Ρεν: Θετικά τα δημοσιονομικά μέτρα που πήρε η Κύπρος


23 κράτη μέλη της ΕΕ σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
Ουσιαστικές αποφάσεις που δείχνουν την ισχυρή δέσμευση της Κύπρου για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, χαρακτήρισε τα μέτρα που υιοθέτησε η κυπριακή Κυβέρνηση για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Οπως επισήμανε ο Φινλανδός Αντιπρόεδρος στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, η Κύπρος υιοθέτησε πριν από Χριστούγεννα δύο πρόσθετα πακέτα δημοσιονομικής εξυγίανσης, προκειμένου να διασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος. «Ηταν δύο πολύ ουσιαστικές αποφάσεις με τις οποίες θα μειωθεί το έλλειμμα στο τέλος του 2012 από 4,9% που προέβλεπε η Κομισιόν το Φθινόπωρο, σε 2,7% του ΑΕΠ. «Αυτό δείχνει την ισχυρή δέσμευση και ικανότητα της Κύπρου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», κατέληξε ο κ. Ρεν.

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι αποτελεσματική δράση ανέλαβαν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών ανέλαβαν, επίσης, η Μάλτα, το Βέλγιο από τις χώρες της ευρωζώνης και η Πολωνία, που δεν συμμετέχει στο ενιαίο νόμισμα.

Αντίθετα, για την Ουγγαρία, που επίσης δεν συμμετέχει στο ευρώ, ο κ. Ρεν χαρακτήρισε τα μέτρα ανεπαρκή και εισηγείται στο Συμβούλιο να ενεργοποιηθεί το επόμενο στάδιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. Υπενθύμισε, επίσης, ότι με βάση τη νέα νομοθεσία περί οικονομικής διακυβέρνηση που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Δεκεμβρίου, εάν η Ουγγαρία δεν συμμορφωθεί μπορεί να αποφασιστεί η αναστολή των χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα αυτή από το Ταμείο Συνοχής, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το 2012 θα σηματοδοτήσει μια σε βάθος μεταφόρτωση του τρόπου διακυβέρνησης της ευρωζώνης με πολύ σημαντική ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης, ενώ με το πακέτο των έξι νομοθετικών μέτρων, που ισχύει από τα μέσα Δεκεμβρίου, έχουμε τα αναγκαία εργαλεία για την αποφυγή των προβλημάτων του παρελθόντος, ανέφερε.

Η νέα διακυβέρνηση φέρνει αποτελέσματα, είπε, προσθέτοντας ότι στις 10 Νοεμβρίου, όταν παρουσίασε τις φθινοπωρινές προβλέπεις κατονόμασε πέντε χώρες (Κύπρος, Μάλτα, Βέλγιο, Πολωνία, Ουγγαρία), που κινδύνευαν να μην πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Την επόμενη μέρα έστειλε, όπως είπε, επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών των πέντε χωρών για να τους επισημάνει τον κίνδυνο και την αποφασιστικότητα της Κομισιόν για εφαρμογή της νέας οικονομικής διακυβερνησης.Και οι 5 χώρες ανακοίνωσαν συγκεκριμένα μέτρα εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων, ανέφερε. Μετά από μια διεξοδική ανάλυση των μέτρων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι 4 από τις 5 χώρες ανέλαβαν αποτελεσματική δράση ανταποκρινόμενες στις συστάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για την Ουγγαρία, της οποίας τα μέτρα δεν οδηγούν σε βιώσιμη μείωση του ελλείμματος, τόνισε.

Ο κ. Ρεν υπενθύμισε ότι σήμερα σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος βρίσκονται 23 κράτη μέλη. Μόνο η Σουηδία, η Φινλανδία, η Εσθονία, και το Λουξεμβούργο βρίσκονται εκτός διαδικασίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"