Παπαδήμος: Στη Σύνοδο Κορυφής με κόκκινες γραμμές


Με τη συμφωνία για τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης αναφορικά με το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης, που επετεύχθη στη συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προσέρχεται στη κρίσιμη μάχη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Από τις πληροφορίες προκύπτει πως σε περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν σε ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να αποδεχθούν τα τρία κόμματα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους, όπως η επιτροπεία. Επίσης, συμφώνησαν ότι δεν μπορούν να συναινέσουν σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Μετά την -τρίωρη σχεδόν- συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε: «Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε». O κ. Παπαδήμος τόνισε εκ νέου την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη σημασία της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων για τη «μάχη» που δίνεται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ.Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το δανειακό πρόγραμμα. Η Ιπποκράτους αναφέρει ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων για τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.
Από πηγές της Συγγρού προκύπτει ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη διαφωνία του για το ζήτημα μείωσης μισθών και επικουρικών συντάξεων, πρότεινε σειρά ισοδύναμων μέτρων, ενώ φέρεται να διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να δοθεί «λευκή επιταγή» στον πρωθυπουργό, αλλά εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση, ενώ θα πρέπει να γίνει νέα συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για την τελική απόφαση.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι θα ζητήσει τη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου για το εάν το πρόγραμμα της τρόικας συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τόνισε πως δεν πρόκειται να λάβει θέση πριν έχει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας εκ νέου την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη σημασία της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων.
«Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"