Διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας με Φ. Αέριο και Ηλεκτρισμό

Σημαντικές συνομιλίες Γ. Παπακωνσταντίνου στη Λευκωσία

Στην προοπτική διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας με αγωγούς με στόχο τη διοχέτευση του φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, o οποίος πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία. Η επίσκεψη Παπακωνσταντίνου σφραγίστηκε από σημαντικές συμφωνίες για την προοπτική συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα. Ο Έλληνας Υπουργός είδε διαδοχικά την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου,  την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τον Υπουργό Γεωργίας Σοφοκλή Αλετράρη. 

Η συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με την με την υπουργό Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, διήρκεσε πέραν των δύο ωρών, και σ’ αυτή συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής στρατηγικής. Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο διασύνδεσης Κύπρου και Κρήτης για ηλεκτρικό ρεύμα, με προοπτική σύνδεσης και με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως αν και το θέμα των αγωγών είναι περίπλοκο, εντούτοις, υπάρχει ενδιαφέρον και προοπτική από τις δύο χώρες για συνεργασία.

Παράλληλα επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να συνδυάσουν δύο πράγματα. «Αφενός να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμετακόμισης φυσικού αερίου και αφετέρου να δώσουμε την εναλλακτική λύση διοχέτευσης του δικού μας φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη». 

Στο σημείο αυτό υπέδειξε ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι οι προοπτικές συνεργασίας χρειάζονται τεχνική και οικονομική διερεύνησης ώστε να καταστούν αξιοποιήσιμες από τις χώρες και τους ιδιώτες που θα θελήσουν να τις εκμεταλλευτούν».

Σε ότι αφορά την προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του ηλεκτρισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τεχνικά και οικονομικά το ζήτημα διασύνδεσης του ηλεκτρισμού ανάμεσα στην Κύπρο και στην Κρήτη με την προοπτική στη συνέχεια της σύνδεσης με την Ηπειρωτική Ελλάδα. 

Όσον αφορά στην προκήρυξη για ερευνητική εξόρυξη στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα». 

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την εμπειρία της Κύπρου, η οποία έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων. Ελπίδα του Έλληνα Υπουργού μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να δούμε τα πρώτα γεωτρύπανα.

Πάντως, όπως παραδέχθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το ζήτημα των αγωγών είναι περίπλοκο. Για την Ελλάδα υπάρχει το ζήτημα του ανοίγματος του νοτίου διαδρόμου για τη διέλευση αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη όπου η Ελλάδα διεκδικεί να αποτελεί δίοδο. 

Από την πλευρά της, η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογο της, συζητήθηκαν θέματα φυσικού αερίου και κατατέθηκαν σκέψεις για τα επόμενα βήματα στα ζητήματα ενέργειας και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην περιοχή, υπό το φως της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"