ, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία ήταν από καιρό σε καθοδική πορεία κατά το πρώτο πρόγραμμα, αναφέρει: «Η εντύπωσή μου είναι ότι και το νέο μνημόνιο αντί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, θα την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο».
Ο οικονομολόγος επαναλαμβάνει την άποψή του πως οι μεγάλες περικοπές έπνιξαν την αγορά και, καθώς τα μειωμένα δημόσια έσοδα αντιμετωπίζονταν με πρόσθετες περικοπές, βύθισαν σε φαύλο κύκλο τόσο τα ίδια δημοσιονομικά όσο και το σύνολο της οικονομίας.
Η Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη σε λανθασμένη κατεύθυνσηΤην οπτική που εκφράζει ο Μπόφινγκερ φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο γνωστός «γκουρού των επενδύσεων» Τζορτζ Σόρος: «Θαυμάζω την Άνγκελα Μέρκελ για τις ηγετικές της ικανότητες, αλλά δυστυχώς οδηγεί την Ευρώπη στην λανθασμένη κατεύθυνση» λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"