Αναγνωριστική η χθεσινή συνάντηση ΟΕΒ-Συντεχνιών

Νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη
Μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και κυρίως ανάλυση της επιχειρηματολογίας της ΟΕΒ πάνω στις προτάσεις της για τον ιδιωτικό τομέα και τη διάσωση των προβληματικών επιχειρήσεων, περιελάμβανε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της ΟΕΒ και των Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ. Οι δύο πλευρές, εργοδοτική και συνδικαλιστική, αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά την ερχόμενη Πέμπτη για συνέχιση του διαλόγου.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης, ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα καλό κλίμα. «Ανταλλάξαμε απόψεις για τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν για υποβοήθηση της κυπριακής οικονομίας, για υποβοήθηση των επιχειρήσεων ώστε να συνεχίσουν τις εργασίες τους τόσο για σκοπούς ανάπτυξης όσο και για περιορισμό της αύξησης της ανεργίας», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν συζητηθεί διάφορες σκέψεις, και ιδέες, και πως η συζήτηση θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και η πρόταση της ΟΕΒ για πάγωμα της ΑΤΑ και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. κ. Ζαχαριάδης απάντησε καταφατικά. «Αναφέρθηκαν και αυτά τα θέματα, η συγκράτηση του μισθολογίου των επιχειρήσεων ώστε να μειωθούν τα κόστη τους και να μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους χωρίς απολύσεις του προσωπικού τους» είπε.

Σε ερώτηση τι άλλαξε από το Σεπτέμβριο, όταν είχε συμφωνηθεί πως ότι θα ίσχυε στον δημόσιο τομέα δεν θα ίσχυε στον ιδιωτικό, ο κ. Ζαχαριάδης διευκρίνισε πως η εισήγηση δεν είναι η εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα των όσων έχουν εφαρμοστεί στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόσθεσε ωστόσο πως «από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα βλέπουμε την πορεία των επιχειρήσεων, του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων να μειώνεται και να δυσκολεύονται οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν διατηρώντας το προσωπικό τους».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης έκανε λόγο για μια πρώτη συνάντηση, κατά την οποία έγινε προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα η μια πλευρά τις θέσεις της άλλης. «Κυρίως», είπε ο κ. Κυρίτσης, «θέλαμε να ακούσουμε την επιχειρηματολογία της ΟΕΒ πάνω σε διάφορα ζητήματα που τίθενται στο τραπέζι». 

Πρόσθεσε ότι οι Συντεχνίες στη συνέχεια θα προβληματιστούν πάνω στις θέσεις που έχουν ακούσει, θα συζητήσουν ξανά ορισμένα ζητήματα στα συλλογικά τους όργανα και θα επανέλθουν για συνέχιση του διαλόγου με την ΟΕΒ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική για συμφωνία, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι τα σενάρια της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης είναι απευκταία μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Συνεπώς, συνέχισε, «σίγουρα η πρόθεση όλων είναι να μην έχουμε συγκρούσεις και να μην φτάσουμε σε σκληρές αντιπαραθέσεις».

Από την άλλη, διευκρίνισε, «ο καθένας υπερασπίζεται και οφείλει να υπερασπιστεί τις θέσεις του και τα συμφέροντα εκείνων των οποίων εκπροσωπεί».

Κληθείς να αξιολογήσει τις προτάσεις της ΟΕΒ, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. «Είμαστε σε μια διαδικασία διαβούλευσης, θα σεβαστούμε αυτή τη διαδικασία, δεν θα κάνουμε αυτή τη διαβούλευση δημόσια έτσι δεν θα μπούμε στην ουσία των συζητήσεων, οι οποίες έχουν μείνει ημιτελείς. Θα συνεχιστούν πολύ σύντομα», είπε.

Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει έδαφος για συμφωνία, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι δεν έχει εισέλθει σε αυτό το επίπεδο η συζήτηση ώστε να μπορεί να λεχθεί ότι υπάρχει ή όχι έδαφος για συμφωνία. 

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως δήλωσε αρχικά ότι η συνάντηση ήταν μια ανταπόκριση από πλευράς του Συνδικαλιστικού Κινήματος σε μια πρόσκληση της ΟΕΒ «να μας αναπτύξει τις θέσεις της, να υποβάλει κάποιες ιδέες, με στόχο να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα έχει κύριο σκοπό να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν προβληματικοί κλάδοι και προβληματικές εταιρείες, στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και την πορεία των επόμενων δύο χρόνων».

«Εμείς», συνέχισε ο κ. Μωϋσέως, «όπως ήταν φυσικό, πιστεύοντας στον διάλογο, συναντηθήκαμε με την ηγεσία της ΟΕΒ, μας ανέλυσε γενικά τις θέσεις και απόψεις της πάνω σε όλα αυτά τα θέματα, τα οποία κάποια έχουν βγει και στη δημοσιότητα. Είμαστε σοφότεροι σαν εργατική πλευρά για το ποιες είναι οι ανησυχίες της ΟΕΒ και ποιες είναι οι θέσεις της ΟΕΒ αυτή τη στιγμή, θα μας απασχολήσει στα αρμόδια όργανα μας και θα συνεχίσουμε την επαφή τόσο μεταξύ των δύο συντεχνιών όσο και με την ΟΕΒ.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις της ΟΕΒ, ο κ. Μωϋσέως αρνήθηκε να το πράξει λέγοντας πως θα ήταν ό,τι χειρότερο να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος αυτή τη στιγμή. «Πρέπει να υπάρξει μια νηφαλιότητα και να συζητήσουμε με την ΟΕΒ και μεταξύ μας οι δύο συντεχνίες για να δούμε πως μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία», κατέληξε.

Η επόμενη επίσημη συνάντηση μεταξύ ΟΕΒ-ΣΕΚ-ΠΕΟ έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 15:30 στα γραφεία της ΟΕΒ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"