Marfin: Μετρημένα λόγια για την ενίσχυση


Μετρημένη ήταν τελικά η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Μαρφίν για τον τρόπο που θα δράσει ώστε να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες για να πιάσει τον στόχο του 9% στα πρωτοβάθμια κεφάλαια.

Η Marfin Popular Bank ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει τις διεργασίες για την ετοιμασία του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμιστικές διατάξεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και την πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Το Σχέδιο, προσθέτει, αποσκοπεί στην κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου, δεδομένου του ορίου 9% για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier1 που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Popular Bank το οποίο ενέκρινε την υποβολή του στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.  Οι διεθνείς οίκοι  J.P. Morgan Limited και Houlihan Lokey ενεργούν ως οικονομικοί σύμβουλοι της Marfin Popular Bank σε σχέση με το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Σαρρής: Στάθμιση ρίσκου και απομόχλευση
Ο πρόεδρος της τράπεζας, Μιχάλης Σαρρής δήλωσε πως μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και υπό το φως των  διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδόμηση του Ελληνικού δημόσιου χρέους, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες καλούνται να καταρτίσουν κεφαλαιακά πλάνα ενίσχυσης, ούτως ώστε να συμμορφωθούν μέχρι τις 30.06.2012 με τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις στα πρωτοβάθμια κεφάλαιά τους.
Η Marfin Popular Bank, συνεχίζει, έχει συγκροτήσει ένα περιεκτικό σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης το οποίο συνδυάζει σειρά στοχευμένων ενεργειών αλλά και πρωτοβουλιών για άντληση κεφαλαίου με στόχο την κεφαλαιακή θωράκιση του Ομίλου και τη συνετή προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.
Προσθέτει δε, πως για τον σκοπό αυτό, ο Όμιλος έχει καταρτίσει ομάδα υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου η οποία σε συνεργασία με τους διεθνείς οίκους θα ασχοληθεί εξειδικευμένα με θέματα στάθμισης του ρίσκου των στοιχείων ενεργητικού (Risk Weighted Assets) καθώς και απομόχλευσης του χαρτοφυλακίου.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρίστος Στυλιανίδης, σημείωσε πως με τη βοήθεια εξειδικευμένων Οίκων εγνωσμένου κύρους, μελέτησαν σε βάθος όλους τους πυλώνες της κεφαλαιακής δομής του Ομίλου και έχουν ετοιμάσει ένα περιεκτικό σχέδιο με συντηρητικές εκτιμήσεις, η υλοποίηση του οποίου θα ενδυναμώσει και θα ενισχύσει ουσιαστικά την κεφαλαιακή βάση του Ομίλου.
«Βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία θα μελετήσει τα κεφαλαιακά πλάνα των Κυπριακών Τραπεζών και σε περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεται θα διαβουλευτούμε την αναδιαμόρφωσή τους πριν την υποβολή τους για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών», εξηγεί.
Η Διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και προβαίνει σε στοχευμένες ενέργειες που θα αποδώσουν συμπληρωματικές βελτιώσεις και θα θωρακίσουν περαιτέρω τον Όμιλο, ενόψει των εξελίξεων στην αγορά.
Από την τράπεζα, αφήνουν να νοηθεί πως ο βασικός λόγος που δεν ανακοινώνεται αναλυτικά το πρόγραμμα ενίσχυσης είναι γιατί ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα και έτσι μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσει αλλά και γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ΡSI.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"