Να μη δεσμευθεί ο Πρόεδρος για Πολυμερή ζήτησαν οι Οικολόγοι

Στις θέσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, όπως αυτές θα καταθέτονταν ενώπιον της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε πριν από τη συνεδρία, η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη λήψη δεσμευτικής απόφασης ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα αποδεχθεί τον καθορισμό ημερομηνίας ή χρονικής περιόδου σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης στη συνάντηση του Green Tree.

Ξεκαθαρίζοντας ότι το Κίνημα τάσσεται ενάντια στη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης, η κ. Παναγιώτου είπε πως, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των κομμάτων φαίνεται να μην την απορρίπτει, ''τουλάχιστον ας καταλήξει η πλειοψηφία, στους όρους, τις προϋποθέσεις και το χρονικό σημείο σύγκλησης της διεθνούς διάσκεψης''.

«Δεν γίνεται η κάθε πολιτική δύναμη να θέτει τους δικούς της όρους και όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις να μην ξέρουν ποιά είναι η θέση της κυπριακής πλευράς'', είπε η ΓΓ των Οικολόγων, προσθέτοντας πως «το πρώτο που πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί είναι μια κοινή, έστω και κατά πλειοψηφία, θέση επί των προϋποθέσεων και της ατζέντας, καθώς και των μερών που θα συμμετάσχουν σε μια διεθνή διάσκεψη''.

Επίσης, συνέχισε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν πρέπει να δεσμευτεί σε ενδιάμεση συμφωνία ή κωδικοποίηση των συγκλίσεων στη συνάντηση του Green Tree, ενώ το Κίνημα δεν αποδέχεται πάγωμα της διαδικασίας την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας γιατί επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό. ''Αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει διακοπή των συνομιλιών, ας το ζητήσει και να αναλάβει την ευθύνη'', συμπλήρωσε.

Οι Οικολόγοι, ανέφερε, δεν θα αποδεχθούν καθορισμό ημερομηνίας νέας συνάντησης, εάν δεν υλοποιηθούν στις συνομιλίες όσα δεσμεύτηκαν οι Τουρκοκύπριοι, αλλά ούτε και κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Η κ. Παναγιώτου επανέλαβε τη θέση του Κινήματος ότι ο Πρόεδρος δεν έπρεπε να σπεύσει να αποδεχθεί την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ''έπρεπε (ο Πρόεδρος) να ακούσει τα επιχειρήματα και να συζητήσει με τα κόμματα που υποστηρίζουν την αναβολή της συνάντησης και να εξετασθούν από το Εθνικό Συμβούλιο όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και μέθοδοι αντιμετώπισης τους''.

''Αν τελικά η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου κατέληγε στην απόφαση να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση, έπρεπε να τεθούν προϋποθέσεις για την αποδοχή της πρόσκλησης'', είπε η ΓΓ των Οικολόγων, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι τίθενται χρονοδιαγράμματα κατάληξης των συνομιλιών από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τη δική μας πλευρά αντί προς την Τουρκία. 

Ο ΟΗΕ, είπε, δεν έπρεπε να έχει λόγο για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε πως ''πρώτη φόρα συμβαίνει να πιέζεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί ήλθε η σειρά του να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί ως ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ και πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, υπό ένταξη χώρα, θέτει προϋποθέσεις για την ανάληψη της προεδρίας από κράτος μέλος''.

Εξέφρασε επίσης τη θέση πως έπρεπε η πλευρά μας να αναφέρει εξ' αρχής στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι δεν είναι καιρός για διεθνή διάσκεψη γιατί δεν έγινε ουσιαστική πρόοδος και εξέφρασε την άποψη πως ''η διεθνής διάσκεψη δίνει όπλα στην Τουρκία να συμπεριφέρεται μαξιμαλιστικά, αντί να πιεστεί να κάνει θετικά βήματα σε βασικά θέματα όπως το εδαφικό, οι εγγυήσεις και οι έποικοι''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"