Γραμμή πλεύσης στο Greentree από το Εθνικό στον Πρόεδρο

ΟΧΙ χρονοδιαγράμματα, ΟΧΙ επιδιαιτησία, ΟΧΙ πολυμερή χωρίς συμφωνία 

Το Εθνικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε χθες βράδυ τα πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη συνάντηση στο Greentree της Νέας Υόρκης, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου που ανέγνωσε μετά τη λήξη της συνεδρίας του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. 

Οπως είπε ο κ. Στεφάνου, ''τα πλαίσια περιλαμβάνουν τη μη αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων, επιδιαιτησίας, ή σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης χωρίς να υπάρξει συμφωνία στα ουσιώδη θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Για τη σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης απαιτείται η συγκατάθεση και των δυο πλευρών'', πρόσθεσε. 

Σημείωσε πως κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκύπτει ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος κατά τις συνομιλίες από την τελευταία συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε πως τα κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη σύγκληση της νέας συνάντησης.

«Οταν υπάρχει η στήριξη το Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος είναι ακόμα πιο ισχυρός», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, ερωτηθείς κατά πόσον το συγκεκριμένο ανακοινωθέν αποτελεί ένα όπλο στα χέρια του Προέδρου για τη συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι στο μεγαλύτερο μέρος υπάρχει συναίνεση και συμφωνία όλων των κομμάτων και σε κάποιο επιμέρους ζήτημα υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις από κάποια κόμματα. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη διεθνή διάσκεψη, στα άλλα θεωρώ ότι υπάρχει μια ομοφωνία», συμπλήρωσε. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι πάγια θέση της ε/κ πλευράς, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων ακόμα, ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. 
«Αυτή η θέση μας είναι συνεχώς ο καθοδηγητής στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε το πώς θα κινηθεί η ε/κ πλευρά σε περίπτωση αδιεξόδου, είπε ότι στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου έχουν συζητηθεί διάφορα πράγματα και υπήρξε προβληματισμός αναφορικά με τις προοπτικές και για διάφορα άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις. 

Ο κ. Στεφάνου δεν θέλησε να πει περισσότερα αναφορικά με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται, αναφέροντας ότι το κάθε κόμμα έχει τις δικές του θέσεις, τις διατυπώνει, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου όπως εγνώσθη, ελήφθη κατά πλειοψηφία, με το ΕΥΡΩΚΟ να θεωρεί ότι θα έπρεπε να περιληφθούν πιο αυστηρά πλαίσια στον Πρόεδρο.
Μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναχώρησαν από το Προεδρικό χωρίς να κάμουν δηλώσεις . 

Μάριος Καρογιάν
Η προσπάθεια του ΔΗΚΟ είναι να συμβάλει έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ωστόσο την πάγια θέση του κόμματός του ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί αναβολή της συνάντησης στο Greentree.

«Εμείς ως ΔΗΚΟ έχουμε επαναλάβει τη σταθερή μας θέση ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος να είχε ζητήσει αναβολή και αυτή είναι η θέση που εκφράσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Καρογιάν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"