Τρίτο Green Tree τον Μάρτιο σχεδιάζει ο Μπαν Κι Μουν

Για να ακολουθήσει διεθνής διάσκεψη πριν τον Ιούλιο – Τώρα θα ρίξει βάρος για σύγκλιση στο κεφάλαιο Διακυβέρνηση.

Νέα Υόρκη: Διαδικασία τύπου πάρε – δώσε με συναντήσεις εκ του σύνεγγυς, θα επιχειρήσουν να επιβάλουν τα Ηνωμένα Έθνη κατά τις συνομιλίες του Green Tree που αρχίζουν σήμερα, με βάση τα έγγραφα που έχουν ετοιμάσει οι δύο πλευρές, ως περιγράμματα λύσης.

 Αν και όλες οι πλευρές δημοσίως εκφράζουν την άποψη ότι οι προσδοκίες είναι περιορισμένες, τα Ηνωμένα Έθνη θα ρίξουν, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, και τα ίδια μια φόρμουλα γεφύρωσης διαφορών ειδικά στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης. Αν καταφέρουν σύγκλιση στο κεφάλαιο διακυβέρνηση, θα θεωρήσουν ότι μαζί με τις συγκλίσεις που ήδη έχουν επιτευχθεί στα θέματα της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει έδαφος για μια νέα συνάντηση Green Tree, τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, που θα δημιουργήσει προοπτική για διεθνή διάσκεψη πριν από το ορόσημο της 1ης Ιουλίου. 

Σε δεύτερο στάδιο θα δουν αν υπάρχει έδαφος και για τα λεγόμενα αγκάθια του κυπριακού όπως είναι το περιουσιακό και οι έποικοι.

Πηγές αναφέρουν ότι το ιδανικό σενάριο για τα Ηνωμένα Έθνη θα ήταν η ολική γεφύρωση των περιγραμμάτων λύσης που επέδωσαν οι δύο πλευρές.
Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι απομακρυσμένο δεδομένων των θέσεων των δύο πλευρών, με την τουρκική πλευρά να επαναλαμβάνει τη την εμμονή της σε ύση δύο κρατών.

Η φόρμουλα των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει την κατάθεση προτάσεων (μάλλον προφορικά) οι οποίες μέσα από μια διαδικασία που θα περιλαμβάνει και εκ του σύνεγγυς και απευθείας διαπραγματεύσεις θα κατατίθενται ως γεφυρωτικές.
Σημειώνεται ότι το βάρος θα δοθεί στις εκ του σύνεγγυς καθώς τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία είναι πιο αποδοτική.

Οι «γεφυρωτικές» προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάστηκαν στη βάση των περιγραμμάτων λύσης που ετοίμασαν οι δύο πλευρές.

Τα Ηνωμένα Έθνη αν πετύχουν την παραμικρή πρόοδο (το πιο πιθανό είναι να σημειωθεί στο θέμα της διακυβέρνησης) θα θεωρήσουν ότι δικαιολογείται ένα Green Tree 3 ως ένα στάδιο πριν την διεθνή διάσκεψη.

Όπως ανέφερε ελληνοκυπριακή πηγή, χθες δεν είχαν υπάρξει συναντήσεις της πλευράς μας με τα Ηνωμένα Εθνη, δεν απέκλεισε ωστόσο να λάβουν χώρα σήμερα. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθεται από σε συσκέψεις με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που τον συνοδεύουν, ενώ χθες το βράδυ δείπνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. 

Ελληνοκυπριακή πηγή προέβλεψε σκληρό διαπραγματευτικό παιγνίδι στο Greenrtree, αλλά επισήμανε ότι η πλευρά μας προσέρχεται με καλή θέληση και θωρακισμένη πίσω από τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και τους ξεκάθαρους όρους εντολής του γενικού γραμματέα που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ακόμη και με το τελευταίο του ψήφισμα.

Η ίδια πηγή είπε ότι έχουν μελετηθεί από την πλευρά μας όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς δεν αποκλείεται, ούτε η άσκηση πιέσεων από τον ΟΗΕ, καθώς επιμένουν ότι η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν της 1ης Ιουλίου, αλλά ούτε και κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων από την τ/κ πλευρά, με υποβολή τροποποιημένων θέσεων στα θέματα της διασταυρωμένης ψήφου και του περιουσιακού. Κάτι που είχε συμβεί πριν ένα χρόνο στο περιουσιακό και παρότι οι θέσεις αυτές απείχαν πολύ από το τι μπορούμε να αποδεχτούμε, χαιρετίστηκαν από τον κ. Ντάουνερ ως θετικά βήματα.

Οι προσδοκίες της πλευράς μας, πάντως, όπως διαφάνηκε κι από την δήλωση του Προέδρου Χριστόφια κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, αφού τίποτε από όσα ζήτησε ο γενικός γραμματέας προ της συνάντησης δεν εκπληρώθηκαν.

Σήμερα το απόγευμα ο Ντάουνερ αναμένεται να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών, οι οποίες, όπως είναι προγραμματισμένο, θα συνεχισθούν αύριο και θα ολοκληρωθούν το πρωί της Τετάρτης με δημόσια δήλωση του Γενικού Γραμματέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"