ΥΠΑΜ: Εκπροσωπούμε την ΕΕ και όχι την Κύπρο στην Προεδρία

«Θα υπηρετήσουμε δημιουργικά τα συμφέροντα της Ένωσης»

Εάν η Κύπρος μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τις εθνικές της πολιτικές, θα χάσει το στοίχημα, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, τονίζοντας ότι «όταν προεδρεύουμε, εκπροσωπούμε την Ένωση και δεν υπηρετούμε τις εθνικές μας επιδιώξεις».

Μιλώντας σε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αξιωματικών για θέματα Προεδρίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, ο κ. Ηλιάδης χαρακτήρισε την Προεδρία «μέγιστη πρόκληση για την Κύπρο» προσθέτοντας ότι «καλούμαστε να δώσουμε εξετάσεις και να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα κράτος που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ευθύνες που συνεπάγεται η ιδιότητα του κράτους μέλους». 

«Οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι δεν διαθέτουμε τις στρατιές των ειδικών, των τεχνοκρατών και των εμπειρογνωμόνων, μπορεί να είμαστε λίγοι, τίποτε όμως δεν μας εμποδίζει να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, εργατικοί και αντικειμενικοί ως Προεδρία και να υπηρετήσουμε δημιουργικά τα συμφέροντα της Ένωσης», δήλωσε ο ΥΠΑΜ. 

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να ασκήσει με επάρκεια και σύνεση την Προεδρία στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας.

«Μπορούμε με μεθοδική δουλειά, με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας μικρός αλλά αξιόπιστος και υπεύθυνος εταίρος στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο κ. Ηλιάδης.

Στο πλαίσιο της Προεδρίας σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, την οποία η Κύπρος ανέλαβε από την πρώτη του έτους καθώς η Προεδρεύουσα γι’ αυτό το εξάμηνο Δανία δεν συμμετέχει στα θέματα της Ασφάλειας και της Άμυνας, το Υπουργείο έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, το ΥΠΑΜ ανέλαβε την προεδρία του Μηχανισμού «ΑΘΗΝΑ» που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, αναλαμβάνει καθήκοντα αναπλήρωσης του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας του Πρωταρχικού Στόχου που είναι το όργανο που μελετά και προωθεί τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ καθώς και της Προεδρίας της Στρατιωτικής Επιτροπής και της Ομάδας Εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο θα προεδρεύσει διάφορων διοργανώσεων και θα φιλοξενήσει στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο της Συνάντησης των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ. 

Σε χαιρετισμό η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Ανδρούλλα Καμιναρά εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη συνεργασίας με το ΥΠΑΜ για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, καθώς είναι το πρώτο Υπουργείο που καλείται να διαχειριστεί θέματα Προεδρίας.

«Θεωρούμε την Προεδρία της ΕΕ μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για την Κύπρο και για να έχουμε μια επιτυχημένη Προεδρία απαιτείται η συνεργασία όλων», δήλωσε η κ. Καμιναρά.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου η κ. Καμιναρά ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη λειτουργία της ΕΕ, το ρόλο των θεσμικών οργάνων και έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το ρόλο της Κυπριακής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"