Συμφωνία στη Διακυβέρνηση, πρώτος στόχος στο Green Τree

Διαμετρική αντίθεση Ερογλου-Χριστόφια στον καθορισμό Διεθνούς Διάσκεψης

Νέα Υόρκη: Με πρόγευμα και γενικόλογη  εισαγωγή του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν, άρχισε  η Συνάντηση του Green Τree.

Ελληνοκυπριακή πηγή, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι στη διάρκεια του προγεύματος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και τους εκπροσώπους τους, ο Μπαν Γκι-μουν – που ήταν κι ο μόνος που μίλησε – ήταν γενικόλογος και δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις προθέσεις του διεθνούς οργανισμού. 

Καλωσόρισε τους δύο ηγέτες ευχαριστώντας τους για την αποδοχή της πρόσκλησής του και την προσέλευσή τους στις συνομιλίες και περιορίστηκε στην ευχή “να έχει αποτέλεσμα το Greentree για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Μετά το πρόγευμα, οι συνομιλίες μεταφέρθηκαν σε διαφορετικό κτήριο και συνεχίστηκαν με τις πρώτες εισαγωγικές τοποθετήσεις των δύο πλευρών. 

Πρώτος τοποθετήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος κινήθηκε στο πλαίσιο των τελευταίων δημοσίων δηλώσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, για τέλος του δρόμου και καθορισμό της διεθνούς διάσκεψης ανεξαρτήτως της εξέλιξης στη διαπραγμάτευση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σύμφωνα με ελληνοκυπριακή πηγή, εξέφρασε στην εισαγωγική του τοποθέτηση την καλή θέληση της ε/κ πλευράς να προχωρήσουν οι συνομιλίες, προϋπόθεση όμως είναι να τηρηθούν ορισμένα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Δηλαδή, να μην ανοίγουν εκ νέου κεφάλαια όπου έχει υπάρξει σύγκλιση, και να παραμείνουμε στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών. 
Οσο για το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης, ήταν σαφής ότι δεχόμαστε να οριστεί μόνο αφού υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.

Μέχρι και τον πρώτο κύκλο των εισαγωγικών τοποθετήσεων του γενικού γραμματέα και των πλευρών δεν είχαν διασαφηνιστεί οι προθέσεις του διεθνούς οργανισμού, κάτι το οποίο αναμενόταν να γίνει αργότερα, που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Μετά από σύντομο διάλλειμα που έγινε αφού ολοκληρώθηκαν οι αρχικές τοποθετήσεις, συνεχίστηκαν οι κοινές συναντήσεις, τις οποίες θα ακολούθησε γεύμα των πλευρών με το γενικό γραμματέα.
Μετά το γεύμα ο Μπαν Κι Μούν έφυγε για τη Νέα Υόρκη και τη διαχείριση ανέλαβαν οι αντιπρόπωποι του, Πάσκοε και Ντάουνερ, οι οποίοι από το απόγευμα άρχισαν  διαδικασία  επαφών εκ του σύνεγγυς.

Όπως εγνώσθη από πηγή των Ηνωμένων Εθνών, πρώτος στόχος  ν α κλείσει το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, 

Παρόλο που όλοι παραδέχονται πως οι προσδοκίες είναι περιορισμένες, τα Ηνωμένα Έθνη θα «ρίξουν» φόρμουλα γεφύρωσης των διαφορών, ειδικά στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης.
Η φόρμουλα, την οποία προωθούν, περιλαμβάνει την κατάθεση προτάσεων, μάλλον προφορικά, οι οποίες, μέσα από μια διαδικασία, που θα περιλαμβάνει τόσο εκ του σύνεγγυς, όσο και απευθείας διαπραγματεύσεις, θα κατατίθενται ως γεφυρωτικές.

Το βάρος θα δοθεί στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη κρίνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία ως πιο αποδοτική.
Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη, αν καταφέρουν και κλειδώσουν την όποια πρόοδο στη Διακυβέρνηση και στ’ άλλα δύο συναφή κεφάλαια, της ΕΕ και της Οικονομίας, θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν την εξέλιξη, μέσω δήλωσης του ΓΓ, ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Το βήμα αυτό θ’ ανοίγει τον δρόμο για ένα Green Tree 3 τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, το οποίο θα είναι και ο τελευταίος σταθμός πριν από μια διεθνή διάσκεψη.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ετοιμάσει και έγγραφο, το οποίο καταγράφει τις συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, το αν και πώς θα το χρησιμοποιήσουν δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ο διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και όλη τη σημερινή ημέρα και αύριο το πρωί ο Μπαν Κι Μουν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα σε συνέντευξη τύπου στα Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, παρουσία των κ.κ. Χριστόφια και Έρογκλου.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ξεκίνησε με την εμφάνιση των ηγετών και των συζύγων τους, με το γενικό γραμματέα και τη σύζυγό του για αναμνηστικές φωτογραφίες. Αυτή τη φορά από το πλάνο απουσίαζαν οι σύμβουλοιι των ηγετών κι ο ειδικός σύμβουλος, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"